Třetina škol na Vysočině zůstala uzavřena

Jednu hodinu stávkovali i pracovníci finančních úřadů a správ sociálního zabezpečení. Lidé museli čekat.

Školáci a studenti měli včera po prázdninách poprvé zasednout do školních lavic. Část z nich si však místo toho užívala poslední volný den. Zhruba třetina z 395 školských zařízení se totiž připojila ke včerejší stávce vyhlášené školskými odbory. Protestní akci za vyšší platy podpořili také zaměstnanci finančních úřadů a správ sociálního zabezpečení.
Prázdné zůstaly včera lavice Gymnázia Dr. Aleše Hrdličky v Humpolci. I když většina učitelů přišla, pro studenty byla škola zavřena. „Stávky se účastní všichni pedagogičtí zaměstnanci a většina nepedagogických. Kantoři se ve škole však sešli a diskutují o problémech, které jsou se stávkou spojeny,“ řekl ředitel gymnázia Vlastimil Fiala.
Většina učitelů se už připravovala na školní rok. I když zde byli bez nároku na mzdu, rozhodli se do školy jít a stávkovat na pracovišti.
„Nelíbí se mi to, jakým způsobem je práce učitelů ohodnocena, dále způsob, jakým je financováno školství jako resort a tím, že jsem se připojil ke stávce, jsem se snažil podpořit skupinu odborářů, kteří pro nás už celá léta vyjednávají lepší podmínky,“ vysvětlil učitel gymnázia Jiří Dalík.
Zda stávka splní svůj účel, se podle pedagogů teprve ukáže. Většina se však shodla na tom, že pro ně stávka příjemnou záležitostí určitě není. „Jsme za ta léta už zvyklí 1. září ve škole přivítat žáky. Dnes jsme tu sami.“
Před stávkujícími školami se studenti neobjevili a prodloužené prázdniny trávili po svém. „Jsme rádi, že nemusíme do školy, alespoň si užijeme o kousek delší prázdniny,“ řekly žákyně stávkující základní školy Hálkova, které se v první školní den procházely po městě. Gymnázium v Humpolci totiž nebylo zdaleka jediné, které včera své dveře neotevřelo. „My také stávkujeme a doufáme, že to bude mít nějaký efekt,“ řekla učitelka Základní školy Hálkova, která den volna trávila s rodinou. Kromě soukromých škol se v Humpolci otevřela jen ZŠ Hradská.
Mnozí rodiče s dětmi využili volného dne a dokupovali věci do školy. „Nakupujem ještě něco na sebe, obaly a tužky, takže se to docela hodilo,“ řekla Marie Ondrušková, matka dvou školáků.
Ke stávce učitelů se připojily i finanční úřady a správy sociálního zabezpečení. Všechny dveře se pro veřejnost na hodinu uzamkly a úředníci nepracovali.
„Co se dá dělat, jen mě štve, že sem musím jít ještě jednou,“ řekl Karel Kovařík z Humpolce, který přišel na finanční úřad právě v době stávky. Jelikož humpolecký finanční úřad vlastní odbory nemá, organizovaly tuto stávku odbory finančního ředitelství v Brně. Všichni zaměstnanci v Humpolci však se stávkou souhlasili, a tak od osmi do devíti hodin nepracovali a podepsali petici, která bude zaslána Vladimíru Špidlovi.

Úředníci jsou na tom stejně

Důvod, proč se úředníci připojili právě ke stávce učitelů, je podle ředitele Finančního úřadu v Humpolci Pavla Čečáka jednoduchý. „Jsme hodnoceni podle naprosto shodných tabulek jako učitelé,“ řekl Čečák. „Nejde nám o to, abychom otrávili lidi, ale aby se něco změnilo,“ dodal.
Zamčené dveře finančního úřadu ráno přivítaly i lidi ve Žďáru nad Sázavou. Kdo přišel hned v osm, marně se na úředníky dobýval. Cedule na dveřích ve všech čtyřech podlažích jasně oznamovala, že od osmi do devíti hodin úřad stávkuje. Toto upozornění viselo také na podatelně.
„Stávka mě nezajímá. Když chtějí blbnout, ať blbnou. Já potřebuji podepsat daňové přiznání,“ vyjádřil se Jan Dobrovolný ze Žďáru. „Aha, oni jsou solidární s učiteli, že?“ ujišťoval se bezmála sedmdesátiletý zemědělec v důchodu, který přišel před devátou. O stávce finančního úřadu prý neměl ani tušení, a i když čekal jen chvilku, akce se mu vůbec nezamlouvala. „S náma nikdo solidární není. Schválně kolik dělá jejich měsíční průměr? Odhaduji tak desítky,“ poznamenal trochu nazlobeně.
„Počkáte si prosím ještě chvilku? Úřadujeme až od devíti,“ sdělil ředitel žďárského finančního úřadu Miroslav Sláma ženě, která se hnala dovnitř, a s omluvou zavřel dveře.
Asi padesátiletá žena však byla jednou z mála, kteří o stávce nevěděli a na úřad před devátou hodinou přišli. To potvrdil i ředitel Sláma či člen justiční stráže u okresního soudu, který sídlí ve stejné budově. „Nikdo se nás nechodí ptát, co se na finančním děje. Je tu klid,“ poznamenal muž v uniformě. Ostatně kdo přišel, přečetl si ceduli na dveřích.

Do práce přišla jedna žena

Podle informací ředitele Miroslava Slámy se z 84 zaměstnanců ke stávce nepřipojili čtyři. „Dva jsou na služební cestě, jedna paní si vzala dovolenou a jedna je tady a od rána zpracovává běžnou agendu na správě daní,“ vysvětlil Sláma. „Teď jsme měli schůzku, kde jsme mluvili o těch požadavcích adresovaných vládě. Stávkujeme na podporu učitelů,“ dodal Sláma. Stávkující usilují o to, aby jim stát i nadále vyplácel polovinu 13. a 14. platu, zatímco vládní varianta hovoří jen o 10 procentech.
Šestapadesátiletá úřednice, která se ke stávkujícím nepřidala, nechce prozradit jméno. Důvody svého postoje však vysvětlila. „V médiích není jasně řečeno, proč se to koná. Vím, že se to zdůvodňuje 13. a 14. platy. Myslím, že důležitější by bylo, aby byly upraveny základní platy,“ míní žena.

Zdroj: MF-DNES

Čtěte dále:   Píšou o Humpolci: U Humpolce vznikne kruhový objezd. Doprava do června bude omezená

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Fotbal z regionu

St Zář 3 , 2003
Výsledky fotbalových soutěží na humpolecku z tohoto weekendu. Čtěte dále:   Zachraň planetu. V humpolecké Stromovce ochránili ježka i zajíčka

You May Like

Témata