Humpolec hledá pečovatelskou službu

Humpolecká radnice hledá provozovatele pečovatelské služby ve městě a ve spádové oblasti. Na posledním zasedání zastupitelstva zvítězil návrh zajišťovat tuto službu prostřednictvím specializované firmy, instituce nebo sdružení, město vyhlásilo na její provozování výběrové řízení. Radnice bude na zájemce čekat do osmého září.

Pečovatelská služba v Humpolci měla v posledních měsících docela bohatou historii. Do závěru minulého roku ji zřizoval a provozoval stát prostřednictvím pelhřimovského okresního úřadu. Pak zmíněná oblast přešla na kraj, ale ten okamžitě vyhlásil, že tento druh sociální služby provozovat nehodlá a dohodl se na dalším převodu s humpoleckou radnicí. Ta se ujme pečovatelské služby od ledna příštího roku, ale už dnes hledá někoho, kdo by její chod pro potřeby města zajišťoval. „Zvažovali jsme i jiné možnosti, například zařadit pečovatelskou službu pod dosavadní zdravotnickou příspěvkovou organizaci města. Nakonec jsme dospěli k návrhu, že schválené řešení by mělo být pro město finančně nejvýhodnější,“ řekl humpolecký místostarosta Tomáš Křišťan. Podle něho nic v žádném případě nepocítí klienti, tedy vesměs lidé důchodového věku, pro něž humpolecké pečovatelky služby zajišťují. „Jsme názoru, že nejlépe tuto službu bude umět zajistit společenství typu charity nebo jiné, které má zkušenosti z poskytování sociálních služeb starším lidem,“ dodal Křišťan. Současně ale připustil, že se zmíněný záměr nemusí zdařit, a že pečovatelská služba zůstane se vším všudy městu. „V případě, že vhodného zájemce prostřednictvím výběrového řízení nenajdeme, nebo že nabízená cena bude příliš vysoká, budeme hledat jiné řešení. Pak se třeba vrátíme zpátky k myšlence ustanovit nové středisko v rámci městských zdravotnických služeb,“ poznamenal místostarosta. Dosud pečovatelskou službu v Humpolci a ve spádové oblasti zajišťovalo devět pečovatelek, z toho sedm na plný úvazek. Ty se staraly o zhruba sto dvacet lidí, hlavní náplní činnosti byla rozvážka obědů. Pečovatelská služba stojí ročně přibližně jeden milión čtyři sta tisíc korun, tři sta tisíc se vracelo zpět díky příjmům. Pečovatelská služba provozuje přímo v Humpolci dům s pečovatelskou službou, kde původně bylo šest bytů, a po jeho dostavbě přibylo nových patnáct bytů.

Čtěte dále:   Jarní číslo Zálesí

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Srážka cyklisty s automobilem

Pá Čvc 25 , 2003
Ve středu dopoledne pět minut před půl desátou hodinou byl na křižovatce u nákupního střediska Billa v Humpolci sražen sedmdesátiletý cyklista. Utrpěl těžké zranění hlavy a mozku. Čtěte dále:   Humpolecké farmářské trhy

You May Like

Témata