UPEČME SI KAMNA!

Vánoce…také si při tomto slově představíte linecká kolečka, perníčky, vanilkové rohlíčky, svařák u roztopených kamen a za okny ladovskou chumelenici? U nás na „MěKISu“ už s námi pořádně cloumá sváteční nálada a tak jsme vymysleli pěknou akci – abychom se zahřáli a navodili vánoční atmosféru s vůní perníčků, upečeme si kamna. A ne ledajaká, ale voňavá, perníková a pořádně veliká.


Kamna vystavíme v infocentru Humpolec, abyste se na ně mohli přijít podívat, a po svátcích je přestěhujeme do muzea, kde se z nich, alespoň na pár let, stane voňavý muzejní exponát.

Budeme moc rádi, když se do pečení zapojíte s námi a vytvoříme si tak společný vánoční dárek a možná vznikne i rekord „Perníková kamna, která si upekli občané jednoho města“. Především však chceme udělat něco nápaditého a milého, co nás všechny bude nejen v předvánočním čase spojovat a později nám připomínat hezké chvíle společně strávené při této činnosti.

Péct můžou všichni – jednotlivci, spolky, školy, sdružení, firmy…u kamen bude i cedulka se seznamem všech, kteří se do akce zapojili.

Spočítali jsme, že na celá kamna padne cca 130 kachlů o velikosti 15 x 15 cm. Až budeme mít dostatečný počet kachlů, pustíme se do stavění kamen. Konstrukce bude z vyztuženého  kartonu a na něj budeme jednotlivé kachle lepit. Stavění kamen proběhne jako samostatná akce ve středu, 9.12.2015 od 16:00 v klubu kina. Samozřejmě na této akci velice rádi uvítáme všechny, kteří se podíleli na pečení kachlů a budou chtít pomoci nebo alespoň být přítomni u dokončení tohoto voňavého a jedinečného díla.
Při této činnosti určitě dojde i na svařák a vánoční cukroví…

Pokud se rozhodnete péct společně s námi, přijďte do infocentra, muzea nebo do knihovny, kde vám rádi předáme šablonu na kachel i na zdobení. Ozdobené i neozdobené kachle můžete donést na tato místa do konce listopadu 2015.

Čtěte dále:   Slovenská polévka demikát s bryndzou a stískance

Recept na kachle vánočních kamen:

200 g hladké mouky, 
70 g moučkového cukru, 
1 lžička mletého perníkového koření 
1 lžíce medu, 1 vejce, 25 g tuku  (těsto vystačí na 4 kachle).

Poleva: 1 bílek + citron. šťáva, 150 g moučkového cukru

Mouku a cukr nasypte na vál, přidejte koření, med, vejce a tuk, a vypracujte hladké, tuhé těsto, které dejte alespoň na 2 hodiny uležet.  Těsto prohněťte a vyválejte na 4 milimetry silný plát. Podle šablonky  vykrojte kachle (nám se osvědčilo školní pravítko a krájecí kolečko na pizzu) a dejte péct na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních zhruba 15  minut. Těsto po upečení nezmění tvar ani velikost a je velmi tvrdé.

Perníčky po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.                                   

zdroj: www.infohumpolec.cz

 

 

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Rybí hody v Humpolci - již zítra!

Čt Říj 29 , 2015
MO ČRS Humpolec co nejsrdečněji zve všechny milovníky rybích specialit. Čtěte dále:   Slovenská polévka demikát s bryndzou a stískance

You May Like

Témata