Kauza sterilizace

Sterilizační jednotka v Humpolci: ANO, nebo NE ?

Vydáno dne 25. 08. 2004 na serveru HBin.cz



(tento článek nevyjadřuje oficiální stanoviska sdružení Humpolák, petičního výboru ani účastníků řízení)

Celý záměr ale naráží na odpor občanů, kteří spatřují v přípravné fázi řadu pochybení. Investor mlčí a projektant se s médii odmítá bavit. Odpůrci stavby shánějí v tuto chvíli podpisy na petici.


„Určitě to tady nechceme, a je lumpárna, že město povolilo, aby se o něčem takovém vůbec jednalo“, vyjadřuje svůj názor jedna z žen žijící v okolí zamýšlené stavby. Ke sterilizaci se má používat plyn ethylenoxid technicky nazývaný oxiram.


„Má vlastnosti jednak toxické, jedná se o možnou karcinogenitu s ne zcela prokázanými účinky na dědičné vlastnosti a je také extrémně hořlavý“, vysvětluje Jiří Lacina z České inspekce životního prostředí. Oxiram, který má své místo i v systémech zbraní, se však používá zcela běžně a nebezpečí je díky moderním technologiím minimální. To si ale nemyslí lidé, kteří protestují.



„Mám domek 50 m od tohoto objektu. Já s tím v žádném případě nesouhlasím“.


Mimo nebezpečí spatřují lidé řadu pochybení. V rozptylové studii je napsáno, že nejbližší zástavba je 100 metrů od provozu.


„To není pravda. Přibližuje se to polovině vzdáleností, která je uváděná“, říká jeden z odpůrců. Sterilizaci, tedy chemický provoz chce v Humpolci provádět společnost Ebster. Ta má italského majitele a podle informací v databázích Ministerstva financí vlastní tato firma pouze živnostenské oprávnění na pronájen nebytových a bytových prostor. Podle právníka Martina Soukupa jde o jednoznačné porušení živnostenského zákona.


„Domnívám se, že si měli požádat o vydání dalších živnostenských oprávnění. Navíc společnost nemůže podnikat dříve, než živnostenské oprávnění vznikne“. To ale není jediný problém. Podle obchodního rejstříku společnost vznikla 22. června.

Čtěte dále:   Sbírka pro Leontýnku

V květnu již ale její jméno figuruje na rozptylové studii, hlukové studii a jejím jménem žádá projektant o povolení ke stavbě. To se protestujícím také nelíbí.


„Jestliže nebyla úředně stanovená, tak by neměla být vůbec braná v potaz“. Podle právníků není jednání společnosti v souladu s Obchodním zákoníkem. Projektantem a také člověkem, který vyjednává s úřady, je Vladimír Žák s pelhřimovského Ateliéru AS.


Bohužel na svém mobilném telefonu si se mnou povídat nechtěl. „Pane Kopecký, já Vám nedám žádné informace, nashledanou“. Na telefonním čísle jeho firmy jsem se také nic nedozvěděl. „On už Vám asi říkal, že Vám nic neřekne“.


Je zajímavé, že ten samý člověk stojí za kontroverzními projekty v humpolecké průmyslové zóně a také za záměrem lakovny německé společnosti v nedalekých Komorovicích, který pravděpodobně skončí před soudem.


Sterilizační jednotka v Humpolci má stát na soukromém pozemku a samo město je jenom účastníkem územního řízení. I přesto starosta Jiří Kučera říká, že bude hájit zájmy občanů.


„Město nemá mnoho pák na to, aby toto řízení dokázalo zastavit, ale přesto se budeme snažit nějakým způsobem prodloužit to jednání a pokusíme se zajistit nezávislé posudky na rozptylovou studii a vliv na zdraví občanů a na základě toho se ukáže, jestli celá technoologie je v pořádku či není“.


V tuto chvíli shánějí odpůrci podpisy na petici, kterou chtějí předat v příštím týdnu na humpoleckou radnici. Otázkou zůstává, jak to celé dopadne? Zvítězí společnost, která porušuje platné zákony a nebo jejich snahu přetlačí tisíce protestujících občanů ? Odpověď nám zřejmě dají úřady po přeskoumání celé zálžitosti nezávislými odborníky.


Autor: Milan Kopecký, ČRo Region

olaf

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kauza sterilizace

Pá Srp 27 , 2004
Humpolecká radnice podpoří občany Vydáno dne 27. 08. 2004 na serveru HBin.cz (tento článek nevyjadřuje oficiální stanoviska sdružení Humpolák, petičního výboru ani účastníků řízení) Čtěte dále:   Humpoleckou základní uměleckou školu vede nová ředitelka

You May Like

Témata