Irové začnou v Jiřicích vyrábět elektroniku

Obec u Humpolce těží z toho, že byla na zájem zahraničního investora dobře připravena. Až dvě stovky lidí chce do roku 2006 zaměstnat irská společnost Connaught Electronic, která na přelomu roku vstoupí do průmyslové zóny v Jiřicích u Humpolce. V současnosti finišují práce na výstavbě výrobní haly, na počátku příštího roku má začít zkušební provoz.

Jeho rozvoj je naplánován na nejbližší dva roky. V Jiřicích se pak bude vyrábět elektronika pro automobilový průmysl, zařízení pro dálková ovládání v současných automobilech, elektronika do klimatizačních systémů. Dokončovaná výrobní hala začala vznikat v prvním pololetí letošního roku, hotova by měla být do poloviny prosince. Stavba haly bude stát 75 miliónů korun.

Halu stavíme vyloženě na míru a pro potřeby firmy Connaught Electronic, investice do stavební části má hodnotu 75 miliónů korun, řekl Právu Miloš Lesina, mluvčí developerské společnosti Mayo Humpolec, která je investorem stavby.

S elektronickou výrobou se Irové dostali do Jiřic přes Martina McHalea, který do regionu prostřednictvím společnosti Manatech už řadu let dováží lesnickou a zemědělskou techniku, a místo pro výrobní halu si vybrali díky připravenosti obce.

V této lokalitě na katastru Jiřic investujeme do výstavby průmyslové zóny dlouhodobě. Na zájem investorů jsme byli připraveni, poznamenal starosta obce Svatopluk Veroněk (ODS). V Jiřicích už plánují, jak rozrůstající se lokalitu napojí přímo na blízkou dálnici, která zájem investorů o pozemky významně umocňuje. Přicházející výrobce elektroniky už zahájil výběr svých budoucích zaměstnanců, v první fázi by ve zdejších provozech mělo rozjíždět výrobu zhruba padesát lidí. Převážně půjde o dělníky pracující na pěti výrobních linkách v moderním třísměnném provozu, uvedl Lesina. Podle něho zde nový zaměstnavatel najde vhodný potenciál v řadách bývalých zaměstnanců zkrachovalých humpoleckých textilek v čele s někdejším Suknem.

Čtěte dále:   Barevní papoušci přiletěli za klienty SeneCura SeniorCentra Humpolec

Práce má být vhodná pro ženy, některé operace budou dokonce vyžadovat trpělivou práci pod mikroskopem. Personální agentura zde v minulých dnech už našla pro Connaught Electronic prvních patnáct lidí. Výsledek je lepší, než s jakým se počítalo, dodal Lesina, podle něhož bude mít výrobce možná problémy se získáním lidí na pozice středního a vyššího managementu se vzděláním v oblasti elektroniky. V Jiřicích si slibují od nové firmy další šanci na minimalizaci nezaměstnanosti. Nový zaměstnavatel nabídne práci pro ženy, které mají s hledáním místa větší problémy. To představuje určitě pozitivní přínos, poznamenal Veroněk.

Vytváření nových pracovních příležitostí vítají také na pelhřimovském úřadu práce, přestože v tomto regionu je míra nezaměstnanosti dlouhodobě pod regionálním i celostátním průměrem.

V rámci okresu patří ale Humpolecko, navzdory vyššímu počtu volných míst, k problémovějším oblastem, připomenula analytička trhu práce Jitka Petrů. Pokud nový zaměstnavatel nabídne práci místním lidem, určitě ke snížení míry nezaměstnanosti přispěje, dodala.

Už nyní našlo v průmyslové zóně v Jiřicích práci na dvě stě lidí, ale ani po rozjetí výroby v Connaught Electronic s nástupem dalších dvou set se nebude jednat o číslo konečné. Na dalších osmi hektarech pozemků máme v plánu postavit dalších šest výrobních hal, každý rok by měl přibýt jeden nový investor, doplnil mluvčí developerské firmy Mayo Lesina.

Hala pro společnost Connaught Electronic je už před dokončením.

Zdroj: MF-DNES

Axl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Pivo Bernard novinářům chutná

Pá Říj 29 , 2004
Značka Bernard získala významné ocenění, třetí místo v novinářské anketě Naše pivo 2004, pořádané v rámci prestižní soutěže České pivo roku 2004. Naše pivo 2004 je jediná novinářská anketa popularity jednotlivých značek piv. Čtěte dále:   Farmářské trhy

You May Like

Témata