Žurek – vyprošťovák z Polska

Taky to prostě někdy, občas přeženete s alkoholem? A druhý den máte kocovinu, nic nemůžete jíst. Pak mám pro vás inspiraci na nový vypršťovák. A to je żurek z jajkiem polská polévka z kvásku. Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará kvásek. A nenechte se odradit předsudky, že polské jídlo není dobré. Tahle polévka je vynikající. A i když zrovna nejste po opici.

Já tuto polévku připravím vždy den předem když se chystáme se ženou na flám. A na druhý den se nám vždycky moc a moc hodí. Ale můžete si ho udělat i když na flám nejdete. Je to opravdu vynikající polévka.

Žurek je tradiční polská polévka, která se vyrábí z kysaného žitného kvasu, bílé klobásy, brambor, cibule a koření. Kysaný žitný kvas dodává polévce charakteristickou kyselou chuť a vůni. Někdy se do žurku přidávají i další ingredience, jako například vejce nebo klobása. Je to populární pokrm v Polsku, ale najdete ho také v některých oblastech Česka a Slovenska.

Nejdříve si musíme připravit žitný kvásek.

Žitný kvásek
100 g žitné celozrnné mouky
2 stroužky česneku
3 bobkové listy
7 kuliček nového koření
375 ml převařené vychladlé vody
zavařovací sklenice 0,7 l

Všechny suché ingredience smícháme ve sklenici, zalijeme je vodou a dobře promícháme. Sklenici přikryjeme utěrkou a odstavíme ji na 3 dny na teplé místo bez průvanu. Kvásek po třech dnech bude mít nasládlou ostře kořenitou vůni a bude rozdělený na dvě části, dole kaše z mouky a nahoře zkvašená tekutina.

A teď se pusťme do přípravy smaotné polévky. Ta je velice jednoduchá.

Żurek
2 l vývaru z kořenové zeleniny
3 lžíce sušených hřibů
3 větší brambory
1 větší bílá klobása, nebo 3 menší
majoránka
sůl
pepř
Sladká nebo kysaná smetana
cca 4 naběračky žitného kvásku
4 vejce

Čtěte dále:   Inspirace na další valentýnskou večeři - těstoviny s krabem a ricottou

Spolutodame.cz - Polský žurek

Houby namočíme do vody a necháme je nabobtnat, pokud jsou velké, tak je přesekáme na menší kousky. Vejce uvaříme na tvrdo.

Do uvařeného zcezeného vývaru dáme houby, oloupané brambory nakrájené na malé kousky, klobásku vcelku a majoránku a dáme vše vařit. Jakmile jsou brambory měkké, vyndáme klobásu, nakrájíme ji na kolečka a vrátíme do hrnce.  Odstavíme hrnec z ohně a přes sítko do něj nalijeme promíchaný žitný kvásek , za stálého míchání, aby v polévce nevznikly hrudky. Vrátíme na sporák a krátce provaříme.

Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s vejcem uvařeným na tvrdo a sladkou nebo kysanou smetanou, dle chuťových preferencí.

Tak ať vám chutná. A ať vás popřípadně spraví. 😉

Žurek - vyprošťovák z Polska
Žurek – vyprošťovák z Polska-

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Fotbalisty Humpolce zachránil v závěru Pešek, z Brodu si odvezli alespoň bod

St Dub 12 , 2023
V předehrávce 17. kola moravskoslezské divize D se na Velký pátek fotbalisté Havlíčkova Brodu a Humpolce rozešli nerozhodným výsledkem 1:1. Čtěte dále:   Ramen - pojďme si uvařit japonské tekuté zlato
Divizní fotbalisté Humpolce (v pruhovaném) doma v sobotu remizovali s Břeclaví (v tmavém) 1:1. Dál tak zůstávají v tabulce poslední.

You May Like

Témata