Přijít si nakoupit zeleninu a ovoce, k tomu si ještě ustřihnout tolik kopru, kolik člověk zrovna potřebuje. Tento netradiční samosběr už několik dnů nabízí farma v Olešné u Pelhřimova. Zájem o letošní novinku mezi lidmi je velký, za pár dnů už nebude co stříhat. Jde navíc o další zajímavost, kterou se farma z Pelhřimovska vymyká. V létě jako jediná na Vysočině nabízela samosběr okurek. Hitem na poli nedaleko Pelhřimova byl v srpnu a září i prodej melounů, kterých na farmě dozrálo kolem deseti tun.
Se samosběrem kopru přišli farmáři z Pelhřimovska letos poprvé, začal před několika dny. Zájemce si ho může odnést tolik, kolik potřebuje. Nyní už je polovina záhonu s voňavou ingrediencí důležitou do smetanové omáčky, bílé polévky nebo při nakládání a zavařování okurek sklizená. Cena je pět set korun za kilo. Podle farmářů odpovídá tomu, co zákazníkům nabízejí.
Kopr si v areálu u Olešné nasbíral i Pavel Mička. „Máme restauraci v Želivě. Jezdíme nakupovat do velkých obchodů do Pelhřimova, ale pravidelně jezdíme i sem pro produkty od místního farmáře, bereme třeba brambory, česnek, dýně, co je zrovna potřeba. A teď si vezmu i kopr, i ten se bude hodit do jídel, která připravujeme v restauraci,“ řekl zákazník.
Kopr nesmí v české kuchyni chybět
V létě farmáři zájemcům jako jediní na Vysočině umožnili samosběr okurek, k tomu prodávali sklizený kopr. Pak přišel nápad se samosběrem i této aromatické ingredience, která se přidává do mnoha oblíbených jídel, která Češi milují. „Trošku jsme na to v sezóně pozapomněli. Tak je kopr k dispozici nyní na konci sezóny. Zákazníci jsou spokojení, jsou rádi, že si kopr mohou sami nastříhat. Někteří se nad cenou podivovali, ale ta odpovídá tomu, co nabízíme,“ uvedla jednatelka farmy Gabriela Pechová.
Vedle klasické zeleniny, jako jsou brambory, rajčata, okurky, dýně nebo cibule, pěstují Pechovi třetím rokem i melouny. Letos se staly doslova hitem, prodalo se jich kolem deseti tun. „Na začátku léta jsme prodávali melouny od známého z jižní Moravy, lidé ale už netrpělivě čekali na ty naše. Moc jim chutnají, překvapí tím, že jsou sladké. Letos si museli počkat o několik týdnů déle, kvůli špatnému počasí dozrály zhruba v polovině srpna. Máme ještě na poli další várku, která by měla dozrávat v těchto dnech, ale počasí vyloženě nepřeje a myslíme si, že z této úrody asi nic nebude,“ doplnila další informace Pechová.
Unikátní nabídka samosběrů na Vysočině
Samosběry ovoce a zeleniny se mezi lidmi na Vysočině těší velké oblibě, ať už jde o klasiku jako jahody, brambory, česnek nebo cibule. Na unikátní nabídku toho, co si lidé sami mohou sklidit, nesázejí jenom v Olešné poblíž Pelhřimova.
Například na farmě v Samšíně poblíž Pacova to je samosběr kanadských borůvek. Farma je jediná na Vysočině, kde borůvky nabízejí, a jedna z mála v republice, kde si sběrači mohou borůvky trhat sami po libosti. je tak vyhlášená, že tam jezdí lidé nejen z Vysočiny. Opravdovou raritou je pak samosběr malin na plantáži ve Lhotce nedaleko Telče na Jihlavsku, kde v létě neměli o zájemce nouzi.