Po nádvoří Orlíku pobíhají brontosauři!

Hrad Orlík žije nejen kulturou, ale i novými objevy.

V sobotu 18.července vystoupí na nádvoří hradu písničkář Marcel Kříž se skupinou Pohublá zrzka a jeho hosté. Večerní program se tak odehraje ve znamení folku, jazzu, rocku a blues. V případě nepřízně počasí se akce odehraje v prostoru sálu v suterénu správního objektu.


http://marcelkriz.infozde.cz 


Archeologové před zdivem bastionu objevili spáleništní vrstvu, která obsahovala keramický základ. Zřejmě zde stávaly dřevěné konstrukce, které shořely a vypálily mazanici, v níž je obsažen materiál ze čtrnáctého století. Odborníci z toho usuzují, že místo bylo už tehdy osídlené.


Archeologové ale učinili i další cenný objev. Pod zavážkou hradního příkopu odhalili bránu, jejíž umístění zůstávalo po léta záhadou. Podle dochovaných dřevorytů se vcházelo dovnitř hradu přibližně stejným místem co dnes. Bránu ale badatelé dlouho nemohli najít, neboť byla  v poměru k obvodovému zdivu lehce předsazená. Pozůstatky brány nyní archeologové mírně vyzdvihnou nad úroveň okolí a zakonzervují, aby i turisté mohli vidět, kde kdysi brána bývala.


Přímo na hradě mají svoje letní tábořiště mladí dobrovolníci z hnutí Brontosaurus. Každé léto pořádají přibližně padesát podobných setkání po celé republice a nabízejí své pomocné ruce tam, kde je to potřeba. Na hradě teď momentálně pomáhají zedníkům při obnově zdiva bastionu. Krom toho vyrobili podlahu v dolní baště a chystají se postavit i keramickou pec.


Fotografie z obnovy bastionu:


http://pelhrimovsky.denik.cz/multimedia/galerie/1419151.html?section=1,4



Čtěte dále:   Hrad Orlík se s turistickou sezonou loučil ranou z děla. Podívejte se

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Na Vysočině se hledají podnikatelé, kteří se nejlépe starají o své zákazníky

Čt Čvc 16 , 2009
Výrobce originální kožené galanterie, nové vozy v provozu 150 dní za 60 % ceny či názvy stavebních výrobků, ze kterých jsou hned jasné vlastnosti produktu. To jsou některé z nápadů podnikatelů z Vysočiny, kteří se přihlásili do soutěžní kategorie Byznys rebel. Ta je určená podnikatelům, kteří se snaží na trhu […]

You May Like

Témata