Studenti z Pelhřimova předvedou své gastronomické umění v celostátní soutěži Sva

7. listopadu 2014 – Tři studenti VOŠ a Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov, s.r.o. se zapojili do celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Do letošního druhého ročníku se celkem přihlásilo rekordních 112 studentů z celkem 31 středních škol. Hlavní surovinou pro přípravu pokrmů je tuňák Rio Mare. Odborným garantem je držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka. Speciálním hostem finále bude kuchařka, herečka a moderátorka Markéta Hrubešová. Finále proběhne 2. prosince v Praze. Nejlepší soutěžící si rozdělí ceny v hodnotě 20 000 Kč.

Gastronomická soutěž Svačina roku s Rio Mare je určená středním školám zaměřeným na gastronomii. O druhý ročník soutěže byl větší zájem než loni nejen mezi školami, ale i studenty.  Celkem má soutěž letos 112 účastníků z 31 středních škol a 10 krajů České republiky. Úkolem studentů je navrhnout a připravit pokrm nápaditý, chutný a vhodný pro použití jako svačina do školy pro děti, žáky nebo studenty.

Odborným garantem soutěže a předsedou poroty je i letos Mistr kuchař Vladimír Picka, který přibližuje použití tuňáka Rio Mare jako hlavní suroviny soutěže:  „Tuňákové maso je lehké a chutné. Skvěle se hodí jako základ pro zdravé školní svačiny. Tuňák dává lidskému tělu významné množství minerálů, bílkovin a vitamínů“.

Odborná porota bude u soutěžních pokrmů hodnotit celkový dojem pokrmu, jeho složení, použitelnost jako svačina nebo chuť. Časový limit na přípravu jídla je 20 minut a jedna porce by měla mít hmotnost 100 až 200 gramů. Navíc finanční limit na přípravu porce nesmí přesáhnout v nákladech 50 Kč.

Vítěz soutěže dostane poukázku na nákup v hodnotě 7 000 Kč. Za druhé místo je poukázka v ceně 5 000 Kč a soutěžící na třetím místě vyhraje poukázku za 3 000 Kč. Nově ocení pořadatelé soutěže také samotné školy, jejichž studenti vyhrají jednu z cen. Školy obdrží výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách.

Čtěte dále:   Humpolec na videu: Výrobní závod Valeo Humpolec

Jeden z finalistů se může těšit na speciální cenu Markéty Hrubešové v hodnotě 5 000 Kč, která k účasti v porotě říká: „Těším se, že mladí kuchaři a mladé kuchařky vymyslí spoustu jedinečných receptů a vymyslí nové a netradiční kombinace různých surovin. Jsem moc zvědavá na finále, kde předvedou svůj um a své znalosti při přípravě pokrmu v gastro studiu“

Soutěž Svačina roku s Rio Mare má dvě kola.  V prvním kole soutěžící připraví a nafotí pokrm. Fotografie pošlou společně s kalkulačním listem a technologickým postupem přípravy. V průběhu listopadu vybere odborná porota pro finále 12 nejlepších. Živé finálové kolo proběhne 2. prosince v gastronomickém studiu Chefparade v Praze.

Soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která zastupuje oblíbenou značku tuňákových výrobků Rio Mare  v České republice a na Slovensku.

Aakuchrio.jpg

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Výstava výrobků - Humpolec

Út Lis 11 , 2014
Výstava výrobků obyvatel domovů pro seniory v Humpolci Vysočinské nemocnice s.r.o. Čtěte dále:   Umělce může inspirovat i zarostlý pozemek, poznali účastníci kurzu kresby a malby v Humpolci

You May Like

Témata