Z deníku Policie

Muž v Humpolci zneužil tísňovou linku. Policisté v Humpolci pátrali po vězenkyni.Muž okradl hosta restaurace. Pět cyklistů zemřelo při nehodách. Nehoda omezila provoz na dálnici.

PELHŘIMOVSKO: Za přestupek hrozí muži sankce až 200 000 korun 

Policisté z obvodního oddělení Humpolec řeší případ, ke kterému došlo ve středu 9. července v nočních hodinách. Na tísňovou linku 112 telefonoval opakovaně muž, který k volání použil veřejný telefonní automat na ulici Masarykova v Humpolci. Na linku 112 operátorovi opakovaně oznámil smyšlenou událost, že si někdo podřezal žíly s tím, že uvedl i adresu, kde k tomu mělo dojít. Muž úmyslně uváděl nepravdivé informace, kdy tímto svým jednáním uskutečnil zlomyslná volání na číslo tísňového volání, které slouží k oznámení v případech, kdy je ohrožen život, zdraví, majetek, nebo veřejný pořádek.
 
Policisté muže zajistili a vzhledem k tomu, že byl v podnapilém stavu, převezli ho k vystřízlivění na Protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě. Pětadvacetiletý muž se svým jednáním dopustil přestupku podle zákona o elektronických komunikacích, kde se říká, že tomu, kdo uskutečňuje zlomyslná volání na číslo tísňového volání, může být ve správním řízení uložena pokuta až 200 000 korun

PELHŘIMOVSKO: Odsouzená žena odešla z nestřeženého pracoviště 

Včera v deset hodin dopoledne přijali policisté oznámení o pátrání po odsouzené ženě, která je ve výkonu trestu odnětí svobody ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Čtyřicetiletá ženě odešla před půl desátou z nestřeženého pracoviště ve Lnářské ulici v Humpolci. Policisté po ženě začali ihned ve spolupráci s vězeňskou službou pátrat. Informaci o hledané předali všem hlídkám a na místo přivolali také psovoda. Krátce po dvanácté hodině byla odsouzená vypátrána v prostoru čerpací stanice u obce Vystrkov. Pátrání bylo odvoláno a vězeňská služba ženu eskortovala do věznice.

KRAJ VYSOČINA: Policisté žádají o pomoc při ztotožnění muže širokou veřejnost 

Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově pátrají po neznámém muži, kterého zachytila přímo při činu průmyslová kamera. Muž je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže a v případě dopadení a prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až dvou let. Případ se odehrál 20. května letošního roku krátce před polednem v prostoru jedné z restaurací u dálnice D1.
 
Neznámý pachatel, kterého zachytila průmyslová kamera, měl svoje počínání zřejmě velmi dobře promyšlené. Nejdříve vstoupil dovnitř restaurace a prošel místností směrem od vstupních dveří. Po restauraci se nenápadně rozhlédl, aby zjistil, kde u stolu sedí nějací hosté. Poté využil nepozornosti jednoho z hostů a okradl ho o jeho tašku. Tašku přitom během několika vteřin nenápadně sebral z opěradla židle, na které měl host svoji tašku odloženou. Majitel si totiž tašku pověsil na volnou židli u vedlejšího stolu. I když měl svoji tašku na židli těsně za svými zády, stejně o ni přišel. Pachatel předstíral, že si na židli s pověšenou taškou odkládá svoji bundu, přitom během krátkého okamžiku tašku poškozeného odcizil a pod svojí bundou ji odnášel pryč. S taškou schovanou pod sako nebo bundu pak zloděj v klidu opustil prostor restaurace. Krádeží přišel majitel o osobní doklady, finanční hotovost a platební kartu.
 
Kamery podezřelého muže zachytily – jedná se o muže mladšího věku, který byl oblečený v modrých kalhotách, bílé košili a který si v ruce nesl svoji bundu nebo sako. Policisté, kteří případ vyšetřují, proto v této souvislosti pátrají po osobě podezřelého muže, který je zachycen na kamerových záběrech.  Pokud někdo muže pozná, nebo pokud může někdo poskytnout informace, které by vedly k jeho vypátrání, nechť zatelefonuje na linku 158.
 
V souvislosti s tímto konkrétním případem znovu upozorňujeme především hosty letních stánku s občerstvením nebo restaurací na parkovištích kolem dálnice D1, aby v žádném případě nenechávali své osobní věci bez dohledu. Lidé si peněženku nebo jiné cennosti často ponechávají v oblečení, které pak zanechají pověšené v na opěradlech židlí. Stejně tak je to s batohy, kabelkami a taškami, uvnitř kterých mají lidé peníze, platební karty a osobní doklady. Těmto odloženým věcem pak lidé většinou nevěnují pozornost, protože obědvají nebo se u stolu baví se svými kolegy a tomu, co se děje v jejich okolí nevěnují patřičnou pozornost.
 
Právě na takovou příležitost ke krádeži zloděj čeká a bez zbytečného upoutání pozornosti odložené věci snadno odcizí. Vypátrat pachatele těchto krádeží je velice obtížné, protože bezprostředně po krádeži zloděj místo opouští i s odcizenými věcmi.
 
Především v tomto letním období, kdy lidé vyjíždějí na dovolenou, je velikou a zbytečnou nepříjemností, pokud mezi odcizenými věcmi jsou cestovní doklady, které člověk ke své cestě na dovolenou do zahraničí nezbytně potřebuje.

KRAJ VYSOČINA: Cyklistická přilba by měla být pro cyklistu samozřejmostí 

Policisté v Kraji Vysočina od začátku letošního roku do 30. června šetřili 69 dopravních nehod, na kterých měli účast cyklisté. Oproti loňskému roku je to za stejné období o 24 dopravních nehod více. Pět cyklistů při dopravních nehodách zemřelo – všech pět cyklistů nemělo v době nehody na hlavě cyklistickou přilbu.
 
Deset cyklistů utrpělo při nehodě těžké zranění – šest z nich vyjelo bez přilby. Dalších 54 cyklistů bylo zraněno lehce a 39 z jich vyjelo bez přilby. V loňském roce zemřeli na silnicích Vysočiny dva cyklisté, devět se jich zranilo těžce a 34 lehce.
 
Cyklisté jsou jedni z nejohroženějších účastníků silničního provozu. V případě dopravní nehody dochází v naprosté většině případů ke zranění cyklisty. Ten totiž, na rozdíl od řidiče osobního nebo nákladního vozidla, není chráněn karoserií vozidla ani žádným jiným bezpečnostním prvkem. Jediné, čím cyklista může přispět ke své bezpečnosti, je svou opatrností, důsledným dodržováním pravidel silničního provozu a svým oblečením. Podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Při šetření tragických dopravních nehod policisté zjistili, že z pěti zemřelých cyklistů neměl žádný na hlavě ochrannou přilbu. Je nutné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více jak osmnáct let.
 
„Alarmující je skutečnost, že všichni cyklisté, kteří letos v našem kraji havarovali, utrpěli újmu na životě nebo zdraví. Z 69 cyklistů jich mělo při nehodě přilbu na hlavě pouhých devatenáct. Rozumní lidé, kteří myslí na svoje zdraví a bezpečnost, cyklistické přilby používají bez ohledu na věk,“ uvedl plk. Mgr. Jan Kostečka, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina s tím, že dospělí lidé by měli příkladem dětem. Pokud děti vidí, že rodiče při jízdě na kole používají cyklistickou přilbu, tento zvyk si rychle samy osvojí a přilba se pro ně stane přirozenou součástí jízdy na kole.
 
Riziko dopravní nehody lze také snížit správným vybavením a dobrým technickým stavem jízdního kola. Cyklisté si musí uvědomit, že je musí být v silničním provozu dobře vidět. Policisté proto v rámci výkonu služby kontrolují povinnou výbavu jízdních kol. Funkční brzdy na jízdním kole musí být samozřejmostí. Policisté se často setkávají s jízdními koly, která nejsou vybavena odrazkami a v případě snížené viditelnosti ani předepsaným osvětlením. Tito cyklisté zbytečně hazardují se svým zdravím.
 
Při dopravních kontrolách nebo při šetření dopravních nehod se policisté také setkávají s cyklisty, kteří jsou pod vlivem alkoholu. Ti si neuvědomují, že cyklista je řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem alkoholu. Cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení pokuta až do výše 50.000 korun.
 
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se proto v rámci běžného výkonu služby i v rámci vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcí budou v letních měsících zaměřovat mnohem častěji na kontrolu cyklistů, zdali nevyjížděli na kole posilnění alkoholem a zdali při jízdě ve večerních a nočních hodinách mají jízdní kolo řádně osvětleno. Kontroly se budou také týkat povinnosti používat ochrannou přilbu u cyklistů, kteří nedosáhli věku osmnácti let.
 
 
Statistika dopravních nehod cyklistů v období od 1. ledna do 30. června 2014
 
 
Nehody s účastí cyklisty
Úmrtí
Těžká zranění
Lehká zranění
ÚO Jihlava
23
4
3
16
ÚO H. Brod
11
0
3
8
ÚO Třebíč
13
0
1
12
ÚO Pelhřimov
9
1
1
7
ÚO Žďár n/Sáz.
13
0
2
11
Kraj Vysočina
69
5
10
54
15.7.2014:

Humpolečtí profesionální hasiči zasahovali v úterý po jedenácté hodině dopoledne u dopravní nehody nákladního a osobního vozidla na 87,2 km dálnice D1 ve směru na Prahu. Z havarovaného osobního vozidla Škoda Fabia museli hasiči za použití hydraulického nářadí vyprostit zraněnou osobu.  

 
Po vyproštění ji zdravotníci letecky transportovali do jihlavské nemocnice. Posádka nákladního vozidla značky Iveco vyvázla z nehody bez zranění. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byl provoz na dálnici omezen. Hasiči na havarovaných vozidlech provedli protipožární opatření a uniklé provozní kapaliny zlikvidovali speciálním sorbentem. Příčina, průběh a veškeré okolnosti dopravní nehody jsou předmětem policejního vyšetřování.
Čtěte dále:   Opilý řidič v Humpolci najel do garáže, dveře ale byly zavřené

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Ironieman - Triatlon 2014 - Plačkov u Humpolce

St Čvc 16 , 2014
6. ročník Triatlonu se uskuteční 2. srpna 2014 v Plačkově u Humpolce. After párty – Teráska u Packy. Čtěte dále:   Policie hledá třináctiletou dívku z Humpolce, nevrátila se do zařízení pro mládež v Senožatech

You May Like

Témata