Slovenská kuchyně: uzená pečená žebra

Mám velmi rád grilovaná pečená žebírka. Je to jednoduché jídlo, které zvládne každý a přitom jde o skutečnou delikatesu. Není divu, že jsem na ně nedávno dostal chuť. Bohužel připravit klasická pečená žebra je poněkud náročnější. A tak jsme sáhli po slovenském receptu na pečená uzená žebra. A zabili jsme tak dvě mouchy jednou ranou. Protože díky uzeným žebrům jsme mohli udělat dvě skvelá jídla najednou. Pojďme se ale nejdříve věnovat pečeným žebrům.


V přípravě klasických pečených žebírek a těch uzených je zásadní rozdíl. Zatímco při neuzených žebrech je důležité aby se v omáčce marinovali několik hodin, při těch uzených je to nepodstatné. Tajemstvím dobře připravených žebírek je omáčka, kterou je před pečením pořádně potřeme. A protože mám v oblibě pálivá žebírka a po ruce mám vždy nějaké chilli, rozhodl jsem se pro sladkou chilli marinádu s hnědým cukrem a citrónovou šťávou. Omáčka nám vytvoří jen pěknou glazuru na povrchu a chuť vnitra velmi neovlivní.

Bohužel sehnat již uzená žebírka u nás v Čechách někdy bývá dost problém. Například v mém okolí je možné je dostat pouze u řezníků na objednávku. Z velkých potravinových řetězců u nás mají pravidelně tyto uzená žebra pouze v COOP TERNO. V ostatních obchodech na ně narazíme jenom velice sporadicky. Ale stojí za to si je sehnat. Jsou opravdu vynikající.

Žebra před pečením není nutné vařit, ale jelikož jsem z nich chtěl získat i uzený vývar na druhé jídlo, tak jsem je společně s domácí slovenskou klobáskou nějakých 45 minut povařit v jemně osolené vodě. Část žeber s klobáskou jsem pak odložil na další recept.

Budete tedy potřebovat:

1,5kg uzených vepřových žeber

a na omáčku, která nám vytvoří glazuru potom:

4 stroužky česneku
2 větší chilli papričky
pepř celý
trochu kmínu
2 lžičky hnědého cukru
2 lžíce dobrého a podle možnosti domácího kečupu bez éček
2 lžíce extra virgin olivového oleje
1 lžíci červeného vinného octa
hrubozrnnou sůl

Čtěte dále:   Pečená krkovička na rozmarýnu s haluškami s kapustou (rozuměj se zelím)

A jak na to? Takto:

Tajemstvím dobře upečených uzených žeber je omáčka, kterou je budete potírat. Musí být silná, s výraznou chutí. Vezměte si dvě čerstvé chilli papričky a nařežte je najemno. Vhoďte do hmoždíře, přidejte 4 stroužky česneku, hrubozrnnou sůl, celý pepř, hnědý cukr (ten můžete nahradit medem) a kmín. Vše spolu pořádně podrťte. Přidejte lžíci červeného vinného octa a podle vašich možností i domácí kečup. Promíchejte a přidejte olivový olej. Tato omáčka vytvoří během pečení krásnou glazuru a olivový olej dodá žebrům nádherný lesk.

Omáčkou pořádně potřete žebra, tak, aby byly kompletně obalené, vložte do zapékací mísy a šup s nimi do vyhřáté trouby.

Pečte v troubě při teplotě 200 stupňů asi 20 minut, pak přepněte troubu do režimu gril a nechte je dopéct ještě dalších 10 minut. Žebra můžete během pečení sem tam otočit, případně též potírat omáčkou, která vám zbyla.

K takto připraveným žebrům se ideálně hodí domácí zavařeniny, ideální jsou kyselé okurky, beraní rohy, feferonky. Kečup, hořčice, křen, na kolečka nakrájená cibule a samozřejmě dobrý chleba nebo pečivo.

Dobrou chuť! A příště si uvaříme ze zbytku žeber další dobrotu.

Uzená pečená žebra

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Bernardova cena míří do Polska

Pá Čvc 26 , 2019
Zaplatíme jim s manželkou dovolenou. Přispějeme na život. Pomůžeme uhradit dluhy. Dáme na rok pivo zdarma jejich polskému zachránci. To jsou jen některé nabídky, které přišly do redakce MF DNES poté, co popsala strastiplný návrat chudé rodiny z dovolené z Polska od Baltu. Tam zamířili na tři dny, aby děti […]

You May Like

Témata