Podle nového zjištění Deníku, který situaci legendárního podniku už řadu let pravidelně sleduje, proběhnou v příštích týdnech resp. měsících klíčová jednání. Zájem o koupi historické budovy z roku 1871 zvažují minimálně dva silní investoři. O případném vstupu sice mluví opatrně a diplomaticky, protože klíčová bude cena nemovitosti. Ta by se podle všeho mohla pohybovat okolo 10 milionů korun. V této chvíli se legislativně řeší navrácení majetku do držení města od podnikatele Lukáše Chlebovského, který v minulých dnech potvrdil, že ustupuje od záměru budovu i s přilehlou zahradou zrekonstruovat.

Bývalá restaurace Spolek, 19. března 2025, Ostrava.Vizualizace - takovou podobu měl získat Spolek při uvažované rekonstrukci Lukáše Chlebovského.Vizualizace - takovou podobu měl získat Spolek při uvažované rekonstrukci Lukáše Chlebovského.

Restaurace Spolek, která dlouhé roky patřila k výrazným místům společenského života a na pivo tam hlavně v letních měsících chodily tisíce Ostravanů, od covidové pandemie nadále chátrá. Město ji v roce 2021 prodalo společnosti Labadia Max Lukáše Chlebovského za 9,5 milionu korun. Ten však objektu kvůli technickým problémům, majetkovým sporům i rychle rostoucím nákladům na rekonstrukci nový život nevdechl. „Těch důvodů bylo více. Budova je zasažena dřevokaznou houbou. Navíc se nám nepodařilo najít společnou řeč se sousedními spoluvlastníky ohledně napojení na inženýrské sítě, což byla zásadní komplikace pro náš záměr objekt zrekonstruovat. Za těchto podmínek to pro nás přestalo být technicky i ekonomicky realizovatelné,“ řekl Lukáš Chlebovský.

Na podzim proto došlo k dohodě o ukončení smlouvy a vrácení objektu zpět městu. „Aktuálně je realizován návrat Spolku zpět do vlastnictví města. Lze očekávat, že do konce roku nabude statutární město Ostrava vlastnické právo. Po převodu dojde ke zhodnocení současného stavu a na to navážou další kroky. Zveřejnění nového záměru prodeje lze očekávat v prvním čtvrtletí roku 2026,“ uvedla pro Deník mluvčí města Gabriela Pokorná. Budova v centru města je ve špatném stavu, i laikovi je jasné, že uvedení objektu do provozuschopného stavu si vyžádá investici v řádu milionů korun. I proto město zatím vylučuje možnost, že by podnik pronajalo.

Ačkoli město plánuje zveřejnit nový záměr prodeje až v roce 2026, mezi podnikateli se už teď objevují jména silných hráčů, která by měla o návrat Spolku na gastronomickou mapu Ostravy zájem.

Proč je vlastně o Spolek, který je aktuálně v devastovaném stavu a řadu let zavřený, zájem? Podnik se nachází na strategickém místě v okolí bankovních domů v samotném centru města, má skvělou dopravní obslužnost a hlavně jeho součástí je prostorná zahradní restaurace s vysokými stromy, která nemá ve městě konkurenci. Situaci ohledně dalšího využití určitě pomohl zájem médií. Deník o Spolku pravidelně informuje už řadu let a nyní si tématu zanedbaného podniku všimla i celostátní média. I proto nejsou vyhlídky Spolku vůbec špatné. Je šance, že o restauraci se přihlásí víc než jediný zájemce, jako tomu bylo před lety v případě Chlebovského.

K TÉMATU 

Restaurace Spolek patřila městu až do roku 2021, kdy ji Ostrava prodala podnikateli Lukáši Chlebovskému za 9,5 milionu korun. Objekt byl už tehdy zavřený a bez údržby, přesto se zdálo, že se díky novému majiteli dočká rozsáhlé rekonstrukce. Krátce po převzetí však začaly vyplouvat na povrch technické problémy, mimo jiné napadení budovy dřevokaznou houbou, a objevily se také majetkové nejasnosti v katastru. Náklady na obnovu se postupně zvedly z plánovaných 55 milionů na zhruba 100 milionů korun. Situaci dále komplikovaly sousedské spory a chybějící stavební povolení, kvůli němuž město dokonce zvažovalo pokutu až 1,5 milionu korun.

Po měsících jednání se nakonec obě strany dohodly na ukončení smlouvy. Chlebovský musí zaplatit pokutu 300 tisíc korun a také uhradit dlužné nájemné za zahrádku, která zůstávala městu. Ostrava mu vrací kupní cenu sníženou o tyto částky a očekává, že se Spolek vrátí do jejího majetku do konce letošního roku. Teprve poté začne město řešit další postup.

Situaci pozorně mapuje a sleduje například významný hráč ostravské gastronomické scény Petr Hradil mladší. Zasvěceným není třeba jeho podnikatelskou minulost moc představovat. Jeho společnosti stojí za restaurací Comedor Mexicana nebo hotelovým komplexem s restauracemi a pivními lázněmi Zámek Zábřeh. Dále jeho společnost stála také za projektem Černý kůň v centru Ostravy. Ten fungoval dva roky na bázi pop upu a street foodu.

Petr Hradil mladší Deníku potvrdil, že Spolek by pro něj byl další zajímavou akvizicí. „Se společníkem Erichem Bergmannem se dlouhodobě zaměřujeme na historické a jinak hodnotné budovy, které následně rekonstruujeme nejen materiálně, ale pokoušíme se jim vdechnout i nový život. Ten vždy přichází s vytvářením atraktivních provozů. Z toho pohledu je Spolek pro nás určitě zajímavým objektem,“ uvedl Petr Hradil mladší.

„Mrzí nás, že to se Spolkem nevyšlo panu Chlebovskému, protože má za sebou kvalitní gastronomické projekty. Je ale taky velká škoda, že historická restaurace v centru Ostravy chátrá. Nás navíc špatný stav budovy trápí i proto, že sousedí s našimi nemovitostmi,“ vysvětluje Petr Hradil mladší. To, že v sousedství vlastní jeho firmy další nemovitosti je výhoda. „Obnova Spolku je v každém případě velká a finančně náročná výzva. Je zřejmé, že se nenajde mnoho lidí, kteří budou mít odvahu do toho jít. Stav gastronomie na Ostravsku se po pandemii covidu-19 nevrátil a zřejmě už ani nevrátí do dob před ním. Chování zákazníků se změnilo, lidé obecně méně navštěvují restaurace. Pak je tady dlouhodobý problém s personálem, protože spousta šikovných lidí během pandemie odešla do jiných oborů a už se do gastra nevrátila,“ dodává Hradil mladší.

Na scéně ve hře o Spolek se objevil i vcelku nečekaný silný hráč s celorepublikovým přesahem. O restauraci s dlouhou historií se zajímá i Bernard, populární rodinný pivovar z Humpolce. Podle informací Deníku ale jde zatím o předběžné sondování možností, žádné rozhodnutí o koupi nepadlo. „Rodinný pivovar Bernard se průběžně zajímá o příležitosti jak odbytu piva, tak případných investic. V případě restaurace Spolek jsme se seznámili se situací tak, jako to děláme na mnoha dalších místech. Kapacita pivovaru je de facto vyprodaná, rozvojové kroky proto pečlivě zvažujeme. Ostrava je krásné město, kde chceme vyjít vstříc rostoucímu zájmu o naše pivo, nicméně v případě Spolku jsme žádné rozhodnutí neučinili,“ sdělil Deníku mluvčí Bernardu Radek Tulis.

I kdyby nový majitel začal s rekonstrukcí okamžitě po koupi, cesta k otevření bude dlouhá. Budova vyžaduje rozsáhlé stavební zásahy, bude nutné vyřešit nové projekty, povolení i majetkoprávní otázky. Restaurace Spolek má k dispozici také rozsáhlou zahrádku, která díky své rozloze a přírodnímu stínu z okolních stromů, patřila mezi vyhledávaná místa pro posezení. Právě po jejím znovuotevření Ostravané nyní volají.

Zdroj: https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/ostrava-spolek-hospoda-osud-budoucnost-chlebovsky-bernard-zajem-kauza-vyvoj-1120.html