Také už máte dost všech těch možných omáček co si vaříte k těstovinám neustále dokola? Chtěli by jste nějakou změnu? Tak možná pro vás máme dneska zajímavou alternativu – Paccheri ala puttanesca. Nám moc chutnaly a je to skvělá alternativa. Příprava těchto těstovin je typická hlavně pro Řím a jeho okolí. A recept vznikl teprve nedávno, jako odezva na vlnu poptávky po jídlech s výraznou chutí. Doslovný překlad totiž znamená – „ve stylu prostitutky“.
Až budete číst tento recept, tak si možná budete říkat – jéééé zase těstoviny s rajčatovým základem, to je nuda. Ale nenechte se odradit, pevně věřím že až si tyto těstoviny uvaříte, tak budete spokojeni. A bude to něco jiného. I když jsou tam rajčata. A není tam maso. Ani žádná uzenina. Fíííha!!!
Co budete potřebovat (suroviny jsou na 1 porci, takže když tak znásobte):
1 stroužek česneku
4 ančovičky
půl menší šalotky
kousek chili papričky (dle chuti pálivosti)
4 cherry rajčata
150g konzervovaných loupaných rajčat (nejlépe typu San Marzano)
1 lžička nakládaných kaparů (pokud máte naložené v soli, je třeba je opláchnout)
2l vody
1 lžíce soli
70 g sušených paccheri nebo jiných velkých trubkovitých těstovin (ne, špagety nebo penne na tento recept opravdu nepoužívejte, to by byl podle Italů hřích 🙂 )
30ml extra panenského olivového oleje
20g černých oliv bez pecek
čerstvě mletý pepř
3 – 4 lístky čerstvé bazalky
A teď už postup jak na to:
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, ančovičky na kousky, šalotku a chilli papričku na jemno. Cherry rajčata omyjte, osušte a překrojte napůl. Loupaná rajčata vlijte do misky a namačkejte je vidličkou. Kapary také namačkejte vidličkou.
Do hrnce dejte vařit dva litry vody, které osolíte lžící soli. Jakmile se voda začne vařit, vložte do ní těstoviny, nechte je 1 až 2 minuty zavařit a opatrně je promíchejte. Těstoviny uvařte na zkus, jak se říká „al dente“. Uvařené těstoviny slijte.
V pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájené ančovičky, chilli papričku, česnek a promíchejte. Přidejte kapary, šalotku a 1 minutu za stálého míchání zarestujte.
Přidejte olivy a cherry rajčata, která trošku zmáčkněte, aby pustila šťávu. Osolte a přilijte loupaná rajčata Na mírném ohni vařte 4 minuty.
Opepřete, přidejte polovinu natrhané bazalky a promíchejte.
Do omáčky přidejte uvařené těstoviny, promíchejte a nechte je krátce v omáčce prohřát.
Servírujte na talíř, doplňte zbylou bazalkou a zakápněte olivovým olejem. Sýr se na tyto těstoviny nedává, a to ani pravý parmazán.
Mňam! Ta chuť je úžasná. Dobrou chuť.
Hmmm tak vyzkousime.
Jen aby to nekoncilo – a za staleho michani lejeme do hajzlu 😀
Tak pak dejte vědět jak to dopadlo. Jsem zvědavý a jsem rád že to někdo jde zkusit. Abych se přiznal, když jsem já tento recept viděl poprvé, tak jsem si něco takového taky myslel. Ale fakt nám to moc chutnalo. A ještě jedna připomínka. Já jsem hrozný masožrout a většinou k večeři musím mít maso nebo uzeninu. U těchto těstovin jsem ani nezaregistroval, že tam nic z toho není, a jenom jsem se olizoval. Tak snad bude taky chutnat. 🙂
Axlovy recepty… Dodneska si pamatuju, jak jsem kdysi shanel kurkumu do cinske ryze. 🙂 Diky za kazdy clanek, kde se v komentarich neonanuje nad radnici, Masinama, autobusakem, pivovarem atd.
tak proč ty komentáře čtete, když nechcete? tady nejste ve škole, nemusíte 😀
jinak zajímavý recept, díky
Internetový server nejen o Humpolci a okolí — to je strašný, že se tady probírají věci(události) kolem Humpolce, přitom by se tady měla řešit nezaměstnanost ve Washingtonu rozhodně a zásadně 😀 jinak v pořádku?
Blíží se, u některých z nás již nastala grilovací sezóna.
Grilovací kořenící směsky jsou drahé a mnohdy obsahují nejrůznější
chemii. Proto není nad to udělat si takové grílovací koření sám.
Bude chutnější a zdravější. Tady je jeden náš vyzkoušený recept na masíčka.
1 lžička kmínu
1 lžička mletého koriandru
čili podle chuti .-)
1 lžička mletého sušeného zázvoru
2 lžičky sladké zauzené papriky
1 lžička sušeného česneku
1 lžička celého barevného pepře
2 lžičky hrubozrnné soli
/toto množství postačí např. na jedno kuře/
Všechno to smícháme a krátce na sucho zahřejeme na pánvičce, ať se
uvolní voňavé silice.
Potom do hmoždíře a podrtit.
Lze použít přímo před grilováním, nebo přidat dobrý olej a použít jako marinádu.
Slušný výběr koření mají ve zdrávém krámku u Fabriky.
.-)
Super. Díky. Vyzkouším. A nebyl by ještě recept na nějakou domácí, prověřenou a dobrou BBQ omáčku (třeba na žebra)? Vyzkoušel jsem jich několik dle různých rad a různých receptů na Internetu a všechny stály zaprd. 🙂
O vikendu vyzkousim k zebrum jeden americky recept a pak dam vedet,
zda to slo 😉
Takže zkouška receptu na BBQ omáčku proběhla ke spokojenosti zúčastněných strávníků :-).
Tedy:
1 krabička rajčatového pyré
4 lžíce dobrého kečupu
2 lžíce medu
4 lžíce třtinového cukru
3 lžíce worčestru
4 lžíce sojovky
3 lžíce balzamikového krému
3 větší stroužky utřeného česneku
1 lžíce soli
1 větší cibule
2 lžíce uzené sladké papriky
1/2 kávové lžičky mleté skořice
šťáva z jednoho pomeranče
0,5 litru coca coly
chili podle chuti
máslo
Cibuli nakrájet na jemno, na másle zpěnit a zasypat cukrem. Nechat zkaramelizovat, přidat pyré a po zarestování přidat ostatní ingredience.
To vše za stálého míchání. Nakonec přidat colu a pomerančovou štávu. Provařit cca
30 min do požadované hustoty. Během zavářky ochutnat a případně ještě dochutit.
Pokud omajda zbyde, dát do skleničky, uzavřít a v lednici počká na další grilovačku.
Měli jsme s grilovaným bůčkem, ale představit si dovedu i kuřecí křídla.
Dobrou chuť .-)
Super. Díky za tip. V nejbližší době vyzkouším, a pak dám vědět, jestli jsem byl spokojen, či ne. 🙂