Kam o víkendu

Kam vyrazit za zábavou o víkendu. Přinášíme vám malý seznam akcí ve vašem okolí.

Pěšky na louku plnou orchidejí

Jedinečnou příležitost navštívit chráněnou louku, na níž právě teď kvetou stovky chráněné vstavačů májových, umožní v neděli zájemcům Český svaz ochránců přírody z Kněžic. „Sraz účastníků je v 9.30 u střediska Chaloupky u Nové Brtnice. Cesta na místo je dlouhá asi čtyři kilometry. Vstupné je dobrovolné,“ upřesňuje za pořadatele Soňa Křivská.
Neobvyklý výlet je jedinečnou příležitostí vidět kvetoucí mokřadní louku se stovkami kvetoucích vstavačů – prstnatců májových, lidově známých jako kukačky. Kromě těchto orchidejí, je na území i dalších sto druhů rostlin.
Chráněné území Na Podlesích je zároveň jedním z posledních míst na okrese Třebíč, kde lze vidět, jak vypadaly běžné louky na Vysočině před 50 lety.

Odhalením pamětní desky začne život nových stezek

Na pěší výlet krajem malíře Františka Mořice Nágla zve v neděli občanské sdružení Phoenix. To totiž v uplynulých letech, za přispění nadace Partnerství a díky podpoře Fondu kraje Vysočiny, vybudovalo síť turistických tras v okolí Telče, Kostelní Myslové a Velkého Pěčína. Jejich součástí je naučná stezka malíře F. M. Nágla. Turistické trasy budou v neděli odpoledne slavnostně otevřeny. Součástí bude i bohatý doprovodný program. „Stezky se nacházejí v jihozápadní části mikroregionu Telčsko. Tvoří zajímavé okruhy a propojují dálkové trasy žluté a zelené značky pro pěší turistiku (Telč – Dobrá Voda – Velká Lhota) se zelenou (Telč – Dačice). Naučná stezka F. M. Nágla je v okolí Kostelní Myslové. Na informačních tabulích se může návštěvník seznámit s tvorbou a životem tohoto umělce, s historií Kostelní Myslové a s osudy lidí, žijících v tomto kraji na počátku 20. století,“ vysvětluje Zdenka Nosková, předsedkyně občanského sdružení Phoenix.
Podle Noskové jsou jednotlivé trasy nenáročné, vhodné pro všechny věkové kategorie, zejména pro děti.
Program k otevření stezek malíře Františka Mořice Nágla, zahájí ve 13.30 výstava fotografií Antonína Bíny. Výstava, instalovaná na obecním úřadě, bude k vidění až do 30. září. Od 14 hodin by měla následovat procházka po naučné stezce a odhalení pamětní desky na Náglově vyhlídce. Tu odhalí telčský starosta Roman Fabeš.
Doprovodný kulturní program bude od 16 hodin zahrnovat dílnu s výtvarnicí Monikou Štumarovou, která bude dohlížet nad experimenty s hrnčířskou hlínou. Příjemnou chuť v ústech zanechá návštěva Luboše Noska, který připravil na nedělní odpoledne medové hody. Připravena by měla být ochutnávka čerstvého plástového medu. Hudební doprovod k odpolednímu programu bude zajišťovat Jiří Košík & rodina z Brna.
Živo bude v Kostelní Myslové však už od samého rána. Od 9 a 15.30 hodin mohou děti navštívit tvůrčí dílnu s malířem a pedagogem, pracovníkem Národní galerie Jiřím Raitermanem.
Akademický malíř František Mořic Nágl patřil k významným malířům první poloviny 20. století. Těžce do jeho osudu i života jeho rodiny zasáhl nástup fašismu. Židovská rodina Náglů se musela hned v roce 1939 odstěhovat ze svého statku v Kostelní Myslové, jejich majetek jim byl zkonfiskován. Už v roce 1942 byli všichni včetně příbuzných deportováni z Třebíče do terezínského ghetta. Náglův syn Miloslav byl o rok později deportován do Osvětimi, kde zahynul. Podobný osud čekal celou rodinu. Posledním terezínským transportem byli do Osvětimi deportováni František Mořic Nágl, jeho žena a dcera. Všichni zahynuli v plynových komorách.
V roce 1950 bylo v Terezíně při rekonstrukci půdy jednoho obytného domu nalezeno 254 ukrytých kreseb, akvarelů a kvašů Františka Mořice Nágla z let 1942 – 1944.


Aeroklub předvede dětem letadla

Už Šestý dětský den pořádá v sobotu pro veřejnost Aeroklub Chotěboř. Vyhlídkové lety začínají v devět hodin, hlavní program na letišti Dobkov pak hodinu po poledni. K vidění budou letouny MiG 21 a L-159. Mladší děti se mohou těšit na zábavné dětské koutky a organizátoři slibují i country a dechovou hudbu. Děti do patnácti let mají vstup zdarma.

Hrádek láká o víkendu dobrodruhy

Víkend plný adrenalinové zábavy připravuje třebíčský dům dětí a mládeže Hrádek od pátku do neděle u Dalešické přehrady. Akce je určena dobrodruhům z řad starších školáků, mládeže i dospělých. Na účastníky čekají lanové překážky, slaňování, raft, skoky do prázdna i šplh po síti. „Bezpečnost bude plně zajištěna,“ zdůraznil za pořadatele Kamil Svoboda z Hrádku. Přítomni budou vodní záchranáři a občanské sdružení Na Pohodu. Přihlásit se lze v domě dětí Hrádek do 19. května.

Ochránci přírody se představí lidem

Na sobotu chystá seznamovací akci (po značené trase Milovy – Samotín Krátká) Správa Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Akce, při níž chtějí ochránci přírody seznámit veřejnost s činností a posláním Správy CHKO, se koná při příležitosti Evropského dne parků. Od devíti do šestnácti hodin mohou lidé na trase studovat informační panely, které se vztahují k danému typu přírodního prostředí. Cíl stezky je v Ekologickém informačním centru v Krátké, kde si lze prohlédnout další expozice.


Záchranný systém bude zasahovat před veřejností

V sobotu a v neděli se na Masarykově náměstí v Pelhřimově uskuteční „Dny záchranářů a festival hasičských dechových hudeb“, který zaštítili náměstek ministra vnitra Miroslav Štěpánek a starosta města Pelhřimova Leopold Bambula. Sobotní program začíná v 13,45 hodin, nedělní v 8 hodin na Masarykově náměstí v Pelhřimově. Po oba dny bude náměstí k dispozici ukázkám záchranářských akcí. V přilehlých ulicích k náměstí bude vystavena historická a současná záchranářská technika hasičů, policie, zdravotníků a vojáků.


Na slavnostech piva se setkají i sběratelé

Setkání sběratelů pivních suvenýrů a zájemců o pivovarnictví je jednou z doprovodných akcí již osmého ročníku Třebíčských slavností piva, které se konají v pátek a v sobotu na Karlově náměstí v Třebíči. Jak sdělil Zdeněk Hobza, předseda Etta klubu, který sdružuje sběratele pivních suvenýrů a historie pivovarnictví, setkání se uskuteční v sobotu od 9 do 12 hodin. Účastníci akce pak mají vstup na pivní slavnosti zdarma. Součástí slavností bude i bohatý program. Vystoupí skupiny Holki, Fleret s Jarmilou Šulákovou a Fan Daniel. Součástí sobotního vystoupení bude i miniestráda Ivana Mládka.

Čtěte dále:   Zveme vás na jaro do Jihlavy

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Družice obíhající Mars vyfotila Zemi a Jupiter s Měsíci

Pá Kvě 23 , 2003
Pozemšťané mohou poprvé vidět, jak vypadá jejich planeta z Marsu a navíc v konjunkci s Jupiterem a jeho Měsíci. Americké vesmírné agentuře NASA se totiž podařilo nasměrovat kamery družice Mars Global Surveyor, která již řadu let snímkuje rudou planetu, směrem k Zemi a pořídit snímky této zajímavé konstelace. Čtěte dále: […]

You May Like

Témata