Buffalo Chicken Wings

21

A je tu první recept na americkou dobrotu. Dneska začneme úplnou klasikou – “Buffalo Chicken Wings” aneb buffalská kuřecí křidýlka. Tohle jídlo je už místní folklór a stejně jako si žádnou českou hospodu nelze představit bez utopenců, tlačenky a nebo stále více oblíbeného nakládaného hermelínu, nelze si americkou hospodu představit bez Buffalo Chicken Wings. Je to již americké národní jídlo. Jedí se vždy a všude. Ať už pouze jako předkrm, nebo hlavní jídlo. Hodně často se jen tak jedí jako chuťovka k pivu na baru. Všechno se to jí rukama a při konzumaci se pořádně zapráskáte. Ale to k tomu patří.


Není tomu tak dávno, co kuřecí křídla byla považována za odpad, který je hodno použít tak možná na polévku nebo vývar. Dnes se pálivá buffalská křidélka stala vášní, ať už jako předkrm nebo večírkové jídlo. Jak vlastně vznikla tahle dnešní touha po křidélkách? Než se pustíme do receptu, pojďme se podívat na …


Historie buffalských křidélek


Naši předkové využívali všechny části kuřete. Křídla a krk byly obvykle používány na ochucení polévek a vývarů. Komercionalizace drůbežího trhu a moderní chladící metody umožňili konzumentům vybírat si pouze jejich oblíbené části – prsa a stehna – a zbytek končívával v továrnách na polévky. Takže křídla byla poněkud neoblíbená. Dokud jedna z hospod nepřišla s překvapivým receptem, který brzy oběhl celý svět.


Neustále se diskutuje o tom, kdo poprvé přišel z originálním receptem. Nejvíce zásluh se dává Anchor baru, kde jinde, než v městě Buffalo ve státě New York. Historické datum vzniku buffalských křidélek pak byl 30. říjen 1964, kdy majitelka Teressa Bellissimo měla připravit odpolední svačinu pro svého syna a jeho přátele. Protože měla na skladě nadbytek kuřecích křídel, jednoduše křídla usmažila, namočila je do omáčky z másla a chili a podávala je z řapíkatým celerem a blue cheese dresingem, aby zmírnila pálivost. Křídélka se stala okamžitým hitem. Město Buffalo vyhlásilo 29. říjen jako “Chicken Wing Day” (Den kuřecích křidélek) a dneska Anchor Bar servíruje více jak 35 tisíc kilogramů kuřecího měsíčně! Původní recept pro pálivou omáčku je Anchor barem prodáván do dalších restaurací.


Mnoho restaurací po celých Spojených státech rychle nastoupilo do rozjetého vlaku. Ve skutečnosti je velice těžké najít zde restauraci, která by neměla na svém menu nějakou verzi kuřecích křidélek (a to včetně několika etnických restaurací). Mnoho z nich také přišlo s originálními přichutěmi křidélek, od sušených až po orientální.


Tohle jídlo si získalo takovou popularitu, že už z hospod vytlačuje tradiční americký hamburger. A každý kdo příjde do hospody si dá povětšinou tahle křidýlka. Alespoň pro začátek. Skonzumuje se jich tu takové množství, že se divím že slepičárny stačí ta kuřata produkovat. A pořád se divím co se děje s tím zbytkem. Když vidím kolik pouhých křidýlek se tu dnes a denně sní, tak si nedokážu představit ten zbytek z těch kuřat. To by muselo uživit zbytek světa. A nebo ta křídla prostě někde musejí vyrábět uměle.


Buffalo Chicken Wings existuje několik verzí s několika přísadami. V Americe si můžete pro přípravu již koupit hotovou omáčku a hotový blue cheese dresing a nemusíte je připravovat (Pet Texas Hot Sauce nebo Frank’s Louisiana Hot Sauce). U nás doma však tyhle omáčky neseženete a tak si připravíme recept celý od základů. Ono to je stejně lepší než kupované omáčky. Uvedu základní verzi, která je dle mého názoru absolutně nejlepší. Vše ostatní jsou trapné kopie originálu. Uvedený recept obsahuje křidélka s blue cheese dresingem a řapíkatým celerem (který je naštěstí poslední dobou i u nás vcelku dobře k dostání). Můžete si je udělat i bez těch dvou příloh, ale věřte mi, nebude to ono a připravíte se o naprostý kulinářský zážitek. Bez blue cheese dresingu a celeru už to nejsou ta slavná Buffalo Chicken Wings, ale pouhá křídla. Navíc obě přísady pomáhají zmírnit oheň ve vašich ústech při konzumaci křidélek.


Čtěte dále:   Italská kuřecí Piccata: Lepší než české řízky. Do 30 minut servírujete

Normálně s Hančou skonzumujeme každý tak dvanáct křidélek a máme tak akorát dost. Jsou tu ale borci, kteří jich dokážou sporcovat i 48 a rekord který jsem slyšel bylo 100 křidýlek. To už opravdu nechápu.


Recept

Uvedený recept je pro dvě osoby a počítá s porcí dvanáct křidélek na osobu. Ještě uvedu, že jídlo je hodně pálivé, takže pokud nemáte rádi pálivá jídla (to nechápu), tak si počkejte na některý z dalších receptů. Existuje sice receptura na nepálivá křidélka, ale pak to opět není ono.


Buffalo Chicken Wings


Ingredience:


2 lžičky soli
2 lžičky papriky (lehce pálivá, nebo lépe maďarská pálivá paprika)
1 lžička kayenského pepře
1 lžička česnekové pasty nebo prášku
1 lžička nadr
obno nasekané cibule
¾ lžičky mletého nebo drceného bílého pepře
10 lžic másla
1 a půl lžíce omáčky Tabasco
24 celých kuřecích křidýlek (v pokojové teplotě)
2 hrnky rostliného oleje
Blue Cheese dresing (recept najdete na konci)
řapíkatý celer


Příprava:


Zkombinujte sůl, všechny pepře, papriku, česnek a cibuly v menší misce a důkladně promíchejte. (Kořenící mix)


Na mírném ohni v menším kastrolu nebo pánvy rozpusťte pět lžic másla s dvěma lžičkami omáčky Tabasco. Přelejte mix do malé misky a nechte lehce vychladnout tak, aby nestuhl.


Do velké mísy vložte všechna kuřecí křidýlka, které jste předtím obalili v kořenícím mixu. Nalijte do mísy vlažný mix másla s Tabascem a vše pořádné promíchejte rukama dokud nejsou všechna křídla důkladně obalena. (Křýdla musí mít pokojovou teplotu, jinak mix bude tuhnout a skončíte se sajrajtem, který nebude na křídlách držet.) Ponechte stranou po dobu 30 minut aby se křídla namarinovala.


Na velkém ohni ve velkém těžkém kastrolu nebo pánvi rozpalte olej na vysokou teplotu. Vložte křídla. Vložte jich co nejvíce vedle sebe, ale pouze v jedné vrstvě. Smažte dokud nejsou křupavá a zlatavě hnědá, zhruba 8 až 12 minut. Křídla několikrát otočte. Po vyjmutí křídla osušte v papírovém ubrousku. Opakujte se zbývajícími křidélky. (Křídla můžete také péct v troubě.)


Mezitím si připravte omáčku na dochucení křidélek, rozpuštěním zbývajícího másla a přidáním zbylého Tabasca a kořenícího mixu. Křídla položte na talíř a přelijte touto omáčkou. Podávejte s nakrájeným řapíkatým celerem, který se namáčí do blue cheese dresingu. Jí se rukama.


Blue Cheese Dresing:


2 vejce
1 lžice čersvé citrónové šťávy
1 lžice jablečného octa
¼ šálku nadrobno nasekané cibule
¼ šálku nadrobno nasekaného celeru
½ lžičky soli
½ lžičky mletého nebo drceného bí
lého pepře
1/8 lžičky kayenského pepře
½ lžičky rozmačkaného česneku
1 lžička worčestrové omáčky
2 šálky rostliného oleje
1/2 šálku na větší kousky nadrobeného francouzského blue cheesu (modrý plísňový sýr, u nás možno nahradit fetta sýrem, nebo sýrem balkánského typu – ale originál je originál)


Příprava:


Vše kromě oleje a sýra vložte do mixéru a mixujte 15 až 20 vteřin. Pomalu malým proudem přilévejte olej a vmíchejte jej do směsi. Když je olej vmíchán, mixujte mixérem dalších 45 vteřin, nebo dokud není krém dostatečě hustý. Přidejte sýr a pořádně zamíchejte. Podávejte hodně vychlazené.


Dobrou chuť.

Axl

21 thoughts on “Buffalo Chicken Wings

  1. O weekendu jsem vyzkoušel novinku. Buffalo Chicken Wings with honey mustard. A bylo to vyyyniiiikaaaajííííícíííííí. Lidičky to byla dobrota. Mňam. Možná se vám zdá kombinace medu a hořčice děsivá, ale je to super mňamka. Vyzkoušejte – doporučuji.

    1. no moc tomu neverim, ja mel v ty USA pocit, ze vsechny Buffalo Wings maji jenom jednu chut. Desne palivou 🙂

      1. No i když já právě tyhle hodně pálivá křidélka miluju, tak tyhle honey mustard tak pálivá nejsou. Jsou poněkud nasládlá, ale součastně malinko ostřejší, právě díky té dokonalé kombinaci hořčice a medu.

  2. Dnes jsem našel o křidélkách zajímavý článek na Hostovce: http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=152 [www.hostovka.cz].

    I když ta historie tam je blbost a moje verze vzniku buffalských křidélek je 100% pravdivá. A taky mnohem lepší!!! :)))

    Ale jinak Hostovka je docela zajímavý server a dá se tu najít mnoho a mnoho zajímavých informací o jídle. Pro takové jako já je to pak zhouba, proptože při čtení na to okamžitě dostanu chuť a nutí mě to jít to vyzkoušet. Ach jo! Dneska bude Stuffed Pizza! 🙂

    1. A kdy mám přijít? :))

      Zajímavý stránky, dík za odkaz. Apropó křidélka – ty umíš „vyrábět“ ty paličky?

    2. Já s oblibou říkám, že ničemu jinému než pohostinství nerozumím a že nejsem sice ještě ten nejlepší na světě, ale že na tom již 60 let tvrdě pracuji takže jsem už sakramentsky blízko a že každý druhý musí být v pohostinství sakramentsky dobrý, aby byl lepší než jsem já. Tolik o mé skromnosti.

      Také říkám, že pokud se mezinárodní (ne jen té české) gastronomie týká, že mám odpověď na všechno, a pokud ne, že si prostě něco vymyslím. Tolik o mé namyšlenosti která nakonec je mým trade mark.

      Já jsem za dobu mé publicistické činnosti (zhruba od roku 1960) při veškeré mé práci napsal několik odborných a kuchařských knížek a tisíce odborných článků a to ne jenom v češtině, ale nikdy jsem netvrdil, že to co jsem napsal je 100% pravda, protože tak velkou hubu zase nemám. V Americe totiž když si otevřete vaši velkou hubu tak musíte být připraveni, že vám někdo řekne abyste dokázal činny to co kážete.

      Já nejsem nějaký vynálezce takže to co já umím jsem se někde naučil, okoukal, odposlouchal nebo opsal, ale nikdy jsem nenapsal, že to co já píši je 100% pravda, ale nakonec o co jde.

      Hostovka, jak jsem několikrát zdůraznil není nějaká učebnice vaření či gastronomie a i když má sloužit k poučení tak jejím posláním je i pobavit, takže někdy tam píši i blbosti.

      Moji specialitou jsou případové studie, což ale blbosti nejsou. Jsou to pravdivé zkušenosti které jsem nashromáždil téměř po celém světě (ne jenom v Humpolci kde jsem také byl), a které jsou ale 100% pravdivé protože je to moje osobní zkušenost, s čímž se hned tak někdo pochlubit nemůže a můžete mně opravit pokud si myslíte, že nemám pravdu.

      Já ale mimo jiné, přesto že jsem Čech, se nestydím za své jméno a dokonce pokud někdo chce o mně vědět něco více než mé jméno tak má možnost si to na Hostovce přečíst.

      Já netvrdím že Hostovka jsou nejlepší stránky o gastronomii, ale není ještě ani dva roky v provozu a na ty moje blbosti se podívalo ku dnešnímu dni 1444627 lidí a dá se říci, že z celého světa.

      Věřte nebo nevěřte o mé Hostovce je dokonce zmínka i na ruském webu: http://www.hostovka.info – %>AB>2:0 8=D> C7=09 2Aë > ?;0B=>AB8=35 – a já musím říci, že mně to docela potěšilo, ale nepřekvapilo.
      Já jsem se totiž několikrát zmínil o tom, že všude jinde ve světě si mých rad vážili ale Češi, až na nějaké výjimky, si skutečně myslí, že jim povídám nějaké blbosti.
      M. Klima

      1. Moc se omlouvám, ale já skutečně jsem půl včely a půl vola.
        Pracuji jako včelička a pak občas skutečně udělám nějakou volovinu.
        Ten počet hitů na Hostovce měl bý 144627, no ale i tak je to dost.

        Michael Klima

  3. Jóóó a ještě jsem chtěl zmínit, že výborným receptem na Buffalo Wings, který se mi velice osvědčil, hrozně mi chutná a preferuji ho, je od kluků v akci. Recept uvádním:

    Pečená kuřecí křídla se zeleninou

    600 g kuřecích křídel
    200 g kečupu
    2 lžíce medu
    1 lžíce octa
    chilli omáčka nebo Tabasco
    pepř
    sůl
    olej na smažení
    barbeque omáčka

    300 g řapíkatého celeru
    300 g mrkve

    1. Z kečupu, chilli omáčky, medu, soli a octa vymícháme marinádu, do které vložíme kuřecí křídla a necháme je nejlépe přes noc v ledničce odležet.
    2. Kuřecí křídla vyjmeme z marinády, poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě při 180°C cca 20 minut. Podáváme je s barbeque omáčkou a čerstvou zeleninou.

    Jednoduché a lahodné. Vyzkoušejte!

          1. Hmmm, to mě žena nepřekvapí. :(( A kdybych si ráno v Bille nekoupil croissant s párkem, tak bych tu umřel hlady. 🙂

          2. No co ti na to mám říct. Měl sis vybrat tak dobře jako já :))

    1. Ty provokatére! :-))))))))
      Už teď jsem zralej na odtučňovací kůru a ty mi ještě děláš takovýhle chutě 🙂

      1. Týýý jo, Pierre, a teď ti to musím vrátit za tu francouzštinu. Oprav si to kroužkované „u“ ve slově kůra, prosím. To víš, my „češtináři“ jsme na tohle strašně hákliví :))))))

        Sorry, ale tohle jsem si prostě nemohla odpustit :)))

          1. No, to by mohl opravit asi jen Axl. Nelam si s tím hlavu, já to přežiju 🙂

  4. Hmmm, tak už vím, co bude dneska k večeři. Právě jsem zjistil, že červenec je měsícem Hot Dogů a já ještě tenhle měsíc ani jeden neměl. To si jich dnes tak šest udělám, jelikož je prostě taky miluju.

    Pokud je milujete tak jako já, tak mnoho zajímavostí, receptů a iunformací o této pochutině si můžete přečíst na http://www.hot-dog.org/ [www.hot-dog.org] (uááááá, už u úvodního obrázku slintám). Pokud by snad angličtina nevyhovovala, tak zajímavé články o Hot dogách jsou opět na Hostovce: http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=188 [www.hostovka.cz] a http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=228 [www.hostovka.cz].

    Mimochodem, když už mluvíme o Hostovce a americké kuchyni, tak jsem tam nalezl velice pěkný článek: Co je americká kuchyně [www.hostovka.cz]. Moc se mi to líbílo, na 150% souhlasím a líp bych to opravdu nenapsal. Ostatně všechny články pana Klímy na tomto serveru jsou velice poučné, vtipné a zajímavé. Třeba jeho pojednání o Prime Ribs [www.hostovka.cz] je taky koncert. :)))

  5. Nic proti, ale nahrazovat blue chese fetou nebo balkánem? Když už tak niva ne? Feta je úplně jiný typ sýra.

    1. Ano to máte pravdu. Tohle je hodně starý článek a od té doby už si blue cheese dresing dělám úplně jinak. A ano, jako nejlepší náhražka z našich sýrů se hodí právě Niva.

      Nicméně Blue Cheese Dresing se dá již i v našich supermarketech koupit hotový od firmy Spak s názvem Modrý sýr. 🙂

      Axl – autor článku

Napsat komentář: axl Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Americký mafián v Evropě

Po Zář 22 , 2003
Cestou z new yorského autosalonu na ten právě probíhající frankfurtský narostl konceptu nového Chrysleru 300 docela pěkný „zadek“. Díky němu je obrovský Američan ještě větší a ještě majestátnější. Na rozdíl od typické americké produkce ale designu nechybí švih a nezbytná špětka atleta (i když spíše těžkého). Čtěte dále:   Kubánský […]

You May Like

Témata