Vesnice láká stavebníky

Na příznivé ceny pozemků, výhodnou polohu i pracovní příležitosti lákají stavebníky Jiřice, obec o necelých šesti stech obyvatelích, ležící zhruba tři kilometry od Humpolce.

Od roku 2000 zde vzniklo několik desítek nových bytů a jejich výstavba nemá zatím končit. Dvaatřicet nových bytů předaných do užívání v roce 2000 bylo startem pro další bytovou výstavbu. „V současnosti je rozestavěno čtyřiadvacet rodinných domů, první čtyři z nich jsou již zkolaudovány. Připravujeme dalších dvanáct parcel a jednáme o výstavbě osmačtyřiceti bytů v řadovkách, na něž ovšem potřebujeme získat státní dotaci,“ řekl Humpolákovi místostarosta Jiřic Miroslav Jirků (ODS). Obec systematicky připravuje lokality určené k výstavbě, a přestože sama pozemky nemá, jejich prodej za výhodných podmínek úspěšně zprostředkovává. Do Jiřic lákají především podmínky, které sousední Humpolec nemůže nabídnout. „U nás stojí metr parcely kolem sto padesáti korun, což je velmi příznivá cena,“ uvedl Jirků. Bydlení v Jiřicích pak spojuje přednosti vesnice i možnosti využívat kladů blízkého města a konečně svůj přínos má určitě i nedaleká dálnice. I proto Jiřice lákají převážně potenciální stavebníky z Humpolce. „Zhruba polovina všech stavebníků k nám přichází z Humpolce, čtvrtina jsou místní lidé, zbytek přichází odjinud,“ vypočítal Jirků. V Jiřicích navíc není problém sehnat práci. V minulých letech sem už řada investorů zamířila, další zřejmě budou následovat. „V současnosti se staví další nová hala. Před časem sem vstoupily dvě firmy se zahraniční účastí,“ potvrdil místostarosta Jirků. V Jiřicích se starají i o vytváření dalších podmínek pro své budoucí obyvatele. V obci je mateřská škola, první stupeň zde má rovněž škola základní. Obec hodně pamatuje na sport i na kulturní vyžití ale rozvoj zaznamenaly rovněž služby.

V současnosti je v Jiřicích u Humpolce rozestavěno čtyřiadvacet rodinných domků, dalších dvanáct bude v dohledné době následovat.

Čtěte dále:   Ulice Pražská a Na Kasárnách OTEVŘENA!

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Oscara za nejlepší film má Chicago

Čt Bře 27 , 2003
Oscara za nejlepší film získal poprvé po 35 letech muzikál – Chicago režiséra Roba Marshalla. Čtěte dále:   Ulice Pražská a Na Kasárnách OTEVŘENA!

You May Like

Témata