Vejce Benedikt a Florentine – pořádná snídaně

Pokud si chcete dopřát opravdu královskou snídani, vsaďte na klasická vejce Benedikt. Opečené pečivo s kouskem šunky, na ní ztracené vejce s roztékajícím se žloutkem a to vše završené lahodnou holandskou omáčkou… Nebo použijte špenát a omáčku Mornay a máte vejce Florentine. Obojí je dokonalá harmonie! Pokud ochutnáte, zamilujete si je, stejně jako my.

Nejspíš byste měli vědět, že vejce Benedikt nepatří zrovna mezi nejdietnější jídla. Základem je anglický muffin, na másle opečená šunka a pošírované vejce – to vše zalité holandskou omáčkou ze žloutků a másla. Kdo však tuhle specialitu ochutná, jednou provždy se zamiluje. Vejce Benedikt jsou jako stvořená pro líná nedělní dopoledne – a to nejen kvůli obsaženému množství kalorií, ale i pro lehce komplikovanou přípravu.

Anglický muffin je u nás k dostání v prodejnách Marks & Spencer. Nahradit ho však můžete i produktem toastiny, který již lze zakoupit ve většině prodejen s potravinami. V nejhorším případě můžete použít i toastový chléb nebo housku.

Snídaňové menu v pařížské Plazza Athénée servíruje vejce Benedikt vylepšené lanýžem, londýnský Cafe Royal Hotel vejce Benedikt předkládá s Wiltshire šunkou, a vejce Benedikt mabízí i menu pražského Café Imperial Zděňka Pohlreicha, stejně tak jako celá plejáda prvotřídních světových restaurací. Takže ze zcela jistě jedná o velice kvalitní a lahodný pokrm. Pojďme na to!

Vejce Benedikt
Vejce Benedikt

SUROVINY (na 4 PORCE):
čerstvé vejce 4 ks
na porci 1 anglický muffin, toastin nebo žemle – rozkrojená na polovinu  – v případě toastového chleba použijte 2 ks na porci
šunka 200 g
bílý vinný ocet 1 lžíce
NA OMÁČKU:
žloutky z čerstvých vajec 3 ks
máslo 150 g
nasekaná petrželka 1 malá hrst
bílý vinný ocet 150 ml
celý pepř 3 kuličky
čerstvě vymačkaná citronová šťáva

POSTUP:

Ocet nalejte do malého kastrůlku, přidejte kuličky pepře, hrst bylinek a vše svařte na polovinu. Přeceďte a dejte stranou. Ve vodní lázni prošlehejte tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Šlehejte, dokud směs nezhoustne. Finálně získáte lehkou nadýchanou pěnu. Nyní do pěny opatrně vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla. Tento postup opakujte, dokud nevmícháte všechno máslo. Takto připravenou holandskou omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

Čtěte dále:   Vídeňská pažitková omáčka: V Rakousku ji chystají ze starých rohlíků

Ve větším hrnci přiveďte k varu vodu a vmíchejte do ní lžíci octa. Do hrnku rozklepněte jedno vejce, vodu v hrnci zamíchejte, aby vznikl vír a vejce vložte doprostřed vzniklého víru. Vejce vařte ve vodě 2–3 minuty a poté ho děrovanou naběračkou vyjměte ven. Stejný postup opakujte se zbylými vejci. Tento způsob úpravy vajec se nazývá pošírování a vznikne jim pošírované nebo také zastřené vejce. Ocet ve vodě napomáhá rychlému vysrážení bílkovin obsažených v bílku.

Jednotlivé půlky pečiva opečte a uložte na servírovací talíř. Na každou polovinu dejte plátek šunky, položte na něj vejce, které osolíš a opepříš, a na závěr je přelejte holandskou omáčkou. Dozdobte pažitkou. A teď už nezbývá nic jiného, než si užívat.

Můžete si připravit i druhou variantu. Namísto šunky použijte špenát, místo holandské omáčky připravte omáčku Mornay a máte florentská vejce. Také moc dobrá mňamka. Špenátové listy jen prohřejeme za stálého míchání na másle a ochutíme solí a pepřem. Omáčku Mornay připravíme z 500 g bešamelu, 125 g kvalitního sýra (nejlépe Gruyère), 5 žloutků, 100 ml smetany (minimálně 30%), soli a špetky bílého pepře. Nejprve si na jemném struhadle nastrouháme sýr. Do misky dáme žloutky a metličkou je dostatečně rozmícháme se smetanou. V rendlíku na středním ohni přivedeme k varu bešamel, okamžitě poté stáhneme oheň na minimální teplotu. Za stálého míchání přiléváme rozmíchané žloutky se smetanou a opět přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme cca 1 minutu. Sundáme rendlík z ohně a vsypeme nastrouhaný sýr. Stále důkladně mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Omáčka se po vsypání sýra již nesmí vařit. Výsledná omáčka musí být hladká.

Mňam!

Vejce Forentine
Vejce Forentine

Tak co říkáte? Nevypadá a nezní to skvěle? Vydatná snídaně, která vás zasytí a zahřeje. Není to ideální nápad na posilvestrovský brunch? Vyzkoušejte ….. Dobrou chuť!

Můj první článek o vejcích Benedikt si můžete také přečíst zde: https://www.humpolak.cz/perfektni-vikendova-snidane-pro-drevorubce-ztracena-vejce-benedikt/

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

9. Sousedské čtení – Libuše Pamětnická: Strašidla ze Zálesí – Cikánka od Jambora

Pá Pro 31 , 2021
Víte, kde se nachází romantický rybník Jambor? Čtěte dále:   Ravioli plněné bryndzou s medvědím česnekem
Strašidla ze Zálesí

You May Like

Témata