Čtyři palice

Vzhledem k tomu, že minulý týden se na pultech potravinových obchodů v Humpolci objevily suroviny, které zde nejsou až tak běžné, pojmu dnešní den „kulinářsky“ a přináším vám další recept, tentokrát nerybí, veskrze masoprostý.

V Lidlu již od čtvrtku běží Dny francouzské kuchyně a kromě vynikajících sýrů tu lze zakoupit celou řadu zajímavých produktů, od Pastisu až po nadýchaný máslový koláč s crème pâtissière. V Bille se pak v oddělení zeleniny snad poprvé vůbec objevily sympatické kulaté cukety „Tondo di Piacenza“. Tyto neobvyklé cuketky lze u nás i vypěstovat, neboť na trhu jsou dostupná semena (dodává firma Semo). Takže pokud máte zahrádku, můžete si jídelníček ozvláštnit těmito plody, přičemž mladé se nechají konzumovat i za syrova – mají okurkovou příchuť. Rostlina je hojně plodící, tudíž na záhonku zcela postačí jeden jediný exemplář.

 

Nechala jsem se inspirovat jedním receptem naleznutým na internetu a z kulatých cuket připravila pokrm, který jsem symbolicky nazvala „Čtyři palice“ – podle zajímavého skalního útvaru ve Žďárských vrších, kam jsme se minulý víkend vydali na pěší túru a kam jsme vzhledem k okolnostem nikdy nedorazili. 🙂

Pokud byste si Čtyři palice chtěli připravit i vy, přináším návod, jak na to.

 

Cuketám odkrojte vršky a vydlabejte je speciálním kulatým vykrajovátkem anebo obyčejnou lžičkou. Dužinu uchovejte pro další použití a vnitřky cuket posolte a mašlovačkou vytřete arašídovým olejem. Pokud nemáte zrovna tento druh oleje, můžete klidně použít například olivový extra virgin. Jinak italský arašídový olej lze za příznivou cenu koupit v Kauflandu. Stejným typem oleje vytřete i zapékací mísu, naskládejte do ní duté cukety a v troubě rozehřáté na 200 stupňů je předpékejte zhruba 20 – 30 minut do doby, než cukety na povrchu zvláční.

Mezitím si připravte náplň. Nastrouhejte kozí sýr (Lidl), vydlabanou dužinu z cuket a nadrobno posekejte vlašské ořechy. /Nejste-li milovníky kozích sýrů, můžete použít jakýkoliv jiný, třeba Roquefort nebo méně aromatickou českou Nivu. Masomilci mohou samozřejmě doplnit směs i posekanou Bayonnskou šunkou (Lidl), osobně si ale myslím, že uzenina by zbytečně překrývala pikantní chuť sýru./

 

Přidejte čerstvý nebo sušený tymián, ale pamatujte na obligátní „přiměřeně – přiměřeně“. Tymián dokáže pokrm povznést do nebeských výšin, pokud to s ním ale přeženete, můžete jídlo zrovna tak zkazit. Všechny ingredience smíchejte a dochuťte bílým pepřem, v závislosti na typu sýru případně dosolte. Směsí naplňte předpečené cukety, vršky ozdobte měsíčkem rajčete, posypte parmazánem a překryjte snítkou rozmarýnu. Mísu vložte znovu do trouby a dále zapékejte tak dlouho, až se sýr společně s rozmarýnem krásně rozvoní a parmazán na povrchu utvoří narůžovělou krustičku.

Cuketky podávejte s plátky bagety či brioche (Lidl) opečenými na přepuštěném másle. Přepuštěné máslo má v tomto případě svůj význam, neboť takto předpřipravený tuk se vám na pánvi nepřepaluje a při tepelné úpravě pečiva se tak nevytvářejí karcinogenní látky.

Zeleným baculkám byste měli dopřát příjemnou koupel. Tento typicky letní lehký pokrm se skvěle snoubí s osvěžujícím jablečným nápojem Cidre (opět Lidl). Pro současné pošmourné a uplakané dny bych spíše doporučila nějaké dobré francouzské víno. Taková sklenka (dvě) Chateau-Neuf du Pape dokáže rozehnat mraky nejen na obloze, ale i v duši. 🙂

 

 

 

 

 

Nechte si chutnat.

 

 

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Již je znám program humpoleckých pivních slavností

St Kvě 21 , 2008
Letošní pivní slavnosti v Humpolci mají název „Hudební festival s pivem Bernard“ a konají se 8.-9.srpna tradičně na Horním náměstí.

Témata