Lípa z Vysočiny je ve finále ankety o nejzajímavější strom

Vítěz celostátní ankety Strom roku 2009 může být poprvé z okresu Pelhřimov a může být znovu z kraje Vysočina. Tím stromem může být Kamenická lípa, která roste prý od roku 1248 v zámeckém parku v Kamenici nad Lipou. Velice zvláštní strom, který tvoří čtyři vodorovné větve.

 


Celostátní anketu o nejsympatičtější strom České republiky vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí od roku 2002. V roce 2008 jí svou záštitu poskytl i evropský komisař pro životní prostředí. Cílem ankety je nejen upozornit na zajímavé stromy, ale zdůraznit potřebu ochrany přírody a péče o ni. Lidé mohou prostřednictvím soutěže seznámit ostatní s oblíbenými či památnými stromy; podpořením  jednoho z dvanácti kandidátů pak finančně přispívají na další výsadby.


Anketa Strom roku 2009, kterou pořádá nadace Partnerství letos už po osmé, směřuje do finále, mezi dvanácti finalisty je také zástupce z Vysočiny. V roce 2007 zastupovaly Vysočinu hned dva stromy, Klokočovská lípa, která získala 2 700 hlasů a skončila šestá, hned za ní Žižkův buk v Malčíně, kterému hlasující udělili 2 020 hlasů. Letošním zástupcem Vysočiny je pouze kamenická Lípa, která se nachází v zámeckém parku.




O pořadí na 1. až 12. místě už rozhodnou hlasy veřejnosti. Hlasování proběhne v letošním roce od 1. srpna do 10. října.


Dvanáct finalistů ankety Strom roku 2009 :


Žižkova hrušeň v Otěvěku – Jihočeský kraj
Lípa Samaritánka v Hradišti – Jihomoravský kraj
Pozořické vrby – Jihomoravský kraj
Lípa u fary v Horním Maršově – Královéhradecký kraj
Lípa v obci Kotel-Osečná – Liberecký kraj
Jasan ve Světlé Hoře – Vévoda z Morgenlandu – Moravskoslezský kraj
Mladějovická lípa – Olomoucký kraj
Dub u kláštera v Kladrubech – Plzeňský kraj
Dub u Postupic – Středočeský kraj
Žeberská lípa – Ústecký kraj
Lípa v Kamenici nad Lipou – kraj
Vysočina

Čtěte dále:   Zkuste objevovat krásy naší země s využitím veřejné dopravy

Více informací: www.stromzivota.cz/anketa


 


 

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

koncert

Út Zář 1 , 2009
  Koncerty Datum konání: Saturday, September 05, 2009  Čas zahájení: 20:00 Datum ukončení: Sunday, September 06, 2009  Čas ukončení: 01:00 Zdravím z Beatové chýše. Dne 5.9.2009 se bude konat v prostorách bývalého Zálesí koncert tří místních kapel. Jedná se o Interní sdělení, Nouzovej výstup a Kron(ex-je na kaši). Srdečně Vás zveme. Čtěte dále: […]

You May Like

Témata