Víte, jak správně opékat špekáčky? Malý trik pomůže k ještě lepšímu výsledku.

25
  1. Blíží se čarodejnice a většina z nás si nenechá ujít příležitost si na ohni opéct tradiční špekáček. Víte ale jak  správně na to? Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se následujícího návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

Špek je základ

Dieta jde stranou, na den opékání si raději naplánujte cheat day. Bez pořádného špeku by to totiž nebyl špekáček. A proč si raději dát do nosu než zvolit obyčejný buřt? Špekáček má totiž jasně stanovené suroviny, chuť i vzhled, nebudete tak nemile překvapení. V dobrém špekáčku najdete kolem 70 % masa, 20 % špeku a 10 % zbývá na vodu, sádlo a koření.

„Do špekáčků rozhodně nepatří lepek, škroby a strojně oddělené maso. Z receptury je třeba vypustit také zvýrazňovač chuti E621, který bývá sice hojně využívaný, ale spotřebiteli nepříliš oblíbený pro svou špatnou pověst,“ říká řeznický mistr.

Víte, jak správně opékat špekáčky? Malý trik pomůže k ještě lepšímu výsledku.
.

Proč je lepší ubrat na masu a přidat na špeku?

„Čím více masa špekáček obsahuje, tím je tužší, chová se jako klobása. Už to není špekáček, kde mají být kousky špíčku,“ vysvětluje dále.

Větší množství špeku průměrné velikosti 0,8 cm mu dodá na šťavnatosti a pomůže dokonalému propečení. Nesmíte ale zapomenout na správné naříznutí!

Křížek pro každý špekáček

Jeden z velkých úkolů při opékání špekáčků je jejich naříznutí. Někdo na to jde z boku, jiný zase metodou krátkých zářezů po celé délce. Důležité ale je vychytat hloubku zakrojení, nejlépe pak z obou stran a do kříže. A přitom samozřejmě neporušit středovou část!

Pokud byste špekáček rozkrojili moc, mohl by vám jednoduše spadnout do ohně. Když bude ale nakrojený málo, nepropeče se a vy si zase nepochutnáte. Z každé strany ho proto rozkrojte přibližně do ⅓ délky. Tak vám prostřední třetina zůstane v kuse pro zapíchnutí klacku a okraje přitom budou mít prostor dostatečně se propéct.

Šup s ním na oheň

A přichází ta nejlepší část – vlastní opékání.

Máme tedy koupené opravdu dobré špekáčky, na které se po právu těšíme. Teď je všechno už jen na nás. Abychom si mohli pochutnat na skutečně dobré večeři, musíme opékat na “dobrém ohni”. Takový se nám nepodaří založit ze dřeva, které není pro tyto účely vhodné. Je nutné dát si dobrý pozor na to, čím pod špekáčky topíme. Rozhodně se k tomuto účelu nehodí jakákoliv stará prkna, i když vypadají, že nebyla natřená nebo jinak ošetřená. Nikdy nevíme, jak s nimi bylo zacházeno a co všechno se z nich může při hoření uvolňovat. Volíme proto vždy jen polínka nebo větve (ideálně z listnáčů), nikoliv již jednou upravené dřevo. Na podpal je nejlepší – pokud máme k dispozici –  použít tenké větvičky břízy. Úspěch bude zaručen i bez chemických podpalovačů, kterým se samozřejmě rozhodně vyhneme.

Čtěte dále:   Vídeňská pažitková omáčka: V Rakousku ji chystají ze starých rohlíků

Nikdy neopékejte ve vlastním ohni, ale pouze v horkém vzduchu nad ním. Snažte se udržovat výšku 10 cm nad ohněm, při zkrácení vzdálenosti byste mohli mít místo chutného špekáčku lupajícího při skousnutí jen černý uhlík. Ve vyšších polohách byste se zas nemuseli dočkat. Není kam spěchat – opékání špekáčků je stejně vlastně takový malý rituál, společenská událost. Proto je dobré opékat pouze nad žhavými uhlíky. Rozhodně bychom se měli vyhout tomu, abychom špekáček vložili přímo do plamenů. Jediné, čeho tím dosáhneme, bude zvrchu připálené a uvnitř studené jídlo. Proto je lepší vydržet a opékat pomalu, klidně nad okrajem ohniště. Do plamenů může přijít až na několik sekund na samém konci opékání, aby dostal tu pravou barvu i chuť.

A teď už jen připravit hořčici nebo kečup a čerstvý chléb.

TIP – Váhala špekáčky extra

Špekáčky extra od Váhaly jsou šťavnaté, harmonicky kořeněné, s žádoucími malými kousky špeku, v přírodním střívku. Obsahují minimálně 78 % masa a jsou bez lepku,

Cena: 105,60 Kč, Balení: 680 g

TIP – Špekáček od Slaniny

O kvalitě špekáčků se v posledních letech napsaly snad romány. Přitom příprava dobrého špekáčku je tak jednoduchá a je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. V těchto špekáčcích najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20% hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření v těchto špekáčcích nehledejte.

Cena: 110,50 Kč, Balení: 680 g

Malý, ale účinný trik

Jak zajistit, aby byl špekáček dobře prohřátý a šťavnatý – a hlavně o něco rychleji než obyčejně? Stačí jej ještě před nařezáním dvakrát nebo třikrát po délce propíchnout třeba špejlí. Je to drobnost, ale jistě uvidíte, že příště už vám to bude připadat samozřejmé.

Musím říct, že mi sliny kapou do klávesnice. Proto ji zavírám, odjíždím a jdu si opéct buřta. Ježečka. S chlebem a hořčicí.

Axl

25 thoughts on “Víte, jak správně opékat špekáčky? Malý trik pomůže k ještě lepšímu výsledku.

      1. Kupte si špekáčky v Konzoomu jsou přesně to co na tom videu.
        Vyrobeno brněnským řezníkem Kloudou.
        Nejlepší špekáčky jaký jsem za posledních 20 let měl.

        1. No tak jsem se konečně do Konzoomu dostal a špekáčky od Kloudy koupil. No asi jsem byl na základě Vašeho komentáře přliš natěšený a očekával jsem asi příliš moc. Ne že by nebyly dobré, to ne, hodně jsem ocenil že hlavně nebyly přesolené, jako je většina dnešních špekáčků. Ale že bych z nich byl zase nějak odvařený a úplně nadšený, to také říci nemohu. No budu tedy hledat dokonalý špekáček dál. 🙂

          1. Souhlasím. Taky jsem vyzkoušel, a teda že by za ty peníze byly nějak výrazně lepší mě vůbec nepřišlo.

  1. U nas vedou spekacky od zelivskeho Marecka.
    No a krome tradicnich hortic, kecupu a krenu delame ke spekackum najemno nakrajeny salatek
    z papriky, rajcat, cibule a kyselych okurek. Trosku zalivky, jen ocet, voda, cukr, sul a pepr .

    1. jak to rika Pohlreich – dobrej burt je lepsi nez hnusna klobasa a i ridkej vyvar je lepsi nez cista voda….

    1. Školní statek tam je 50% masa zbytek levná hmota. Jejich špekáčky jsem přestal dávno kupovat.
      Souhlasím, že nej špekáčky jsou v Konzumu od Kloudy.
      Pravej špekáček a doporučuji vyzkoušek vepřovy T-bone, to jsem taky Humplu nikde neviděl, děti i rodiče budou happy.

      1. spekacky maj normu. nevim presne jaky pomer masa musi byt, ale maji normu. takze jestli je norma 50%, pak jsou v klidu, jestli ne – pak by to jako spekacny nemeli prodavat. Ostatni je asi na kazdyho chuti. osobne treba neberu vyse uvedeneho Marecka, pac je tam na me moc papriky. Konzum jsem zatim nemel tu cest.

        1. Tak tady je odpověď – Jak vyrábíme špekáčky | Školní statek Humpolec.

          Kolem špekáčků, obsahu masa apod. je mezi lidmi celá řada mýtů. Na Školním statku v Humpolci vyrábíme špekáčky pouze z masa a koření. Na začátku přidáváme led, aby se směs ochladila. Pak už jen naplníme střeva, ručně provázkujeme a udíme.

          https://www.youtube.com/watch?v=6rgVsOk2nTU

        2. Tak jsme se konečně dostali k tomu, aby jsme si koupili špekáčky ze školního statku. A za nás teda vcelku spokojenost. Jejich špekáčky byly na ohýnku velice dobré, řekl bych že ty nejlepší co se nám kdy podařilo v Humpolci koupit. S párky už to bylo malinko horší, sice střívko bylo ok a nádherně křupaly, ale chuťově byly nějaké mdlé. Stejně tak jejich gothaj nás nijak výrazně neoslovil, i když ani neurazil. Zato vinná klobása byla moc dobrá a co bylo tedy úplně famózní byly jejich taliány. Úžasně vychucené, krásné velké kousky masa, jen se po nich u nás zaprášilo. Takže pro špekáčky a taliány tam zcela jistě zajdeme znovu, když bude příležitost,

  2. Špekáčky jsou výborné i připravované opačným způsobem, t.j. jako utopence. Základem přípravy je sloupnutí střívka. A to je problém se kterým bojuji. Kvalitní špekáček má tenké střívko, které lze jen velmi těžko sloupnout. Zkoušel jsem dát na chvíli do mrazáku, nahřát teplou vodou a nepomohlo. Pokud nechcete přijít o půlku masa, která na střívku zůstává, je to skutečně piplačka ho svléknout.
    Proto bych se rád zeptal, zda někdo nemá typ, jak tento si tento proces usnadnit. .-)

    1. Jo tak tenhle boj už jsem dávno vzdal. A dělám utopence i s tou šlupkou. A ono to tam překvapivě ani nijak nevadí.

    2. nekde jsem slysel ze pomaha to oplachnuti vodou, ale tak jako mnozi zde – loupu a brecim nad ztratami…

  3. Nejlepší způsob na odstranění střívka je dát uzeniny do mikrotenoveho pytlíku, řádně zadělat a roztočit na hlavou jako vrtuli. Asi tak po minutě dojde k oddělení střívka a párek/buřt se velmi snadno loupe. Další způsob je položit uzeninu na podlahu a skočit na ní optimálně z mírného převýšení. K oddělení dojde prakticky okamžitě. Nebo lze párky loupat cestou domu, kdy přiděláte pytlík s párky za vůz (lze i pověsit za kouli) a necháte je ošoupat o asfalt. Neposlední možnost nabízí práce s hoblikem a párek si takříkajíc doma ohoblovat. Když už hoblujem, tak lze párek i pohonit, avšak tady pozor, pokud budem honit teplý párek a nedej bože se sýrem, může dojít k výstřiku.
    9/10 babek doporučuje to sežrat jak to leží, prdel si to už přebere.
    Žijte dobře.

  4. Tak další test. Včera jsme si koupili špekáčky v akci z uzenářství Procházka v pelhřimovském Kauflandu. A musím říci že dost velká spokojenost. Docela slušná velikost špekáčků, ale hlavně byly nepřesolené a chuťově dobré. Byly v nich i pěkné kousky špeku a chuťově vyvážené. Po dlouhé době docela veliká spokojenost. Na ohníčku byly chuťově moc fajn. Jěště je vyzkouším s cibulí a octem.

  5. Tak jsem zkusil znova špekáčky v Konzoomu, a bud změnili dodavatele, nebo se strašně moc zlepšili, protože popravdě ty jejich hovězí špekáčky byly na ohníčku naprosto dokonalé. Nebyly vůbec přesolené jak bývá zvykem, ale hlavně byly neuvěřitelně šťavnaté, na ohníčku se dokonale opékaly, byly správě mastné a opravdu moc moc chutné. Hrozně jsme si na nich pochutnali, zkrátka luxus.

    Jinak tedy ale když jsem do Konzoomu vstoupil, tak jsem si nejdříve říkal že ty ceny musí být v rupiích, bahtech, forintech nebo japonskejch jenech, jinak to není možné. Jako chápu že dobré šumivé víno stojí 360 Kč. Ale krabička sardinek za 260 mě opravdu trochu vyrazila dech. Stejně tak některé omáčky a další produkty. Vůbec nechápu jak se takový krám v Humpolci udrží. Nevěřím že humpolečtí si zde za tyto ceny nakupují. A teď to nemyslím nijak zle, já jsem moc rád že takovýto obchod v Humpolci je a jsem za něj moc vděčný, a držím palce ať nadále lidé jezdí a vše funguje. Jenom mě to překvapilo. 🙂

      1. A víte že si to nepamatuji. A bohužel jsem někde zašantročil účtenku. Bylo jich v balení 5, ale kolik stály fakt nevím. Ale zcela jistě se připravte na to, že žádná láce to nebude a z kešeně budete muset vytáhnout pěknou sumičku. 🙂

        Možná někdo přímo z Konzoomu by mohl zde napsat kolik stojí a složení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Píšou o Humpolci: Slunce i sníh. Oslava svátků jara v Humpolci byla trochu aprílová

Po Kvě 2 , 2022
Pojďte se spolu s námi ohlédnout za povedenou akcí Humpolecké Velikonoce, která se konala v neděli 10. dubna na Zichpili. Čtěte dále:   Bratislavská vepřová plec - lahoda od sousedů
Humpolecké velikonoce

You May Like

Témata