Jedinečný špekáčkový sendvič podle Těhotnýho kuchaře: Netradiční pokrm, který svou chutí zahanbí všechny hot dogy

1

Je tu sezona grilování, táborových ohňů a opékaček. A co v Čechách nejraději opékáme na ohni?Ano, jsou to naše milované špekáčky. V tomto článku: https://www.humpolak.cz/vite-jak-spravne-opekat-spekacky-maly-trik-pomuze-k-jeste-lepsimu-vysledku/ jsme si říkali jak nejlépe vybrat špekáček. A jak ho nejlépe opéct na ohni. A i se docela dost pod článkem diskutovalo. No jo, ale co dělat, když nám špekáčky zbydou? Máme pro vás geniální nápad.

Špekáček patří k nejznámějším a nejtradičnějším uzeninám české kuchyně. Jeho charakteristická chuť, specifický tvar a nezaměnitelná vůně z něj dělají stálici letních táboráků, ale stejně dobře se sním dá pracovat i v kuchyni. Důkazem je i netradiční hot dog, v němž známý influencer Těhotnej kuchař ukryl právě špekáček.

Není to jen o táboráku

Špekáček, i když ho někdo může mít spojený pouze s opékáním na ohni, se v české kuchyni využívá v mnoha podobách. Nejznámějším příkladem jsou bezesporu utopenci, špekáčky naložené v pikantním octovém nálevu s cibulí, kořením, kyselou okurkou a někdy i feferonkou.

Kromě této oblíbené pochoutky si rádi připravujeme i buřty na pivu. Tedy špekáčky pečené s cibulí, paprikou a další zeleninou, černým pivem, často i trochou hořčice a koření. Syté jídlo se perfektně hodí buď na velký hlad nebo na dny, kdy venku není moc teplo.

Špekáček lze použít i jako alternativu párku k čočce na kyselo, kde díky své kořeněnosti a obsahu špeku dodá pokrmu výraznější chuť. Velmi dobře se hodí také do klasických šunkofleků, kde perfektně nahradí uzené maso. V některých domácnostech se špekáček přidává i do zapečených brambor či k dušenému zelí, další domácí kuchaři jej používají třeba do buřtguláše.

Jak vybrat dobrý špekáček

Výběr kvalitního špekáčku v obchodě začíná čtením etikety. Zásadním ukazatelem je podíl masa, který by měl být, pokud si chcete opravdu pochutnat, alespoň 70 %, ideálně vyšší. Podle legislativy však stačí, když má pouhých 40 procent.

Poctivý špekáček obsahuje směs vepřového a hovězího masa doplněnou o kostičky špeku, nikoli separáty, sójový protein nebo přemíru škrobu. Sledujte také, zda výrobek neobsahuje nadbytek vody či zvýrazňovačů chuti, ty často nahrazují absenci kvalitních surovin.

Důležitá je i textura, dobrý špekáček je pevný a pružný, drží tvar, není mazlavý ani příliš měkký. V řezu by měly být patrné jemně nasekané kousky masa a viditelné kostky špeku, ne jednolitá hmota bez struktury. To však u zabalených výrobků, nezjistíte. Vzhledově by měl být špekáček kratší a silnější než běžný párek, uzavřený v přírodním střívku, ručně zauzlovaný nebo zaškrcený provázkem.

Nejlépe uděláte, pokud nakoupíte u malého řezníka nebo v prověřeném farmářském obchodě, kde máte větší jistotu tradiční receptury a poctivého zpracování. Kvalitní špekáček má nejen výraznější chuť a lepší strukturu, ale také se lépe připravuje. Při opékání nepraská, při vaření se nerozpadá a při pečení nevypouští nadměrné množství vody.

Netradiční recepty

Špekáčky se dají využít i v nezvyklých úpravách, které překvapí svou chutí i originalitou. Velmi efektní jsou třeba špekáčkové špízy, kombinace nakrájených špekáčků, papriky, cibule a třeba i kyselé okurky napíchnutá na jehle a opečená na grilu nebo v troubě. Můžete je potřít pikantní marinádou a podávat třeba s česnekovým dipem.

Skvěle fungují jako doplněk do slaného koláče typu quiche, kde můžou nahradit slaninu nebo šunku. A pokud hledáte opravdu netradiční chuťový zážitek, zkuste špekáček karamelizovaný na pánvi, lehce opečený s trochou medu, chilli a balsamikového octa.

Specialitou, kterou na svém instagramovém účtu nabídl populární food blogger Těhotnej kuchař, je špekáčkový sendvič, který velmi připomíná „vytuněný“ hot dog. Chuť na něj dostanete hned, jak uvidíte jeho přípravu, která je tak snadná, že ji určitě také vyzkoušíte.

 

Špekáčkový sedvič – hot dog

Na speciální pokrm podle Těhotnýho kuchaře budete potřebovat: 2 špekáčky, 5 stroužků česneku, 50 g másla, středně velkou bagetu, 3 snítky tymiánu, petržel, pažitku, oblíbený salát, 4 cherry rajčata, 1 jalapeño papričku, 1/2 cibule, hořčičnou majonézu, kečup a sůl.

Jak na to?

  1. Do misky dejte máslo, česnek a tymián a vložte ji do trouby předehřáté na 180 stupňů na 25 minut. Rozehřáté „bylinkové“ máslo dejte stranou.
  2. Troubu rozehřejte na 190 stupňů, pusťte ventilátor, vložte špekáčky (třeba na plechu s mřížkou) a pečte 25-30 minut.
  3. Ve zchladlém másle rozmačkejte vidličkou česnek, lehce ho osolte, přidejte petrželku a pažitku a pořádně promíchejte.
  4. Bagetu rozřízněte podélně napůl, ale neprořízněte ji celou. Obě vnitřní strany pomažte česnekovo-bylinkovým máslem.
  5. Do bagety dejte salát a přidejte na silnější kolečka nakrájené ještě horké špekáčky. Ty posypte směsí nakrájených rajčat a papričky.
  6. Na pánvi s tukem si opečte kolečka cibule, která poté dejte navrch naplněné bagety.
  7. Nakonec přidejte na hot dog hořčičnou majonézu a kečup.

Krásné food porno! 😉

Axl

One thought on “Jedinečný špekáčkový sendvič podle Těhotnýho kuchaře: Netradiční pokrm, který svou chutí zahanbí všechny hot dogy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You May Like

Témata