Den architektury v Humpolci

Pátek 4.10.2013 od 15.00 a Sobota 5.10.2013

ARCHIČÍTÁRNA na Horním náměstí v Humpolci

Pátek 4.10.2013 od 15.00 – příprava prostoru archičítárny s dobrovolnou účastí kolemjdoucích

Sobota 5.10.2013 – celodenní program archičítárny:

9.00 – 15.00 – venkovní městská knihovna s knihami o architektuře, veřejném prostoru a umění

10.00 – čajový obřad

10.00 – 15.00 – kreativní dílny pro malé návštěvníky

11.00 – procházka s Matějem Petránkem po současné humpolecké zástavbě

13.00 – start cyklovýletu po architektuře okolí s teoretikem Ondřejem Čechem

16.00 – Anthropictures  – význam kulturní antropologie při plánování města

17.30 – skateparáda

18.00 – „Území bývalách strojíren versus lídl“ – přednáška Hanky Procházkové (architekt)

19.00 – „Pohled cizince na město“ – Milan Vlček (architekt)

20.00 – The Riverman (indie – folk)

Spolupořadatel akce MěKIS Humpolec

Architektura, přednášky, hudba. Humpolecké náměstí bude žít celý den!
Zajímá vás architektura, město a veřejný prostor? Chcete si užít aktivní den? Nebo si jen tak posedět s kávou a knihou, zatímco se děti zabaví u kreativních workshopů a sportu?

O tom, že náměstí nemusí být prázdným rynkem, ale živoucím a smysluplným prostorem, se můžete přesvědčit na Dni Architektury v sobotu 5. října. Centrem dění bude venkovní čítárna, kde může kdokoliv usednout k zajímavým knihám o architektuře a umění. Náměstí zaplní netradiční mobiliář, posadit se můžete třeba na lavičku z palet, betonu či kartonu vytvořenou místními studenty. Hlavně se však stane nevšedním místem pro setkání, občerstvení, projekce, přednášky, diskuse a hudební produkci.

V sérii přednášek promluví například Hanka Procházková o tom, jakým způsobem se posouvají místa setkávání ve městě vlivem nově vznikajících supermarketů na příkladu Humpolce.

Dále se můžete seznámit se problematikou územního plánování pohledem pražských sociálních vědců z Anthropictures, jejichž poznatky využila radnice Prahy 14 při realizaci rozvoje své městské části a jako urbánní antropologové rozvíjí spolupráci s městem Semily.

Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: Oblíbená zelená je venku i uvnitř. Takové zajímavé bydlení najdete u Humpolce

Vedle toho můžete absolvovat procházku po současné humpolecké výstavbě se zajímavým výkladem architekta Matěje Petránka nebo si vyjet na kole po architektonických zajímavostech v okolí s  Ondřejem Čechem.

Po celý den se můžete přijít občerstvit, ochutnat připravené dobroty, ale i přinést své vlastní kulinářské výtvory a pochlubit se ostatním. Nabité kalorie pak můžete pálit u ping pongu. Pro skateboardisty bude připravena mini u-rampa. Den Architektury vyvrcholí koncertem indie – folkové formace The Riverman.

Objevte své město

Celá akce je součástí již třetího ročníku celorepublikového festivalu Den Architektury. V Humpolci si jeho organizaci vzaly na starost Monika a Iveta Čermákovy. „Rády bychom, aby lidé více vnímali prostor kolem sebe, záleželo jim na tom, jak vypadá a sami se  na tvorbě veřejného prostoru podíleli. Architektura není jen o významných stavbách, ale je to v podstatě každý dům a městský prostor, který nás obklopuje. Základem veřejného prostoru jsou lidé, kteří v něm aktivně působí. Právě proto chceme ukázat, že město, potažmo náměstí, se dá zažít i jinak,“ říkají iniciátorky akce.

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pronájem bytu 1+0

Út Srp 27 , 2013
Pronájem bytu v Humpolci, č.p. 1353 Čtěte dále:   Dialogy v čase

You May Like

Témata