Zlíňaci testují – Hotel Kotyza – restaurace

Po delší době jsme zavítali do hotelu Kotyza na Horním náměstí, aby jsme zde ochutnali, jak se zde vaří, jestli nám bude chutnat a jak budeme spokojeni s obsluhou. Naposledy jsem tu byl na jídle někdy před deseti lety, a vím že jsem tu býval vcelku spokojený. Od té doby se ale gastronomie v České republice neuvěřitelně zvedla. Stejně jako naše nároky na jídlo. A jak to dopadlo?

Vyrazili jsme sem na oběd ve všední den. Dorazili jsme někdy kolem půl jedné a v této době byla restaurace skoro plná. Kde neseděli lidé, byla rezervace. Naštěstí u prostředního velkého kulatého stolu bylo pár míst volných a tak jsme se usadili zde. Zjevně sem chodí na obědy místní z okolních firem a celého okolí náměstí. Což se mi jevilo jako dobré znamení. Pokud sem chodí místní v takovém počtu na jídlo, mohlo by to značit že jídlo bude dobré. Takže první rada, pokud sem chcete vyrazit na oběd ve všední den, doporučujeme rezervaci, popřípadě dorazit dříve. Ale místa se vcelku rychle uvolňovala a další lidé byli vcelku rychle usazeni. Takže pokud Vám nevadí si chvilku počkat, nebude to problém ani bez rezervace.

Byli jsme obslouženi velice rychle a svižně, což bylo vzhledem k naplněnosti restaurace milé a příjemné. Obsluhující personál ochotný, milý a rychlý, tady nebylo co vytknout. Za chvíli jsme měli na stole i nápoje. Perlivá Mattoni  – na té není nic moc co hodnotit. Správně vychlazená, sklenice s citronem. Objednali jsme si i domácí limonádu, v tomto případě bezinkovou. Byla zjevně z nějakého sirupu, ale popravdě chuťově také velmi dobrá. Dle mých osobních preferencí naprosto správný poměr sirupu k vodě a správná sladkost. Manželka si jí ale přece jen trochu rozředila. Obrovským plusem bylo kovové brčko. Já jsem si dal nealkoholické pivo. O pivo se tu zjevně starají moc dobře. Pivo opět vychlazené naprosto dokonale vzhledem k mým preferencím, ve sklenici krásně kroužkovalo, nesmrdělo, pěna hezky držela. Já jsem se jenom opět přesvědčil, že Bernard Free prostě není nealko pivo dle mého gusta. Je v něm nějaká ingredience, nějaká chuť, která mě osobně dosti vadí a v tom pivu mi prostě překáží. Ale to je můj osobní problém, to není chyba restaurace. Jak jsem psal, jinak bylo pivko ošetřeno skvěle.

No za chvíli se nám na stole objevili i pokrmy. Manželka si objednala moravského vrabce se zelím a bramborovým knedlíkem. Tak to bylo uvedeno v jídelním lístku, my jsme dostali na talíř variaci knedlíků bramborových a houskových. To jsem kvitovali s povděkem, máme to takto rádi. U bramborových knedlíků si netroufnu hodnotit, jestli byly domácí nebo ne, u těch se mi to těžko rozpoznává. Houskové knedlíky však dle mého názoru byly domácí, vyráběné v kuchyni. Každopádně oba knedlíky byly vláčné a dobré. Zelí výborné chuti, trochu sladší. Někdo má možná raději zelí kyselejší, u nás to máme ale takto rádi a trefili se nám do chuti. Maso a omáčka opět dobré a chutné, bez nějakých prášků a zbytečných dochucovadel. Maso bylo měkké a rozpadalo se.

Jako další jídlo jsme měli smažený vepřový řízek s domácím bramborovým salátem. Zde u mě vládla naprostá spokojenost. Řízek dobře vyklepaný, správně obalený a dobře usmažený. Strouhanka neodpadávala. Maso měkké a dobře okořeněné. Bramborový salát zjevně nebyl z žádné pixly a byl někde domácky připravovaný. Manželka k němu měla jedinou výhradu, a to že obsahoval celer. U nich doma se celer do bramborového salátu nedává a tak jí tam nechutnal. To je ale zase opět její osobní preference, to nebylo nijak na závadu. Zbytku týmu tam ten celer nedělal žádný problém.  Já osobně kvituji citron podávaný k pokapání řízku a petrželku.

Čtěte dále:   Humpolák navštívil restauraci Entrée Přemka Forejta v Olomouci

Dalším jídlem na našem jídelníčku byl jelení guláš s domácími bramboráky. Guláš byl dobré konsistence, nebyl nějak bláznivě zahuštovaný moukou. Maso bylo na povrchu poněkud sušší, ale jinak se krásně na vidličce i v ústech rozpadalo a bylo měkké. Malinko, opravdu malinko se nám zdálo, že někde maso bylo připálenější a trochu té spálené chuti jsme v tom guláši cítili. Ale opravdu jenom tak okrajově, nebylo to nijak hrozné. Vše posypáno dostatečnou dávkou čerstvé cibule, jak to má u správného guláše být. Bramboráčky vypadaly a chutnaly opravdu domácí, nasvědčovali tomu roztřepené okraje. Když jsou z nějakého mraženého polotovaru jsou většinou úhledně kulaté. Tady tomu tak nebylo. Já bych do nich přeci jenom dal trochu více česneku a majoránky (tu jsem tam necítil skoro vůbec). A na můj vkus bych je ještě trochu více osmažil. Některé kousky byly v prostředku světlejší. Ale vevnitř se žádná syrovost nekonala, směs byla hotová. Jenom mám rád když trochu více křupají. Ale jinak jsem si pochutnal a vše zblajznul.

Bohužel na konci se dostavilo to, že jsme již měli dojedeno, dopito, chtěli zaplatit, ale obsluha si nás prostě docela dlouho nevšímala. I když už se mezitím restaurace začala vyprazdňovat, tak na nás najednou nikdo neměl čas. Což je škoda, tohle opravdu nesnáším. Ne že by to bylo nějak úplně katastrofální, ale když kolem vás obsluha přejde asi tak desetkrát a talíře jsou pryč a skleničky prázdné, a nikdo se vás nezeptá, jestli by jste si ještě něco přáli, nebo chcete platit, tak to zamrzí. Až když jsme se už nedočkavě přihlásili, tak nám byl konečně vystaven účet. Tohle bylo jediné větší zklamání na celé naší návštěvě. A přitom je to taková blbost, bohužel v našich restauračních zařízeních dost častá. Škoda.

Závěr: Řekl bych taková zlatá střední cesta. Jídlo neurazilo, ani nijak extrémně nenadchlo. Pokud potřebujete oběd z kvalitních surovin bez blbostí, určitě zde neprohloupíte. Standartní česká kuchyně dobré chuti a kvality. Troufneme si říci, že se tu nevaří z žádných polotovarů, a vše je připravováno přímo v kuchyni a nebo v nějakém kvalitním gastronomickém provozu. Zcela jistě zdejší jídlo patří asi k tomu lepšímu co se dá v Humpolci na oběd sníst. Takže když vyrazíte sem, tak nijak moc neriskujete, že budete zklamáni. Kartou se tu samozřejmě platit dá, jestli vás do restaurace pustí i s vašim čtyřnohým mazlíčkem jsme tentokráte nevyzkoušeli a zapomněli jsme se zeptat. Obsluha vcelku bezproblémová, až na malý škraloup na konci. Ceny za jídla velice přijatelné, řekl bych na dnešní dobu až skoro nižší. Myslím si, že za takto podávané a takto kvalitní jídlo by si v takovémto hotelu klidně mohli říci i více. Restaurace hotelového typu na hlavním náměstí by si to mohla asi dovolit. Vzhledem k férovosti k ostatním podnikům, které jsem tu hodnotil dávám 3 hvězdičky z 5.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Na D1 začal platit zákaz předjíždění kamionů. Policie hned zahájila kontroly

Po Lis 13 , 2023
Pro řidiče kamionů začal od soboty platit na dálnici D1 v úseku mezi 90. až 112. kilometrem zákaz předjíždění. Pracovníci Správy a údržby dálnice před polednem osadili poslední značku na úseku mezi Humpolcem a Jihlavou, která toto upravuje. Značka zakazuje nákladním vozidlům nad 3,5 tuny předjíždění v čase od 6 […]

You May Like

Témata