Co se chystá na hradech Roštejn a Kámen v následující turistické sezóně

Nová turistická sezóna odstartuje na hradě Roštejn už tento víkend 5. a 6. dubna a pak bude otevřeno po všechny následující dubnové víkendy včetně Velikonočního pondělí. Hrad Kámen přivítá návštěvníky poprvé první květnový den. Obě památky, které jsou ve vlastnictví Kraje Vysočina, navštívilo v loňském roce téměř 57 tisíc návštěvníků.

Hrad Roštejn:

Hrad Roštejn otevře svoji bránu pro návštěvníky o víkendu 5. a 6. dubna 2014 od 10 do 17 hod. s polední přestávkou mezi 12-13 hod. V dubnu bude otevřeno pro veřejnost o víkendech a také na Velikonoční pondělí 21. dubna. Hromadné výpravy si však mohou objednat prohlídku i ve všední den. Od 1. května bude otevřeno každý den kromě pondělí. Více informací na www.hrad-rostejn.cz.

 

Na trase A si mohou návštěvníci prohlédnout například loni nově zpřístupněnou expozici s názvem „Pracovna polesného“, kde si mimo jiné porovnají na dobových obrázcích, jak hrad vypadal před požárem v roce 1915 a jak po něm, dále mapy roštejnské obory od konce 18. století do doby před 2. světovou válkou. Na trase B zůstává pro děti atraktivní výstava postav z českých bájí a pověstí. Některé expozice budou obohaceny dalšími restaurovanými kusy nábytku. V plánu jsou i tradiční a oblíbené akce „Jazz na Roštejně“, “Pohádkový hrad“ pro školní děti, noční představení „Noc na Karlštejně“, noční prohlídky nebo Hradozámecká noc.

 

V roce 2012 navštívilo hrad Roštejn 40 510 návštěvníků, v roce 2013 to bylo 34 191 lidí. Nižší návštěvnost způsobily zejména pokračující práce na kompletní rekonstrukci elektroinstalace, které si vyžádaly několikaměsíční uzavření hlavní prohlídkové trasy. Letos budou práce pokračovat už pouze v bytě kastelána, na hradních arkádách a v přilehlé zahradě.

 

Hrad Kámen:

Turistická sezóna na Hradu Kámen začne 1. května. V první otevírací den se návštěvníci mohou těšit na ukázky jezdeckého umění dvanáctinásobného mistra ČR v trialu Martina Křoustka. V útrobách hradu pak budou moci shlédnout panelovou výstavu přibližující ideový záměr dalšího rozvoje Hradu Kámen a připomenutí jeho čtyřicetileté tradice jako muzea jednostopých vozidel. Zároveň bude znovu po delší době návštěvníkům zpřístupněna západní vyhlídka. Více informací na www.hradkamen.cz.

Čtěte dále:   Na Vysočině se nejlépe žije v Pelhřimově. Humpolec je čtvrtý.

 

Expozice na hradě prošly pro tento rok několika zásadními změnami. Poprvé od roku 1996 se expozice motocyklů nezmenšuje, ale naopak rozšiřuje. Kromě jiných byla expozice obohacena o vývozní typ Jawy 350 z roku 1977 se sidecarem Velorex 632, na níž se budou mít návštěvníci možnost vyfotografovat. Interiérové expozice obohatila velmi cenná sbírka loveckých trofejí patřící původně na zámek Konopiště. Muzeum tuto sbírku zakoupilo v loňském roce od soukromého vlastníka a nechalo ji pro potřeby hradu zrestaurovat. Mezi největší unikáty v ní patří mohutné sobí paroží instalované na dřevěné hlavě a hlava jelena dvaadvacateráka.

 

V roce 2012 zavítalo na Hrad Kámen 16 115 návštěvníků, v loňském roce to bylo podobné a hrad navštívilo 15 304 turistů.

 zdroj: www.kr-vysocina.cz

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Z deníku Policie

Čt Dub 3 , 2014
Žena zavraždila dva novorozence. Kriminalisté obvinili sedm lidí z distribuce drog. Zebra se za Tebe nerozhlédne. Dva zranění po střetu dvou osobních vozidel u Věže. Čtěte dále:   V Humpolci bude jídlo. Vrací se festival rekordů. Tipy na víkend na Pelhřimovsku

You May Like

Témata