Zájem o potraviny přímo z farmy stále roste

Přes tři a půl tisíce lidí na Vysočině, ve východních a středních Čechách odebírají potraviny přímo z farmářského dvora. Využívají k tomu pojízdné prodejny, e-shopy a také vlastní návštěvy na farmě, kde si potraviny vyberou a odvezou domů.

Poptávka po farmářských produktech je v poslední době opravdu velká. Z
toho důvodu také rozšiřujeme nabídku. Lidé kupují domácí jogurty,
tvaroh, sýry a také klobásy, maso a mléko,“ popisuje farmář z Vysočiny
František Němec, který na svém statku zaměstnává dvacet čtyři lidí. Ti
se starají o provoz farmy, výrobu potravin a také jejich rozvoz po
krajích.

Zemědělci reagují na zájem a poptávku lidí po
tradičních produktech a rozšiřují své nabídky. „Naše děti nikdy nejedly
kupované pomazánky. Na doporučení lékaře jsme jim začali dělat pomazánky
z tvarohu přímo z farmy a díky tomu se nám podařil urovnat stav vápníku
v jejich těle,“ říká Helena Manová z Vysočiny.

Na pojízdné prodejny se čekají fronty

Za
minulého režimu byly pojízdné prodejny běžnou součástí venkovského
života. Jezdily do vesnic, kde nebyly žádný obchod nebo na místa, kde
tamní „Jednoty“ neprodávaly maso. V současné době se pojízdné prodejny
vracejí, a to nejen do vesnic, ale i do měst. Využívají je právě
zemědělci, kteří tímto způsobem rozvážejí své potraviny, vyrobené přímo
na farmě. „Máme rozpisy míst, kam pojízdné prodejny pravidelně jezdí.
Lidé si na to velmi rychle zvykli. Pro ty starší je to nostalgie, mladí
oceňují, že na jednom místě dostanou kvalitní čerstvé domácí potraviny,“
říká farmář Němec z Netína na Vysočině.

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Labutě přimrznou jen výjimečně

St Úno 1 , 2012
Při pohledu na labutě sedící v mrazivém ránu na zamrzlém rybníku napadá většinu kolemjdoucích otázka, zda nejsou přimrzlé a často volají ochráncům přírody o pomoc. K přimrznutí labutí však prakticky nedochází.

Témata