Na Vysočinu přijede Martin

Nadcházející neděle 11.listopadu je u lidí očekávána především jako znamení blížící se zimy a obnovované tradice legendy o sv. Martinovi, který je zároveň symbolem štědrosti a obdarovávání. V některých městech na Vysočině se budou konat svatomartinské slavnosti tak jako v dávné minulosti.


Velkolepou show uvidí město Jihlava – desátý, jubilejní program ke svátku sv. Martina v novodobé tradici začíná hlavní částí v neděli v sedmnáct hodin. V ten čas přijede bránou Matky Boží se svou družinou Martin na koni. Letos je pro přítomné připraven navíc velký ohňostroj jako symbolika martinských ohňů, které se dříve zapalovaly jako dík za sklizeň a ochrana před nastávající zimou.


V Třešti začne martinská slavnost v 16.15 hodin, kdy vyjede od kostela sv. Martina opět velký průvod. Tradiční jízda městem bude zakončena na tamním náměstí, kde je připraven pro příchozí rovněž velký doprovodný program: scéna sv. Martina se žebrákem, kterému přenechá půl svého pláště, Hebrix, skupina historického šermu z Třeště, zavede lidi do středověkých soubojů a taneční skupina Virtus vincit dodá všemu potřebnou atmosféru.
 
O den dříve – v sobotu 10.11. se na zámku v Třešti uskuteční ochutnávka nejlepších posvícenských pochoutek s cimbálovou muzikou. Od 19.00 proběhne degustace mladých vín za asistence someliéra Víno Blatel. O hodinu později se otevře teplý raut, kde mohou návštěvníci ochutnat z bohaté nabídky posvícenské hostiny. Servírovat se bude dozlatova pečená husa po staročesku plněná jablky, červené a bílé zelí s cibulkou, bramborové a škvarkové knedlíky, husí játra s mandlemi a hrozinkami v marinovaném koňaku, spíž z husích jater, anglické slaniny a žampionů nebo husí polévka s drůbky a domácími nudlemi. Jako další chod se od půl jedenácté servíruje studený raut, kde nebude chybět domácí sádlo se škvarky, posvícenský chléb s kmínem, kančí klobásy, domácí uzené s křenem a hořčicí a výběr sýrů a ovoce. V nabídce dezertů se  na závěr objeví zámecké koláčky a posvícenské koblížky. Degustaci vín a bohatého rautu s cimbálovou kapelou se mohou zúčastnit ti, kteří si hostinu objednali nebo objednají a zaplatí poplatek.  Více na www.zamek-trest.cz


V sobotu 10. a v neděli 11. listopadu současně proběhne v Třešti každoroční Svatomartinská pouť. Ulice v okolí třešťského náměstí zaplní stánkaři s pouťovým prodejem a v areálu Na Kanále si malí i velcí mohou při troše příznivého počasí zařádit na atrakcích.

Svatomartinský lampionový průvod projde zítra i Havlíčkovým Brodem. Sraz lidí se světýlky je v parku Budoucnost za tamní školou Rubešova. Od sedmnácti hodin se objeví krátké živé obrazy ze života světce Martina; poté vyjde samotný průvod světel do tmy noci. Svatý Martin přijede na svém koni společně se svou družinou, která obdaruje všechny zúčastněné čerstvě upečenými svatomartinskými rohlíčky.

Ve stejný čas se chystají na podobnou akci také ve Velké Bíteši, kde se zájemci o martinský průvod světýlek sejdou v parku u sokolovny.

Čtěte dále:   Anketa Kraj mého srdce 2023 - Kraj Vysočina se stal absolutním vítězem

 


Na svatého Martina, drž se synku komína !


 


Svátek svatého Martina býval jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Děti i hospodáři čekali na první sníh, hospodyně pekly posvícenskou martinskou husu a martinské rohlíky nebo podkovy, zvané martiny, roháče, zahýbáky – prostě posvícení jak se patří. Svatomartinský den měl v Čechách bohatou tradici: čeledi končívala sjednaná služba, dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu. V tento den se také uzavíraly smlouvy mezi obcí a obecním pastýřem, ovčákem, ponocným a dalšími lidmi. Konávaly se dobytčí či výroční trhy, na mnoha místech se konaly poutě, neboť sv. Martin byl patronem koní. Hojně se pořádala martinská posvícení. Toho dne se vůbec hodně slavilo a existují záznamy o rozpustilostech, ba i výtržnostech, prováděných “martínky” – čeledí. Tradici, zvláště ve vinařských oblastech neb je Martin také patronem vinařů, má v tento den také slavnost nového vína.


 


Spisovatelka Zdena Hochová o svatomartinském dni píše:


Na sv. Martina bývalo veselo v domácnostech staročeských, selských, měšťanských i panských. Selská pranostika z roku 1710 rýmuje o slavení sv. Martina u našich předků:


“Na den sv. biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce; páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.”


Pranostiky starodávné zmiňují se o tom, že v době okolo sv. Martina začíná sněžit; avšak ještě více o tom, že na sv. Martina vábí pečená husička k rodinnému obědu:


“Svatý Martin přijíždí na bílém koni. – Na svatého Martina kouřívá se z komína. – O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá.- Radost Martina je hus a džbán vína.”


 


Legenda o husách


Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela tato příhoda: Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým silným kejháním prozradily.


Jiná verze říká, že ho při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.
 


 


 



myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Další podvedená seniorka v Humpolci

Po Lis 12 , 2007
Celkem patnáct případů podvedených seniorů registrují v letošním roce policisté na Pelhřimovsku, další případ řeší v současnosti policisté z Humpolce. Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. V Jiřicích se prolétnou modely, bude i autosalon

You May Like

Témata