Stanislav Příhoda OBRAZY – motivy z Humpolecka a Podblanicka

Neděle 09.10.2016 – Sobota 29.10.2016

Místo konání: Humpolec, Výstavní sál Muzea Dr. A. Hrdličky Horní náměstí

Slavnostní zahájení výstavy: 9. října v 15 hodin.

Kulturní program: Adam Příhoda – sólové housle

 

V Muzeu dr. A. Hrdličky ve výstavním sále na Horním náměstí proběhne v říjnu výstava humpoleckého rodáka Stanislava Příhody. Je uspořádána k jeho životnímu jubileu a tak si připomeňme několik životopisných dat.

Mgr. Stanislav Příhoda  se narodil  19.11.1936 v Humpolci, dětství prožil  v Senožatech. Vyrůstal v rodině rolníka, venkovského písmáka, kde také dostal základy pro svoji budoucí výtvarnou, hudební a literární činnost. Po vystudování Pedagogického gymnázia v Jihlavě a Pedagogické fakulty  UK Praha začal pracovat na školách Podblanicka. Svoji pedagogickou činnost ukončil po 46 letech v roce 2003 na Gymnáziu Vlašim.

Od dětství se  věnoval především výtvarné tvorbě, později se vzdělával pod vedením ak. mal. J. Mádla, J. Šámala a teoretika Dr. J. Hlaváčka. Je převážně krajinář rodné Vysočiny i současného Podblanicka v technice olejomalby, poslední roky se věnuje i olejovým monotypům. Absolvoval téměř  150 výstav (z toho 70 samostatných). Ve Vlašimi stál u zrodu pobočky Klubu přátel výtvarného umění, inicioval vznik vlašimské Podblanické galerie. Jeho jméno je uvedeno ve Slovníku českých a slovenských výtvarných umělců  a v publikaci Kdo je kdo? Spolupracuje s nadací Charty 77 – Konto Bariéry a od roku 1990 je členem Sdružení výtvarníků České republiky.

V březnu 2013 Stanislav Příhoda získal ocenění Blanický rytíř za celoživotní dílo, „ iniciování vzniku Podblanické galerie a mnohaleté působení v oblasti výtvarného umění“. Tato cena se uděluje lidem, kteří se významně zasloužili o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví Podblanicka.

V současné době se kromě malování věnuje literární činnosti (básně, povídky, 6 čtvercových knih regionálního charakteru, divadelní hry pro děti), pořádá komponované pořady pro domovy důchodců, kulturní programy „Příhoda vzpomíná a hraje“.  V tisku je velká životopisná kniha Kantorský pětiboj s podtitulem  "Od dětství po dědství".

Čtěte dále:   Letní Platforma Humpolec bude letos už po desáté!

V humpoleckém muzeu vystavuje Stanislav Příhoda již poněkolikáté a věříme, že i tentokrát zaujmou návštěvníky jeho motivy z Humpolecka nebo Podblanicka.

zdroj: www.infohumpolec.cz 

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Inspirace online kuchařkou projektu Vaříme společně

Pá Říj 7 , 2016
Významným a originálním výsledkem dvouletého projektu čtyř středních škol z Kraje Vysočina a stejného počtu škol z francouzského Région Grand Est s názvem Cooking Together nebo také Vaříme společně je kuchařka skvělých francouzských a českých receptů. Vychází v nákladu 800 kusů, ale ke stažení už je také v elektronické podobě. […]

You May Like

Témata