Bramborový, nebo-li zemiakový prívarok je něco co jsem dlouho vůbec neznal. S tímto pokrmem mě seznámila kdysi moje slovenská manželka (tehdy ještě přítelkyně). A já jsem si toto jídlo opravdu zamiloval. Je to vělice zajímavá varianta, když nemáte nápad, jakou přílohu si dát. Nejsou to ani vařené brambory, ani šťouchané brambory, ani bramborová kaše. Je to unikátní a jedinečné jídlo, které rozhodně stojí za vyzkoušení. A s mými oblíbenými uzeninami, nebo k pokrmům z mletého masa je to dokonalá kombinace.
Na Slovensku a v Maďarsku existuje vlastně celá velká skupina jídel, kterým se ve slovenštině říká prívarok a maďarsky főzelék. Prívarok je typické slovenské jídlo, které nemá přesný český ekvivalent,. Jsou hustší než hustá polévka a často se podávají v rodinách jako hlavní chod. Daly by se přirovnat k českým omáčkám, přesto se trochu liší. Prívarky jsou sytá jídla zahuštěná moukou a podobají se omáčce. Příprava je velmi jednoduchá, ale vyžaduje trochu citu a cviku při zahušťování a dochucení: cílem je hebká, lehce navinulá omáčka s nerozvařenými kousky zeleniny.
Prívarky se připravují ze sezonní zeleniny, nejčastěji jsou to:
- právě brambory
- luštěniny (čočka, fazole)
- kapusta, květák, špenát, cuketa
- mladý hrášek (i mražený)
- zelené fazolky
- nahrubo nastrouhaná dýně, kedlubna a mrkev
Základ můžete připravit z mléka i smetany. Ze smetany jsou prívarky luxusnější, ale také dražší a tučnější. Můžete použít i směs mléka a smetany (podle zásob a možností).
Co k prívarku podávat
K prívarkům se tradičně na Slovensku podávají fašírky (to jsou naše karbanátky), vejce (vařené nebo volské oko), kousek opečené uzeniny, párky, nebo i zbytek dušeného masa či sekané z předchozího dne a masa bývá jenom malé množství. Zkoušel jsem i variantu s vinnou klobásou a to bylo také velice žravé.
Čím prívarok dochutit
Koření a bylinky mají za úkol podpořit chuť hlavní suroviny, používá se kopr, bobkový list, česnek, nové koření a někdy špetka mleté červené papriky.
Suroviny
Pro 4–6 osob
Bramborový ‚prívarok‘
Postup přípravy
- Brambory vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby sahala jenom do výšky brambor. Přidejte sůl, bobkový list a nové koření a přiveďte k varu.
- Do hrnku vlijte mléko, přidejte mouku a prošlehejte tak, aby nezůstaly žádné hrudky.
- Až se začnou brambory vařit, za stálého míchání k nim přilijte připravenou směs mléka a mouky. Promíchejte vařečkou a přilijte i smetanu.
- Zmírněte var, aby omáčka jenom jemně probublávala, a za občasného míchání vařte 15–20 minut, až jsou brambory měkké a omáčka příjemně hustá. V případě potřeby ji můžete během varu ještě naředit mlékem.
- Nakonec omáčku okyselte octem – řiďte se svou chutí a ocet přidávejte postupně, ochutnejte a případně přidejte. Když to s octem přeženete, můžete chuť vyrovnat malým množstvím cukru, nemělo by to ale být nutné.
- Omáčku nechte chvíli odstát, než ji budete podávat.
K prívarku se tradičně na Slovensku podávají fašírky (to jsou naše karbanátky). Můžete k němu ale podávat třeba opečenou uzeninu, vařený párek nebo zbytek sekané. Vynikající je také s vařeným vejcem nebo volským okem. Zkoušel jsem i variantu s vinnou klobásou a to bylo také velice žravé.
Znáte tohle jídlo? Vařívalo se někdy u vás doma? U rodičů, prarodičů? Já ho opravdu vůbec neznal. A pokud ho neznáte, rozhodně ho vyzkoušejte. Fakt to stojí zato, Nebudete litovat.