Proč v létě zavřeli jihlavský bazén?

Koupaliště praskají ve švech a jejich provozovatelé si mnou ruce. V Jihlavě však zřejmě o peníze návštěvníků až tak nestojí. Krytý bazén na Rošického ulici má totiž zavřeno. Je třeba pravidelnou údržbu dělat právě v době, kdy letní sezona vrcholí?

Letošní obzvlášť teplé léto žene lidi z rozpálených ulic k vodě. Pokladny provozovatelů koupališť se utěšeně plní. Třeba do jihlavského Vodního ráje přišlo už letos za koupáním skoro o 14 tisíc návštěvníků víc než loni.

Kdo ale chce v padesátitisícovém krajském městě využít služeb druhého bazénu s tobogánem na Rošického ulici, nemá už kvůli provozní odstávce sedmý týden šanci. Dělat údržbu koupaliště ve vrcholné koupací sezóně považuje řada lidí za činnost odporující zdravému rozumu.

Jak Vodní ráj, tak areál na Rošického ulici (otevřít se má tuto sobotu) provozují Služby města Jihlavy (SMJ), tedy společnost úzce spojená s radnicí.

Osloveným návštěvníkům Vodního ráje připadá prázdninové uzavření Rošického areálu jako holý nerozum.
„Je to hloupost, myslím si, že jim zbytečně utíkají peníze,“ míní Pavel Budín z Prahy, který v pátečním horkém dopoledni vystál zhruba stometrovou frontu do Vodního ráje. Podobně vidí „letní údržbu“ Pavel Městka z Humpolce, další stojící v páteční frontě. „Není to rozumné.“ Vše by se mělo podle Městky zorganizovat tak, aby se pravidelná údržba dělala buď na podzim nebo brzy na jaře.

I část jihlavských zastupitelů kroutí nechápavě hlavou nad tím, že se krytý bazén o letních prázdninách zavírá. „Není to zrovna vhodný termín, SMJ by to měly řešit. Vždyť většina vodních ploch v našem okolí je z hygienických důvodů pro koupání nepřístupná,“ říká Romana Hrbatá (US). Že je krytou koupací plochu nutné udržovat uznává i zastupitel Jan Zelený (KSČM). „Bylo by ale lepší udělat to jindy než v červenci a srpnu,“ dodává.

Za koupání jsou ochotny platit desetitisíce lidí. Následující čísla ukazují, že je v Jihlavě o placené koupání zájem.

Během letošního června, července a části srpna přišlo do zdejšího aquaparku přes 60 tisíc návštěvníků. Loni to bylo za stejnou dobu jen něco přes 46 tisíc. Rekordní byl letošní 21. červenec, kdy se u zdejších vodních atrakcí vystřídalo přes tři a půl tisíce lidí. Další tisíce koupajících zaplatily za osvěžení ve vnitřní části aquaparku.

Čtěte dále:   Den otevřených dveří v hydrometeorologické observatoři Košetice

Fronta do Vodního ráje

Nastávají proto chvíle, kdy zde musí návštěvníci stát až hodinovou frontu u vchodu. Turnikety totiž pustí jen osm lidí za minutu. „Teď jsme to zrovna párkrát řešili, stovky lidí stály až k dětskému koutku u dálničního přivaděče,“ říká mluvčí SMJ Martin Málek.

SMJ už dříve uvedly, že jedním z hlavních důvodů prázdninového zavření „Rošického“ bazénu je provoz plavecké školy, která funguje od září do června. „Na základě zkušenosti našich pracovníků veřejnost navštěvuje krytý bazén v zimě ve větším počtu než v létě,“ podotkl také nedávno v tisku Málek.
O jednom důvodu, který visí na vstupních dveří Rošického bazénu ale mluvčí nemluvil. Stojí tam, že zaměstnanci areálu si vybírají dovolenou. A co se zde aspoň za sedm týdnů udělalo? „Vypuštění vody z bazénů, dezinfekce bazénových van, jímek, sprch a WC, prostoru u šaten a šatnových skříněk, nutné opravy dlažeb a obkladů, potřebná údržba a oprava technologického zařízení a kotelen, pravidelná roční revize kotlů,“ vyjmenoval Málek.

Jak to, že to jinde jde?

Že všechno může fungovat i vstřícněji k veřejnosti ukazuje následující příklad. V Třebíči, kde žije zhruba o 10 tisíc lidí méně než v Jihlavě, je většinu prázdnin k dispozici jak venkovní areál na Polance, tak krytý bazén Laguna. „Máme letní návštěvnost zhruba stejnou jako v zimě. Lidi si to tady chválí. Přece nezavřeme, když mají děti prázdniny,“ říká jedna ze zaměstnankyň Laguny. Přitom pravidelnou údržbu zde dělali také, ovšem pouhých 14 dní na přelomu června a července. I za poměrně krátkou dobu se zde přitom stihlo dost. Například se opravilo zařízení úpravy a čištění vody za 1,1 milionu městských korun. Provozovatel navíc při odstávce vypustil vodu, vyčistil bazén a přespároval poškozená místa.

Návštěvníci mají za slunečného počasí k dispozici trávník. Laguna má otevřeno od 10 do 21 hodin. „Takovou otevírací dobu nabízí málokterý bazén v ČR,“ pochlubil se už dříve v tisku mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

FOTBAL: Výsledky prvních kol

St Srp 13 , 2003
Přinášíme vám výsledky z prvních kol nové sezóny. Čtěte dále:   Den otevřených dveří v hydrometeorologické observatoři Košetice

You May Like

Témata