Dalmátská rožata

Občas jí mívají i v restauracích, ale klidně si tuhle tradiční sladkou dobrotu můžete udělat i doma.

Má konzistenci pudinku, ovšem její tajemství je v karamelové šťávičce navíc. Pecka.

Opět jsme si pro původní recept prolistovali naše oblíbené kuchařky a v té s názvem Jugoslaveni za stolom jsme jí našli. Vypadlo to dost jednoduše, jenže praxe byla trochu jiná a první pokus skončil na kompostu 😀

Máme trochu ztížené podmínky, protože momentálně sídlíme na chalupě, kde topíme v kamnech. Tam se dost těžko nastavuje teplota, takže to děláme metodou „naložíme, uvidíme“.

Původní recept zněl takto:

  • 1 l mléka
  • 8 vajec
  • 8 lžič cukru
  • 1 citron

Na karamel:

  • 2 lžíce cukru
  • 1-2 lžičky rumu

Kdo chce, sladká smetana na ozdobu

  1. Nejdřív zkaramelizujte cukr ve formě, v které budete připravovat rožatu nebo na pánvičce (pokud chcete připravovat do více malých formiček): zahřívejte suchý cukr na mírném ohni a až zezlátne, zalijte rumem a otáčejte formou tak, aby stěny byly celé vymazané karamelem.
  2. Ušlehejte vejce s cukrem a přidejte nastrouhanou citronovou kúru (není nutné). Do světlé, husté směsi pomalu zamíchejte mléko a vlijte do formy.
  3. Troubu zahřejte na 200 stupňů. Rožatu můžete péct ve formě nebo malých formičkách (posloužit může i šálek na bílou kávu), složte do větší nádoby, nalijte do ní vodu tak, že bude přes polovinu výšky formičky a rožatu pečte takto ve vodní lázni.
  4. Musí ztuhnout tak, jako pudink a získat kůrku. Servírujte vlažnou s ušlehanou sladkou smetanou.

No, takže tahle verze se nám úplně nezadařila. Prvně nás zmátla ta hustá směs, která teda fakt při tom poměru vajec a cukru nehoustla, tak jsme zkusili mixér. Jenže se z toho stala pěna. Pak ta naše trouba…

Tak jsme holt teda pustili YouTube a po pár videích a jedné návštěvě Coolinarika.com jsme upravili postup takto:

  • 1 litr mléka
  • 7 vajec + 2 žloutky
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 citron a 1 pomeranč
  • na karamel: cukr, rum, pomeračnová šťáva
  1. Nejdřív jsme mléko smíchali s cukrem, vanilkovými cukry a pomerančovou a citronovou kúrou a dali chvíli provařit.
  2. Mezitím jsme připravili karamel a vylili formu na bábovku plus dva plecháčky.
  3. Do provařeného mléka jsme přimíchali vejce a žloutky a vlili do forem.
  4. Do plechu na pečení jsme nalili vodu, vložili formu a dali péct do trouby asi na 40 minut.

Formu na bábovku jsme ale nevyplnili celou, jen tak do půlky. Ale co s tím zbytkem? Tak Toni vyndal dva staré plecháčky a postavil je prostě na plotnu (taky ve vodní lázni). A teda musím říct, že rožáta z toho plecháčku vypadala mnohem líp, než z bábovkový formy z trouby. Chuť stejná. Jen z toho byl takovej pěknej bochánek, přesně takovej, jak měl bejt.

Kromě toho, že je to vlastně pudink, má rožata tu citrusovou příchuť. A ta poleva, kterou děláte první, udělá nejen kůrčičku nahoře, ale taky takovou super lahodnou omáčku, se kterou se to i servíruje a sousta se do ní namáčí. Na šlehačku jsme se vykašlali. Takhle to bylo naprosto dokonalý a úžasný. Vůbec jsem nemohla uvěřit, že my dva jsme dokázali vytvořit něco tak skvělýho, i když je to dezert, a ty nám dlouhodobě nejdou 😀

převzato z webu: https://nemaproblemablog.wordpress.com/

 

Chorvatské produkty si můžete zakoupit na e-shopu: http://www.hr-eshop.cz

 

Petr

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Na území Kraje Vysočina platí od půlnoci 29. července nová opatření

Út Čvc 28 , 2020
Občas jí mívají i v restauracích, ale klidně si tuhle tradiční sladkou dobrotu můžete udělat i doma. Má konzistenci pudinku, ovšem její tajemství je v karamelové šťávičce navíc. Pecka. Opět jsme si pro původní recept prolistovali naše oblíbené kuchařky a v té s názvem Jugoslaveni za stolom jsme jí našli. Vypadlo to […]

Témata