NOC DIVADEL POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE – 16. LISTOPAD 2013

Více než 80 souborů a divadel z 21 českých a moravských měst se rozhodlo zapojit do projektu Noc divadel 2013. Sobota 16. listopadu 2013 se tak stane dnem otevřených divadel a výjimečných zážitků. Akce proběhne souběžně v 11 evropských zemích – poprvé také v České republice, kde je jejím koordinátorem Institut umění – Divadelní ústav (IDU).

Komponovaný večer European Theatre Night funguje již od roku 2008 a vždy třetí listopadovou sobotu představuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě. „Velmi nás těší, že projekt Noc divadel vyvolal mezi soubory takový zájem a rádi jsme se ujali koordinace akce v České republice. Akce zviditelní v povědomí diváků nejen jednotlivé divadelní scény, ale i české divadlo jako takové. Zároveň zapojení v takto rozsáhlém evropském projektu může být příslibem zajímavé spolupráce do budoucna,“ říká Pavla Petrová, ředitelka Institutu umění – Divadelního ústavu.

Noc divadel 2013 nabídne české veřejnosti srovnatelné kulturní vyžití jako projekty zaměřené na jiné umělecké obory – například Noc literatury či Muzejní noc. „Program začíná už dopoledne, kdy budou cílovou skupinou především rodiny s dětmi. Divadla připravila pohádky, dětské zážitkové hry a workshopy pro nejmenší. V odpoledních hodinách odstartuje i program pro dospělé, který bude probíhat až do noci, v některých prostorech až do ranních hodin. Diváci se mohou těšit na opravdu netradiční a různorodé zážitky, hrát se bude nejen na prknech velkých divadel či v menších alternativních prostorech, ale i na ulici, ve vestibulu metra či na nádraží,“ doplňuje Eliška Míkovcová, PR Institutu umění – Divadelního ústavu.

Seznam zapojených souborů a divadel je k dispozici v sekci PROGRAM

Aktuální informace najdete také na www.facebook.com/nocdivadel

Webové stránky iniciátora projektu Europeantheatrenight

NOC DIVADEL V HORÁCKÉM DIVADLE

Rádi bychom pozvali  návštěvníky večerního představení, aby si  tajemnou vůni a atmosféru divadla mohli zažít na vlastní kůži a užili si jedinečný,  trochu netradiční,  divadelní večer. Přáli bychom si, aby se  stali jeho součástí (nikoliv pouhými diváky)…

Vstup v kostýmu a maskách:  Návštěvníci a milovníci divadla se v tento  večer  mohou stát „někým jiným“…  Večer v maskách, kostýmech a škraboškách.   

Vše v duchu „zlatého věku divadla“ (a nejen divadla) –  v duchu albětínské renesance a doby největšího dramatika všech dob Williama Shakespeara.  Nabízí se mnoho inspirací pro vaše kostýmy: králové a královny, dámy i lidoví řemeslníci, Romeo a Julie, dušezpytný Hamlet, šílený král Lear, poživačný a moudrý Falstaff, král elfů Oberon, královna víl Titanie, elf Puk  a mnoho dalších.  Klobouky, paruky a róby nejrůznějšího charakteru a barev vítány! Fantazii se meze nekladou! Zahrajte si v tento večer s námi, se sebou, se svou fantazií a představivostí! 

Čtěte dále:   FIMFÁRUM, TOMÁŠ PODRAZIL & STUDIO DAMÚZA

18:15 –   módní přehlídka SUPŠ textilní Helenín  (představy o divadelním kostýmu)

19: 00 –  Večerní představení: MARIE STUARTOVNA

Jedině v tento večer můžete zasáhnout do děje a změnit tak dějiny. Na konci dramatu mohou diváci svým hlasováním vstoupit do děje a sami rozhodnout o osudu Marie Stuartovny… Příležitost pouze tohoto jediného večera – ovlivnit, co se na jevišti bude nadále dít…  

Jenom v tuto jedinou noci zázraků a jedinečných zážitků nechá  královna  Alžběta přítomné   diváky hlasovat –  má Marii  Stuartovnu popravit nebo jí dát milost?  Jediný večer, kdy můžete aktivně zasáhnout do děje, do již napsaného scénáře – a změnit tak (alespoň v tento večer) dějiny.  Stejně jako v době Shakespearově – vraťme se k době, kdy divadlo bylo tribunou obce, kdy ze scény oslovovalo své současníky jejich vlastními problémy, prožitky a city a vyvolávalo hlasité reakce a odpovědi….

K INSCENACI „MARIE STUARTOVNA“

Ocitáme se v době vlády anglické královny Alžběty,  v době  Williama Shakespeara. V dramatu plném vášní a citů, tíživého boje o moc a o vlastní hrdost.   

Režijní pojetí Kateřiny Duškové je velmi úzce spjato právě s touto linií Schillerova díla – tedy s lidskostí a emocionalitou. Sledujeme dvě velmi podobné ženy, které okolnosti, okolí, ale i jejich temperament a hrdost dovedou každou na jiný pól. Jednu na piedestal historické slávy, druhou k Bohu a k pokání. Sledujeme svár politických intrik a spravedlnosti, osobního prospěchu a zájmu celku. Alžběta v jihlavské inscenaci postupně uzamyká své srdce, aby dokázala pevně stát u svého trůnu, zabíjí svou ženskost, aby obstála v mužském světě. Metaforicky dává v Marii popravit vše, co ji činí ženskou, citlivou, vášnivou. Brání se tomuto rozhodnutí, odkládá ho, přehazuje zodpovědnost, nechává se manipulovat. Marie je okouzlující romantickou hrdinkou se vším všudy, věří do poslední chvíle ve šlechetnost Alžběty a v to, že ji zachrání Alzbětin oblíbenec a Mariin nápadník, hrabě z Leicesteru. Scénické a výtvarné pojetí inscenace je nadčasové s historizujícími prvky, je i z něj zřejmé, že sledujeme univerzální příběh, který se dotýká každého z nás. Co jsme vědomě či nevědomě v sobě zabili? Nemáme i my náhodou kamenné srdce?

.

Po představení:

Večer  a noc našeho divadla pokračuje na Malé scéně 

REJ MASEK  aneb Vaše divadelní noc…. (Hezkou dobrou divadelní noc!)

Taneční večer na Malé scéně HDJ.  S fungujícím barem a stolovou úpravou ve foyer.

Ve foyer Malé scény:  výstava fotografií našeho divadelního fotografa  Leoše Skokana  Za oponou…  (aneb Jak je neznáte…. )  (fotky – momentky, portréty a okamžiky ze zkoušek i z představení)

K posezení a popovídání samozřejmě bude otevřený také Divadelní klub….

Anocdivadel.JPG

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Nenechte si ujít poslední farmářské trhy tohoto roku v Humpolci!

St Lis 13 , 2013
Poslední farmářské trhy roku 2013 v Humpolci – pátek 15.11.2013 Čtěte dále:   Putování za rodáky - říjen

You May Like

Témata