Sladovna Rodinného pivovaru Bernard v Rajhradě u Brna po letní odstávce znovu spustila výrobu. Na začátku nové sezony tradičně požehnal práci i lidem převor místního benediktinského kláštera. Tři desítky zaměstnanců se v nepřetržitém provozu nezastaví až do června, kdy musí kvůli vyšším teplotám výrobu opět přerušit.
„Slad tam vyrábíme tradičními postupy, které vyžadují hodně ruční práce a cit pro surovinu. Tyto postupy nám umožňují dosahovat vysoké kvality sladu, na kterém stojí typický český ležák,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Pět tisíc tun sladu, osm tisíc tun ječmene
Za uplynulou sezonu sladovna vykoupila od zemědělců z okolí a z Vysočiny osm tisíc tun sladovnického ječmene. „Za uplynulou sezonu jsme vyrobili více než pět tisíc tun sladu. Největším odběratelem zůstává Rodinný pivovar Bernard, pravidelně náš slad míří i do minipivovarů a také do zahraničí. Aktuálně jednáme s potenciálním zákazníkem v Japonsku,“ uvedl sladmistr Václav Štursa.
Tradiční postupy a moderní technologie
Rajhradská sladovna vyrábí slad klasickým způsobem, kde klíčí namočený ječmen rozprostřený v nízké vrstvě na podlahách – humnech. Proces klíčení na humnech včetně orání – obracení zrna- dodává sladu jedinečné vlastnosti, které jsou nenahraditelné pro výrobu piva. Pro ideální proces je nutná nižší teplota, které nelze v letním období dosáhnout. Proto se výroba přerušuje, odstávka se využívá na údržbu, opravy a modernizaci provozu.
Více než sto padesát let stará sladovna využívá i nejmodernější technologie jako optický třídič. Zařízení dokáže zkontrolovat každé jednotlivé zrnko ječmene, které sladovnou projde, a vyřadí ta, která nejsou v pořádku. Rajhradská sladovna je v tomto ohledu v Česku unikátní.
Přežila dva požáry, slad nahradily zbraně
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výrobu se podařilo obnovit v roce 1951.
Rodinný pivovar Bernard vlastní sladovnu od roku 2000. Podnik určený k uzavření zachránil, do modernizace provozu postupně investoval desítky milionů korun. Pracuje tam třicet lidí. Rajhradská humnová sladovna patří mezi největší svého druhu na světě.