Co jedí vaše děti ve školce?

10

Zatímco se v Česku udělují první Michelinské hvězdy, jídelní návyky většiny Čechů se zase tak moc nemění. Nemalou mírou k tomu přispívají i notoricky zkamenělé jídelníčky, které jsou nám předkládány již od útlého dětství. Řekli byste, že v dnešní době, kdy jsme zahlcováni osvětou o zdravé a nutričně vyvážené stravě, jsou dětem ve stravovacích zařízeních nabízeny potraviny a nápoje bez chemie a konzervantů, zelenina a čerstvé ovoce? A že jsou vynechány polotovary, vnitřnosti a smažené výrobky?

Na jednom foodblogu jsem našla srovnání skladby hlavního jídla v mateřských školkách u nás a ve Francii. Ten rozdíl je tak markantní, že člověk jen zalapá po dechu. O to víc, když si uvědomí, že nachlup stejné obědy byly předkládány dětem v České republice již před takovými čtyřiceti lety. Můžeme se pak ještě divit, že Česko patří na špici žebříčku zemí, ve kterých nejvíce lidí umírá na kardiovaskulární choroby a zhoubné nádory zažívacího traktu?


V souladu se zákonem č. 561/2004 Sb. (školským zákonem) se stravování dětí v mateřských školách uskutečňuje podle výživových norem stanovených v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví na základě poznatků odborníků v oblasti výživy. Výživové normy, tzv. spotřební koš, jsou součástí právního předpisu – vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování, a jsou rozpracovány podle věkových skupin strávníků s ohledem na jejich výživové potřeby. Normy určují, kolik gramů jednotlivých druhů potravin má strávník dostat.
Potraviny jsou rozděleny na ryby, maso, mléko tekuté, mléčné výrobky, tuky volné, cukr volný, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny. Bohužel vyhláška neupravuje podávání těchto potravin přesněji, takže salám na svačinku a případně další uzeniny k obědu (čočka s opečeným špekáčkem apod.) pro předškolní děti je podle ní v pořádku. Pojem „nutričně vyvážená strava“ není nijak definován, tudíž si pod ním může každý představit, co bude sám chtít.


Ukázka jídelníčku posbíraného z několika MŠ v Česku:


1. Šunka v těstíčku, brambory (tj. slaná uzenina, navíc osmažená. Zelenina, ovoce chybí.)


2. Vepřové na leču, rýže, šťáva (lečo bude pravděpodobně konzervované)


3. Pečené kuře, brambory, ovoce (s dozlatova propečenou kůžičkou, že)


4. Debrecínský guláš, těstoviny, sirup (guláš bude zřejmě podle původní receptury s uzeninou, sirup s konzervanty)


5. Plněné bramborové knedlíky, zelí, čaj (takže knedlíky asi s uzeným nebo se salámem, dále předpokládám, že zelí nebude ani syrové, ani kysané, ale sterilizované)


6. Svíčková na smetaně, knedlík (klasika)


7. Přírodní filé, brambor + možnost druhé volby: zeleninové rizoto, sýr, červená řepa (tady se začíná blýskat na lepší časy, navíc oceňuji vegetariánskou verzi)


9. Moravský vrabec, dušené zelí, halušky (co dodat?)


10. Špekové knedlíky (a jako návnadek ke svačině pomazánka z kuřecích jater)


Ukázka jídelníčku z francouzské školky:


1. Pórkový salát s rajčaty, brambory zapečené s lososem, ementál, exotické ovoce


2. Artyčokový krém s rajčaty, rybí filet s citrónem, sýr Mimolete, ovoce


3. Zelený salát, omeleta s pečeným bramborem, gouda, ovoce


4. Rajčata s bazalkou, jehněčí pečeně, zelené fazolky, sýr, pudink+oplatka
5. Salát z červené řepy, pečené kuře, zeleninka v páře, camembert, ovoce
6. Fazolový salát, rybí filet, rýže, jogurt, dezert
7. Zelený salát, kuře na olivách, kroupy, sýr, ovoce
8. Rybí terinka, telecí pečeně, smetanové brambory, ovoce, zákusek
9. Meloun, hovězí kuličky s omáčkou, kuskus, sýr, kompot
10. Strouhaná mrkev, treska s lososem a koprem, těstoviny, talíř sýrů, ovoce


 


Do které školky byste zašli na oběd? 🙂


 


Tak jsem si zrovna vzpomněla, jak jsem asi v páté třídě seděla nad talířem polévky s drožďovými knedlíčky, nade mnou stála jak dozorce jistá paní učitelka a nutila mě tu šlichtu dojíst do posledního sousta, přičemž mně se při každé polknuté lžíci zvedal žaludek. Ach joo…


 


Jaké jsou vaše zkušenosti se školními jídelnami v Humpolci?


A pokud máte děti, které školky a školy v Humpolci navštěvují, můžete popsat současnou situaci? Změnilo se něco od vašich dětských let, anebo lze na jídelníčku stále ještě nalézt plíčky na smetaně či soukenický řízek a kompot?

myska

10 thoughts on “Co jedí vaše děti ve školce?

  1. Souhlasím, také bych si vybral v české školce. Ono né vše co vypadá hezky na papíře také dobře chutná 🙂

    1. A není to už trochu nuda? A nechyběla by vám zelenina? Ono nejde jen o to, jak to vypadá na papíře, ale především o skladbu celého jídla. A v tom českém vidím až na dvě vyjímky jen samé tmavé maso, uzeninu, a když zeleninu, tak sterilizovanou. Dost bída, ne? A pokud na tohle zvykáme děti od malinka, tak se nedivím, že si pak mezi českou a francouzskou kuchyní vyberou ten bůček se šesti. A ve čtyřiceti se dostavuje první infarkt…

  2. Já mám zkušenosti se škol.jídelnami velmi dobré!ostatně dokazuje to obrovský zájem ostatních ne školních tzv. cizích strávníků,kteří doslova přeplňují stav v každé jídelně.Obzvláště na ZŠ Hradská výborně vyvářejí.Mají zde již delší dobu jídla na výběr,což ve šk.jídelnách ja naprosté nóvum!dále zde vymýšlejí neustále nová jídla a snaží se vařit i zdravě!!!Na uvolněná místa čekají noví zájemci a dostat se tam jako cizí strávník v současnosti nelze-mají plno!!!!A také škol.jídelna v Zemědělské škole je prý vynikající tak nevím ….co se komu nelíbí!!!jako dítě mi nechutnalo nikde…a to je také velmi zvláštní děti vrátí oběd klidně celý..těm chutná málo co!

    1. No já jsem neřekla nic o tom, že se mi nelíbí stravování v jídelnách v Humpolci. Nevím, jak to tam teď chodí, a proto jsem právě vyzvala ty, kteří je znají, aby o nich napsali. To je fain, že vám tam chutná (i když jenom o tom to není). Horší je, že tam nechutná dětem a o ty jde asi především, když se jedná o ŠKOLNÍ jídelnu. A mohl(a) byste sem napsat například týdenní jídelní rozvrh? Mě by opravdu dost zajímalo, jaká jídla na ZŠ v současnosti vaří. Já si odtamtud pamatuji takové ty různé hnědé omáčky, které vypadaly stejně, smrděly stejně, chutnaly stejně, ale pokaždé se jmenovaly jinak. Ale je fakt, že kuchařky, které tam tehdy vařily, musí být dnes už asi v důchodu.

      1. Jídelní lístek lze přečíst na web stránkách škol tak např.ZŠ Hradská tam svůj jídelní lístek má!tady je adresa:zshradska.cz a příklad pro ty co nechtějí hledat web stránky?PO- polévka čočková1.Drůbeží sekaná,brambor,kompot 2.Zapečené filé se sýrem,brambor,kompot

        ÚT- polévka s fridát.nudlemi,1.Vepř.plec na paprice,housk.knedlík 2.Segedínský guláš,housk.knedlík

        ST- polévka s játr.rýží 1.Krupicová kaše s kakaem,ovoce 2.Brokolicová poezie,ovoce

        Čt- polévka s hvězdičkami, Španělský ptáček,rýže kompot

        Pá- polévka bramborová, Vepř. maso v mrkvi,brambor

        Tak to je jeden týden ve šk.jídelně!Když se zeptáte dětí jak jim chutná,hodně ohrnují a neustále mají připomínky, že by chtěly především „smažák a hranolky“ – tak já tedy nevím zda jejich názory jsou skutečně ty pravé a směrodatné.kdybychom měly dát na ně tak by jídelny zavřeli a dětičky by papaly v „mekáči“

        1. Já souhlasím, že jídlo ve školních jídelnách už dávno není jen o tzv. „hnědkách…možná mnozí znají i název UHO“. Opravdu se tam najdou i zajímavá a netradiční jídla. ZŠ Hradská vaří i z kuskusu nebo z crzny…a myslím, že velmi chutně. Samozdřejmě, že je tam i ta klasika knedlo, vepřo a zelo…….ale též chutně připravené.

  3. Do školky na oběd? To asi ne. A to je z důvodu že nevím jestli by mi stačila velikost dětské porce 🙂 Pokud chcete tip na dobrou jídelnu, tak F-A-M-A-J-A ve školním statku. Jistota že jídlo bude z kvalitních surovin, čerstvé a porce podle chuti. A to se vyplatí 🙂

    1. No já myslím, že by stačila. Mě v práci krmí firma EuTrest, a to, díky lakotě zaměstnavatele(potažmo zaměstnanců, taktéž normovanými dětskými porcemi, a ačkoliv na začátku jsem svorně s ostatními remcal, postupně mi došlo, že méně je v tomto případě možná více, a pokud člověk nedělá fyzicky náročnou práci, menší porce bohatě stačí. Jinými slovy – jsme moc „rozežraní“:-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Na stůl humpolecké radnice dopadla petice

Po Bře 31 , 2008
Zatímco se v Česku udělují první Michelinské hvězdy, jídelní návyky většiny Čechů se zase tak moc nemění. Nemalou mírou k tomu přispívají i notoricky zkamenělé jídelníčky, které jsou nám předkládány již od útlého dětství. Řekli byste, že v dnešní době, kdy jsme zahlcováni osvětou o zdravé a nutričně vyvážené stravě, […]

Témata