V Humpolci už zase klapou tkalcovské stavy

Díky iniciativě několika nadšenců bylo v loňském roce založeno občanské sdružení Poslední soukeník se záměrem oživit zašlou slávu soukenické tradice v Humpolci. V těchto dnech finišuje příprava expozice, kde bude představeno několik klenotů z historie soukenictví.

V budově kulturního střediska (v prostorách bývalého fotoateliéru) se ve spolupráci s MěKIS Humpolec realizuje ukázka z činnosti o.s. Poslední soukeník. Toto sdružení si dalo za úkol zachránit pozůstatky textilní výroby v Humpolci, zvláště pak z doby předválečné. Ovšem nejenom to – hlavním cílem je znovu uschopnit některé historické stroje a předvést novým generacím, jak dříve výroba látek probíhala. Díky této aktivitě bude možno na připravované výstavě shlédnout mimo jiné mechanický tkalcovský stav typu Schwaben pocházející z roku 1900, který bude veřejnosti představován za provozu. Dalším unikátem expozice se stane dřevěný tkalcovský stav Pařík, který je rovněž funkční a návštěvníci výstavy si na něm budou moci sami vyzkoušet tkaní koberečků. Ručně tkané koberce zde bude možno i zakoupit – finanční výtěžek z prodeje využijí „novodobí soukeníci“ na záchranu či opravu dalších strojů.


 


Kromě výše uvedeného budou k vidění i historické fotografie, publikace související se soukenictvím na Humpolecku a obrazová dokumentace celého výrobního postupu od zpracování ovčí vlny, spředení do přízí, skaní, snování, tkaní látky, až po závěrečné ušití celého obleku.


Připravovaným záměrem ve spolupráci s internetovým serverem Humpolák je i zajištění přímého přenosu obrazu z výstavní síně přímo na tyto stránky.


 


Popsaná expozice je pouze úzkým výtahem z práce sdružení Poslední soukeník. Vzhledem ke stísněným podmínkám není možné vystavit veškeré exponáty dosud shromážděné. Pro ucelené a trvalé představení je připravováno Muzeum soukenictví v bývalé budově Cechu soukeníků, jehož zpřístupnění veřejnosti si vyžádá ještě mnoho úsilí. Prozatím se rekonstruuje patro budovy, kde by měla stát zcela funkční tkalcovská dílna. Zde – v ulici Cechovní, čp.151 je i sídlo občanského sdružení s dobově zařízenou kanceláří.

Čtěte dále:   Lepší ochrana před povodní: v Humpolci přibyla čidla, srážkoměr i hlásiče

 


O termínu otevření prozatímní výstavy v Husově ulici vás budeme na těchto stránkách včas informovat.


 



 


 

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Na novém logu města Humpolce již pracuje grafik

St Čvc 4 , 2007
Městský úřad v Humpolci již vyhodnotil zaslané návrhy na logo města. Veřejná soutěž, jejímž cílem bylo vytvoření loga jako jednotného a zapamatovatelného symbolu města použitelného pro propagaci, má svého vítěze. Čtěte dále:   Odvalili balvan. Fotbalisté Humpolce se konečně dočkali a vyhlíží vyšší pozice

You May Like

Témata