Humpolečtí rybáři chtějí obnovit rybník po sto letech

1

Do pěti let by mohl na Dusilově v Humpolci vzniknout nový rybník ke koupání a rekreaci. Prostor už jako rybník sloužil a zanikl zhruba před sto lety při protržení hráze, když přišla velká voda.
Místní rybářský svaz nyní usiluje o to, aby získal pozemky a vybudoval zde nejen rybník, ale i klidovou zónu, kde by obyvatelé města mohli trávit svůj volný čas. Místní lidé tento nápad uvítají, protože v Humpolci kromě městského koupaliště není v létě jiná možnost ke koupání.

„To by bylo báječné. V poslední době zde totiž není ke koupání vhodný žádný rybník, a musí se za koupáním jezdit do okolních vesnic,“ řekl místní obyvatel Marek Němec. Nový desetihektarový rybník by vznikl v prostoru nad čističkou odpadních vod na kraji Humpolce. V roce 1905 nebo o rok později při velkých povodních voda protrhla hráz rybníka a od té doby už nedošlo k jeho opravě a napuštění. Na dně pak vznikla louka kterou nějaký čas využíval a obdělával místní školní statek. „Přišli jsme s nápadem, že bychom tento zapomenutý rybník mohli znovu obnovit, aby byl ku prospěchu jak občanům města Humpolec, tak i okolním spádovým oblastem,“ vysvětlil záměr předseda Českého rybářského svazu Jaromír Slavík. Rybník by podle Slavíka neměl být využíván k hospodářským účelům organizace, ale plně k dispozici veřejnosti na koupání, rekreaci, drobnému rybolovu a podobně. „Chtěli bychom okolo vytvořit i jakousi klidovou zónu, například s parkem,“ řekl Jaromír Slavík. Jelikož částečně tento rybník zasahoval i do prostoru závodiště Zlatá podkova, byl by po obnovení i jeho příjemnou součástí.
Objem peněz, které do vybudování rybníka budou muset rybáři investovat, je však značný. „Zatím nemáme jasnou představu, kolik to bude stát, jelikož neznáme rozsah prací, které zde bude zapotřebí udělat. Částka však v každém případě půjde do milionů korun,“ vysvětlil Slavík. Nebude se totiž jednat pouze o opravu hráze, ale celkovou výstavbu rybníka.
Nejdříve však musí rybářský svaz získat do svého vlastnictví všechny pozemky. Ty patří z převážné většiny městu Humpolec a část i obci Čejov. Humpolečtí radní už návrh schválili a nyní rybáři čekají pouze na vyjádření zastupitelů. „U části pozemků by se jednalo o výměnu za plochy, které vlastní rybářský svaz u rybníka Cihelna. Zbytek by si organizace odkoupila,“ dodal humpolecký starosta Jiří Kučera.
Jednání se uskutečnilo i s čejovským vedením obce, kde však zatím k dohodě nedošlo. „To především v oblasti finanční náhrady, jelikož jsme nevýdělečná organizace a nemůžeme si dovolit pozemky odkoupit za milionové částky,“ vysvětlil Slavík.
Na těchto pozemcích však závisejí všechny plány. Pokud tedy vedení obce Čejov nebude chtít pozemky prodat za rozumnou cenu, celý záměr na tom ztroskotá. „My s těmito pozemky žádné konkrétní plány nemáme, takže záleží na dohodě. Ta jednání ještě nejsou u konce,“ řekl starosta Čejova Zdeněk Moravec.
Pokud se obě strany dohodnou, rybáři by ihned nechali vypracovat studie a projektovou dokumentaci. Rybník byl již v minulosti zařazen do územního plánu, takže by nic jiného v jeho obnovení nebránilo. „Je to však trochu běh na dlouhou trať. Letos slavíme výročí pětadevadesáti let od založení organizace a je našim velkým přáním, aby se nám rybník podařilo obnovit ke stému výročí,“ dodal rybář Jaromír Slavík.

Zdroj: MF DNES

Čtěte dále:   „Hommage à Santini“ 2023

Axl

One thought on “Humpolečtí rybáři chtějí obnovit rybník po sto letech

  1. Deset hektarů vodní plochy ? To by bylo super !
    Nevím jak ostatní , ale já těm rybářům tedy fandím ! Doufám , že se jim to povede .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Steakhouse u Černého koně

So Čvn 7 , 2003
Humpolák strávil krásné odpoledne u vody , a protože dostal hlad , zašel si na pořádný steak . Máte možnost se na vlastní oči přesvědčit , že v Humpolci existuje místo , kde dostanete skvělý steak i výborné pivo . A to se vyplatí ! Čtěte dále:   Oslavte vznik […]

You May Like

Témata