Obchody prodělávají na lahvích

Obchodníci na Vysočině se obávají, že kvůli změně sazby DPH prodělají statisíce korun na vratných obalech. Zatímco dosud se záloha například na pivní lahve nebo sudy účtovala bez daně, podle nového zákona se z ní od května bude státu odvádět 19 procent. Ztráta se týká obalů na skladech a těch, které ještě nevrátili spotřebitelé.

My ji odhadujeme skoro k jednomu milionu korun, řekl jednatel společnosti Pramen CZ Petr Adamec. Problém je ten, že nám zákon určuje, za kolik máme vratné obaly prodávat, a výroba je od nás za jiné ceny nevykoupí zpátky, uvedl. Například u lahví je stanovena záloha tři koruny; obchody ji zaplatily dodavatelům a ve stejné výši účtovaly zákazníkům. Od května ale musejí z příjmů za obaly odvést devatenáctiprocentní daň, takže na každé lahvi, kterou mají dosud na skladě nebo u zákazníka, budou tratit téměř 60 haléřů. Podobný problém je podle Adamce u pivních sudů nebo přepravních beden. Pramen provozuje 44 obchodů po celé republice, zásoby v obalech podle něj převyšují tři miliony. Potíže přestanou, až obchody naberou nové zboží v obalech, na kterých již bude uplatněna daň i u výrobce. Ale přechodné období nikdo neřešil, konstatoval jednatel. Podnik přesto udělá inventuru obalů na skladě a bude podle Adamce požadovat, aby finanční úřady našly cestu, jak je od daně osvobodit. Na stejný problém narazila i Jednota Havlíčkův Brod, která provozuje 55 prodejen. Čekáme asi stopadesátitisícovou ztrátu, podotkl předseda Vladimír Stehno. Podle něj se ale se ztrátou podnik dokáže vyrovnat. Novou daní na vratné obaly se ale zabývají i výrobci. Je to problém, který se řeší na poslední chvíli, protože zákon byl přijat pozdě, řekl Zdeněk Mikulášek, mluvčí Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci. Podle něj má firma zájem minimalizovat škody u pivovaru i jeho odběratelů.

Čtěte dále:   Tipy na víkend na Pelhřimovsku. Karanténa bude v Humpolci, karneval v Máji

Zdroj: MF-DNES

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Plastikové krávy se valí do Prahy

St Kvě 5 , 2004
Cowparade – kulturní happening letos zavítá do Prahy Čtěte dále:   Zkuste objevovat krásy naší země s využitím veřejné dopravy

You May Like

Témata