V Herálci byla odhalena pamětní deska Janu Zábranovi

1

V sobotu 5.srpna byla v obci Herálec odhalena pamětní deska na stěně domu, kde se narodil jeden z nejoceňovanějších českých poválečných překladatelů a vynikající básník Jan Zábrana. Celý akt se odehrál jako součást oslav 780. výročí založení obce.

Odhalení desky na budově nynějšího obecního úřadu v Herálci se zúčastnila kromě Zábranovy manželky Marie Zábranové i řada jeho bývalých spolužáků a přátel z dětství. Mimo jiné Anna Svobodová – iniciátorka odhalení Zábranovy desky a například Norbert Holub, jihlavský básník a spoluautor Zábranových internetových stránek http://www.janzabrana.cz/.


Jan Zábrana se narodil 4. června 1931 a neměl vůbec jednoduchý život. Byl jedním z umělců trýzněných podstatnou část života vážnou vleklou depresí. V padesátých letech byli v politických procesech odsouzeni a řadu let vězněni oba jeho rodiče, Zábranovým byl zkonfiskován dům v Humpolci, kde rodina po přestěhování z Herálce žila. V polovině sedmdesátých let Zábrana onemocněl cukrovkou, v roce 1984 zemřel na rakovinu.


Odhalením pamětní desky se tak dostalo Janu Zábranovi konečně místa, ke kterému se jeho rodina, přátelé i příznivci mohou vracet. O jeho díla je trvale vysoký zájem. Všechny jeho knihy měly nová vydání a básně jsou vyprodány.


(Zdroj: MF Dnes)

Čtěte dále:   Humpolečtí ochotníci nacvičují novou hru. Premiéra se blíží

myska

One thought on “V Herálci byla odhalena pamětní deska Janu Zábranovi

  1. Je pravdou, že ačkoliv se komunistická moc snažila Zábranu vymazat z obecného povědomí (což se jí částečně dařilo), spousta lidí ho zná a má zájem o jeho dílo autorské i překladatelské. Z prózy je možno nyní sehnat jeho deníkové zápisky „Celý život“, tak i jeho básnické sbírky „Zeď vzpomínek“ a „Stránky z deníku“ například v Knihkupectví Jana Zábrany v Humpolci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Letní fotografická soutěž

St Srp 9 , 2006
Kraj Vysočina je krajem příznivým pro oko zvídavého fotografa. Snímky pořízené náhodou nebo čistě účelově často dokumentují neopakovatelné situace a krásy přírody. Pro fotografy amatéry je proto připravena fotosoutěž vyhlášená turistickým portálem Kraje Vysočina s možností získání zajímavých cen. Čtěte dále:   Koncert laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka

You May Like

Témata