Z deníku Policie

Mladík odvezl z cizí zahrady motocykl. Po hádce skončil muž v nemocnici. Muž neoprávněně lovil ryby. Na dálnici jsme dohlíželi na plynulost provozu.

PELHŘIMOVSKO: Všiml si ho majitel a přivolal policisty 

V sobotu po půl čtvrté odpoledne vyjížděli pelhřimovští policisté k případu odcizeného motocyklu ze zahrady domu v obci Křelovice. Policisté na místě zjistili, že devatenáctiletý mladík vnikl neuzamčenou brankou na pozemek u rodinného domu, kde se zmocnil motocyklu značky Jawa v hodnotě přes deset tisíc korun. Motocykl vytlačil na silnici a vedl ho směrem do centra obce. Mladíka ale zpozoroval majitel motocyklu a přivolal policisty. Ti muže převezli na obvodní oddělení, motocykl si na místě převzal jeho majitel.
 
Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu neoprávněného užívání cizí věci a přečinu porušování domovní svobody. Mladíkovi hrozí až dva roky vězení.

PELHŘIMOVSKO: Dva známí se opili, jeden z nich udeřil druhého do hlavy demižonem 

V sobotu hodinu před půlnocí přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o napadení mezi dvěma muži na ubytovně v Pražské ulici v Humpolci. Policisté ihned vyjeli na místo a zjistili, že na pokoji ubytovny došlo k hádce mezi dvěma muži cizí státní příslušnosti. Hádka vyvrcholila tím, že jedenačtyřicetiletý muž udeřil svého čtyřiapadesátiletého známého do hlavy demižonem. Tím mu způsobil zranění na hlavě, které mu musel ošetřit přivolaný lékař. Po ošetření byl muž převezen do pelhřimovské nemocnice.
 
Policisté u obou účastníků incidentu provedli dechovou zkoušku na alkohol. Mladší muž nadýchal 0,77 promile, zraněný pak 1,28 promile. Policisté případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití.  

PELHŘIMOVSKO: Policisté ho chytili při činu 

V sobotu 17. srpna v jednu hodinu v noci přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení o muži, který chytá ryby u rybníku Cihelna v Humpolci. Policisté ihned vyjeli na místo, kde zastihli muže, který na udici neoprávněně ulovil dva kapry a tyto usmrtil. Majiteli rybníka tím způsobil škodu pět set korun.
Policisté zjistili, že muž byl v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnosti již odsouzen a proto zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu krádeže. Muži nyní hrozí až tři roky vězení.

KRAJ VYSOČINA: Při akci TISPOL policisté zjistili celkem 243 dopravních přestupků 

Uplynulý víkend se dopravní a pořádkoví policisté v našem kraji zapojili do mezinárodní dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která byla prioritně zaměřena na kontrolu dodržování nepřiměřené rychlosti. Do mezinárodní akce TISPOL se zapojilo na Vysočině celkem 137 policistů, kteří zkontrolovali 1 326 vozidel.
 
Na dálnici D1 se policejní hlídky zaměřily na monitorování provozu v souvislosti s víkendovým motoristickým šampionátem v Brně. Pozornosti hlídek neunikly ani všechny významné komunikace I. a II. tříd, kde byl předpoklad nájezdových a  po skončení závodů odjezdových tras domácích i zahraničních fanoušků. Jednalo se zejména o všechny silnice, které vedou podél dálnice D1 a po kterých by mohli motoristé dálnici D1 objíždět ve snaze vyhnout se kolonám. V pátek ani v sobotu k žádným komplikacím na dálnici nedocházelo. V neděli odpoledne byla situace mnohem komplikovanější. Ve směru na Prahu se v podvečer vytvořila před omezením na 81. kilometru dlouhá kolona, která dosahovala délky až 26 kilometrů. Před tímto omezením, kde byl provoz veden pouze v levém  jízdním pruhu, se během nedělního odpoledne staly dvě dopravní nehody, které se obešly bez zranění.
 
Při dopravních kontrolách v průběhu uplynulého víkendu zjistili policisté 243 přestupků, za které uložili 235 pokut v blokovém řízení v celkové výši přesahující 104 000 korun. Dalších osm přestupků bylo oznámeno k projednání do správního řízení. Celkem 79 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost a všechny tyto přestupky, kromě jednoho případu, byly vyřešeny uložením blokové pokuty v celkové výši 54 100 korun. Jeden zjištěný přestupek byl oznámen k vyřízení do správního řízení.
 
Ve 34 případech policisté při kontrolách zjistili, že řidič nebo spolujezdec nepoužili při jízdě bezpečnostní pás, dvě převážené děti nebyly řádně upevněny v zádržném systému a 45 řidičů vyjelo do provozu s vozidlem, které nemělo v pořádku technický stav. Ve dvou případech policisté zjistili, že řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu, v obou případech se jednalo o hladinu nižší než jedna promile. Ve třech případech se dopravního přestupku dopustili motocyklisté a museli zaplatit pokutu v celkové výši 1700 korun, v jednom případě policisté pokutovali za přestupek také cyklistu, který v blokovém řízení zaplatil 200 korun.
 
Také v průběhu nadcházejícího víkendu musí všichni účastníci silničního provozu počítat se zvýšeným počtem policejních kontrol. Tyto kontroly souvisejí s koncem letních prázdnin, kdy se policisté zaměří na všechny typy komunikací, na kterých hrozí vyšší riziko vzniku dopravních nehod. Tradičně na konci prázdnin bývá na silnicích vyšší provoz, neboť se lidé vrací z rekreačních chat, chalup a převážejí své děti z prázdninových pobytů. Hlavním cílem policistů bude působit především preventivně, aby se konec letošních prázdnin obešel na silnicích Kraje Vysočina bez vážných dopravních nehod.
 
Policisté v našem kraji vyšetřovali od začátku letošního roku do neděle 25. srpna celkem 2 336 dopravních nehod, což je v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 21 procent více. Při letošních nehodách bylo 27 osob usmrceno, 110 utrpělo těžké zranění a 795 účastníků bylo zraněno lehce. Následky na životě a zdraví účastníků v porovnání se stejným obdobím roku 2012 mírně poklesly – úmrtí o 4 procenta, těžká zranění o 11 procent a lehká zranění o 4 procenta. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a dalším majetku dosáhla částky 145 309 000 korun, což představuje v porovnání s loňským rokem navýšení o 14 procent. Ve 119 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že účastník dopravní nehody byl v době nehody pod vlivem alkoholu, což představuje nárůst o šest procent v porovnání s rokem 2012.  
Čtěte dále:   Zloděj si odnesl ze zahrady ve Vilémově ratanový nábytek

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Den architektury v Humpolci

Út Srp 27 , 2013
Pátek 4.10.2013 od 15.00 a Sobota 5.10.2013 Čtěte dále:   Zloděj si odnesl ze zahrady ve Vilémově ratanový nábytek

You May Like

Témata