Před padesáti lety skončil první politický proces na Vysočině

Spravedlivé tresty nepřátelům republiky – takový titulek měly jihlavské noviny Jiskra před rovnými padesáti lety. Komentovaly jím rozsudek v prvním politickém monstrprocesu na území Vysočiny, známým pod jménem Tuček, Rod, Veselý a spol.

Za čtyřmi slovy se skrýval bestiální akt komunistické zvůle: na základě vykonstruovaných obvinění byli tři muži popraveni, dva dostali trest doživotního těžkého žaláře a osmnáct dalších tresty od čtyř do pětadvaceti let žaláře v úhrnné délce 367 let – navíc s vysokými peněžitými pokutami. Prakticky jedinou „protistátní“ činností protikomunistické skupiny, založené v roce 1948 Františkem Rodem, Karlem Veselým a Janem Tučkem, bylo vydávání a kolportace letáků. Ty byly nadepsány Občané!, Dělníci!, či Důstojníci! a členům a příznivcům skupiny se jich ještě během téhož roku po jihlavském okrese podařilo rozšířit zhruba tři až čtyři tisíce.

Poté činnost skupiny prakticky ustala. Počátkem roku 1949 však začali být její členové postupně zatýkáni.

Ještě netušili, že se stali náhodnými oběťmi politického procesu: beránky na oltáři totalitního režimu, který potřeboval ukázat, jak dokáže zatočit se svými odpůrci. Začalo období brutálních výslechů, jejichž cílem bylo získat ze zatčených vynucená přiznání ke zločinům, které se nikdy nestaly. „Soudní spis barvitě popisuje až teroristické konspirace proti lidově demokratickému zřízení, kterých se měla tato údajná organizovaná kapitalistická skupina zločinců dopustit,“ uvádí studentka jihlavského gymnázia Marie Sýkorová, která se procesem zabývala.

Zatčení byli potupně obviněni ze špionáže, přípravy sabotáží a likvidace komunistických funkcionářů a také kupříkladu vyhození sekretariátu KSČ v Dělnickém domě na Žižkově ulici do povětří. Zároveň se začaly objevovat hromadně podepisované výzvy a manifestace, jejichž účastníci žádali jediné: pro „nepřátele lidu“ co nejpřísnější tresty.

Soudní líčení se uskutečnilo u Okresního soudu v Jihlavě ve dnech 7. až 11. února 1950. Rozsudky smrti na Rodovi, Tučkovi a Veselém pak byly vykonány 17. června časně ráno na dvoře jihlavského soudu (nyní VOŠ na Tolstého ulici) rukou profesionálního kata, četaře Svobodovy armády Podoláka. Ostatní odsouzení byli převezeni po soudu do věznice v Plzni-Borech, později na těžbu uranu na Jáchymovsko a do dalších koncentračních táborů.

V úterý 17. června odpoledne padesát let po jednom z nejostudnějších dnů novodobých českých dějin – položí zástupci Konfederace politických vězňů a jihlavského magistrátu k uctění oběti procesu kytici k pomníku Zaváté šlépěje na jihlavském Ústředním hřbitově. Tam jsou Jan Tuček, František Rod a Karel Veselý pohřbeni.

(Čerpáno z práce Marie Sýkorové „Proces Tuček, Veselý, Rod a spol.“)

Čtěte dále:   Na úpatí kopce Melechov na Vysočině stojí zřícenina staré tvrze. Postaru se jmenuje Nelechovská

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Budoucí zdravotníci soutěží

St Čvn 18 , 2003
Svědkem celorepublikové soutěže studentů zdravotních škol se zahraniční účastí s názvem Předlékařská 1. pomoc se stane dnes a zítra areál dětského tábora Mladé Bříště u Humpolce. Akce se zúčastní 21 družstev, žáků druhých ročníků. Informovala o tom hlavní organizátorka z jihlavské Střední zdravotnické školy Marie Říhová. Družstva ze tří míst […]

You May Like

Témata