Humpolecký Šatník se stěhuje na novou adresu a připravuje novinky

HUMPOLEC, 17. června – Od 2. července najdete Středisko charitní pomoci při Oblastní charitě Havlíčkův Brod, nazývané zkráceně Šatník, na nové adrese.

Z původní Máchovy ulice 1607 se stěhuje do budovy města, kde sídlí rehabilitační středisko, na adresu Komenského 1353 v Humpolci.

 

„Jsme velmi rádi, že spolupráce s městem tak výborně funguje. S ohledem na všechny naše aktivity jsme se potýkali s tím, že původní prostory už kapacitně nedostačovaly, proto jsme zástupce radnice oslovili a ti nám vyšli vstříc,“ pochvaluje si zástupkyně ředitele havlíčkobrodské Charity Markéta Jedličková. Nový obchod bude mít přibližně 100 m2.

„Současné zázemí přestávalo rozvíjející se a stále oblíbenější službě kapacitně stačit a my ji chtěli rozhodně zachovat. S Odborem zdravotnictví a sociálních věcí Městského úřadu Humpolec totiž dlouhodobě vnímáme, že je Šatník v našem městě vítaný jak ze strany široké veřejnosti, tak hlavně ze strany potřebných,“ uvedla místostarostka Humpolce Alena Kukrechtová.

S novými prostory se pojí hned několik pozitivních změn

Obchod s oblečením bude přibližně čtyřikrát větší než na původní adrese. Společnost Elma elektro Humpolec, s. r. o. darovala palety, ze kterých teď pracovníci Šatníku dělají regály a stojany na oblečení a pomáhají i klienti Sociálně terapeutické dílny z Ledče nad Sázavou. Lidé, kteří si přijdou nějaký ten kousek na sebe nebo své děti vybrat, tak budou mít větší přehled o tom, co všechno Šatník nabízí. Navíc tu vznikne dětský koutek, k prodeji budou hračky i kojenecké oblečení – vše na jednom místě. „Už nebudeme muset odmítat darované oblečení ani věci z důvodu malé kapacity našich skladů. Dostatek prostor bude i pro sklad potravin, protože jsme zároveň výdejním místem potravin Potravinové banky Hradec Králové a sociálně slabé vybavujeme i oblečením,“ vysvětluje Lenka Hložková. Pracovnice Šatníku za drobný poplatek provádějí i drobné opravy oblečení a textilu. Teď budou mít k dispozici větší plochu pro šití a úpravy, zvládnou tedy i závěsy nebo třeba záclony. Zázemí tu bude mít také Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi a humpolecká pobočka Občanské poradny. K prodeji tu budou i knížky s duchovní tematikou, růžence, křížky nebo obrázky a další doplňky s křesťanskou tematikou.

Čtěte dále:   Poradna na cestách

Náročné stěhování a drobné úpravy elektřiny a topení v nových prostorech na týden uzavřou provoz Šatníku. Od 25. června bude mít Středisko charitní pomoci na původní adrese Máchova 1607 zavřeno. Od 2. července otevře na nové adrese Komenského 1353. „Na otevření chystáme akci. Kdo přijde a koupí si dva kousky oblečení, třetí si odnese zadarmo,“ zve k návštěvě nového sídla Šatníku Lenka Hložková.

Středisko charitní pomoci

V roce 2015 bylo díky výtěžku z Tříkrálové sbírky otevřeno Středisko charitní pomoci, přezdívané jako Šatník. Do Střediska nosí lidé své oblečení, které již neunosí. Pracovnice darované věci roztřídí, vyperou, vyžehlí, část věnují lidem v tíživé životní situaci a část putuje do prodeje, přičemž výtěžek podporuje činnost služeb při Oblastní charitě Havlíčkův Brod. Středisko za drobný poplatek nabízí také drobné opravy oblečení a textilu, vznikají tu také dekorace a dárečky, případně se prodávají výrobky vytvořené v charitních zařízeních. V neposlední řadě Šatník poskytuje pracovní místo pro lidi, kteří jsou z nejrůznějších důvodů dlouhodobě nezaměstnaní nebo těžko uplatnitelní na trhu práce, a tím podporuje udržení a rozvoj jejich pracovních návyků a dovedností. Fungování Šatníku podporuje ze svého rozpočtu město Humpolec.

www.hb.charita.cz

 

Petr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Základem pro strategický a územní plán města Humpolce jsou podněty od občanů.

St Čvn 17 , 2020
Město Humpolec ještě před vyhlášením nouzového stavu v souvislosti s koronavirovou pandemií zahájilo aktivní sběr podnětů pro tvorbu dvou důležitých dokumentů – územního a strategického plánu města Humpolce. Čtěte dále:   Lidé v Humpolci zaplnili náměstí, aby si s Deníkem zazpívali koledy

You May Like

Témata