Tak to vidím já

4

Pokud by vládu v zemi převzala ODS, musí se zaměstnanci i zaměstnavatelé začít připravovat na poměrně revoluční změny. Největší opoziční strana zveřejnila své záměry v pracovním právu: vedle zrušení minimální mzdy a zavedení „rovného“ důchodu počítá i s legalizací tzv. „švarcsystému“.


Jedná se o systém, ve kterém ve firmě nepracují zaměstnanci, ale lidé na živnostenský list, čímž by bylo umožněno šetřit podnikatelům na odvodech státu a podle občanských demokratů by se tak následně snížila nezaměstnanost.
Co lze asi tak očekávat po zavedení tohoto opatření? Podnikatelé začnou masivně propouštět své zaměstnance a nutit je k pořízení si živnostenského listu. Nedokáži si dost dobře představit, jak si dejme tomu taková švadlenka nebo nějaký dělník povedou účetní agendu, budou si složitě vypočítávat dle svých dosažených příjmů zálohy zdarvotního a sociálního pojištění, už vůbec nemluvě o vyplňování tiskopisu daně z příjmu, které dá leckdy zabrat i fundované účetní. S úspěchem lze také pochybovat
o ochotě některých podnikatelů proplácet svým dodavatelům, čili exzaměstnancům faktury (když už mnohdy nyní neplatí nemocenské, zdravotní, někde i mzdy). Jak bude pak takový “dodavatel” solventní platit odvody státu a pojišťovně je nabíledni. Dlužníkem z pohledu státu pak bude samozřejmě zaměstnanec=nezaměstnanec, nikoli podnikatel. Schopnost soudů zastat se obyčejného věřitele je známa, nehledě na to, že člověk bez příjmu si bude těžko moci dovolit nějaký soudní spor. Otázkou také zůstává, že pokud nyní nedokáže stát podchytit výběr daní například od 10 000 subjektů, jak to pak zvládne dejme tomu od 1000 000 subjektů? (Obecné přirovnání, nevím, jaký je poměr zaměstnavatelé/zaměstnanci).


Zrušení minimální mzdy je rovněž perla. Mnozí lidé zřejmě tak budou muset chodit pracovat jen pro radost z práce, protože nebude žádná dolní hranice mzdy. Představme si takový obyčejný scénář: někdo mi nabídne práci za minimální mzdu – jsem z oblasti, kde je 20% nezaměstnanost, mám rodinu, nemohu se tedy stěhovat (nehledě na to, že nefunguje trh s byty), nemohu ani příliš dojíždět. Ráda takovou práci přijmu, protože nemám na výběr. Náhle je zrušena minimální mzda a můj nyní již bývalý zaměstnavatel na mé místo přijme někoho jiného za 3000 Kč, protože je to třeba důchodce, který si jen přivydělává, a tak může akceptovat i takto nízký plat.
Nechápu, jak mohou podnikatelé brečet nad vysokou minimální mzdou. Už teď je vlastně nepatrně nad hranicí sociálních dávek, takže se za ni skoro nevyplatí pracovat. Pokud takový zaměstnavatel nemá na to, aby své zaměstnance slušně zaplatil, měl by se asi nad svým způsobem podnikání zamyslet.


Čtěte dále:   Country tanec nebo pochod s kvízem. Humpolečtí procvičí tělo i mozek

Co dále ODS navrhuje, je systém rovného důchodu. Znamená to snížení platby na důchodové pojištění pro mladší ročníky, aby si mohli sami při vědomí budoucího rovného důchodu pro všechny rozhodnout, jak se svými penězi naloží: zda si je uloží do banky, penzijního fondu, nemovitosti apod. Současní mladí lidé by výměnou za nižší odvody měli poté, co dosáhnou důchodového věku, státem garantovaný základní standard, tzv. rovný důchod. Tudíž by bylo na každém člověku, jak se během života dokáže na stáří zajistit. Že někomu se bude dařit zajistit se lépe než tomu druhému je neoddiskutovatelné, co mě ale zaráží, je fakt, že stejný důchod od státu bude pobírat člověk, který celý život poctivě pracoval, jakož i ten, který se jen poflakoval, žil z různých sociálních dávek a podobně.


Další návrh, aby si zaměstnanci nemuseli platit nemocenské pojištění povinně (stejně jako ho dnes nemusí platit OSVČ) patří také mezi ty zdařilé. Zaměstnanci by pak měli mít volbu, zda se pro případ nemoci pojistí dobrovolně nebo se případně zabezpečí jiným způsobem. Copak se asi bude dít s těmi, kteří nezvolí žádnou možnost? Až onemocní, necháme je chcípat na ulicích anebo jim zdravotní péče bude hrazena z peněz těch lidí, co budou pravidelně platit? Či se hodlá podílet stát? A z čeho, když mu budou chybět právě peníze od poplatníků? Anebo si ODS představuje, že jsou všichni lidé tak uvědomělí a zodpovědní a myslí na zadní kolečka? Kdo z dvacetiletých uvažuje nad tím, že by jednou mohl třeba vážně onemocnět?


Veškeré ekonomické návrhy, prezentované opoziční stranou, mi přijdou nedopracované a nekalkulující s lidským faktorem. Nikde jsem se také nedočetla, jak chce ODS zabránit tomu, aby jejich plánované reformy neměly tíživý dopad především na ty nejchudší vrstvy obyvatelstva. Myslím, že jejich ekonomické recepty jsou stejně prostoduché jako recepty hochštaplerů z ČSSD.

myska

4 thoughts on “Tak to vidím já

  1. 1. tzv. „svarcsystem“- Dneska na kazdou vyplacenou korunu prihodi zamestnavatel druhou do statni (bezedne) kasicky. Tzn, ze aby podnikatel usetril tak proste nebude zamestnavat lidi. Zrovna nedavno jsem mluvil s jednim clovekem, ktery vyrabi spickove sportovni nacini a vyvazi ho do celeho sveta (v jiznich cechach) a ten mi rekl, ze uvazuje o tom, ze presune vyrobu jednotlivych komponentu do ciny a tady se to bude jenom montovat. At si prej klidne nejaky ty jeho napady obslehnou, kdyz chteji, za asi nema jinou moznost. Ucetnictvim se ten delnik moc zabyvat nemusi, muze uvadet naklady pomerem (procenty) a zdanovat zbytek.

    2. Minimalni mzda: Otazka je jestli je nekdo ochoten za minimalni mzdu pracovat. Bud nekdo za minimalni mzdu ofiko dela a ktomu dostava cerne penize navic nebo radsi nedela vubec, je na podpore ci soc. davkach a prividelava si na cerno.

    3. Nemocenske pojisteni: Mam takovy pocit, ze presne tenhle zpusob funguje v USA (axl to muze potvrdit nebo vyvratit), kde se klade duraz na osobni zodpovednost cloveka za svuj zivot. Oproti romu v Evrope je preferovan vice system vzajemne sounalezitosti kdy vlastne ti zdravi dotuji svym pojistenim ty nemocne. Kazde ma sve pro a proti.

    A jeste jednu poznamku na zaver. Statni pokladnicka bohuzel neni zadne perpetum mobile, ale prave naopak ma dost velkou spotrebu, takze z vlozeny korunky toho moc nezbyde nez se dostane tam kde je potreba.
    Jo a zamerne nepisu jestli jsou navrhovany zmeny dobre nebo spatne, ukazuju jenom jiny nahled na vec

    1. Já si nemyslím, že tvůj náhled na věc je jiný než-li můj. Se vším, co jsi napsal, souhlasím. Ale mám dojem, že zavedení takových praktik v naší zemi není zrovna to pravé ořechové. Náš způsob života, naše mentalita, pocit zodpovědnosti, schopnost obcházet zákony, „očůrávat“ stát a jiné lidi, kteří se neumějí bránit, apod., to vše funguje jinak než např. ve zmiňovaných USA. Já mám prostě jen obavy, že tyto reformy by mohly mít nedobrý dopad právě na ty lidi, co se už dnes zmítají na spodní hranici společenských vrstev. A možná by seś divil, kolik lidí je ochotných pracovat za minimální mzdu. Ono jim totiž nic jiného nezbývá. Ne každý má dostatečné vzdělání, IQ 140, nebo podnikatelské či jiné výrazné schopnosti. A pokud podnikatelé dostanou povolení shora ještě více takové lidi dumlat, tak věř, že budou.
      To, že zaměstnavatel za své zaměstnance odvádí státu a pojišťovně pěkný balík, je věc známá a mně naprosto jasná. Zavedením švarcystému by sice stát podnikatelům ulevil, ale určitě by tím způsobil problémy zase spoustě jiných lidí. Určitě by se našlo optimálnější řešení. Jinak k tomu, co jsi napsal, nemám žádné výhrady.

  2. Dobrý den,

    Chtěla bych přidat svůj pohled na tzv. Švarcsystém. Osobně si myslím, že jeho zákaz je zásehem do práva svobodně podikat. Problém je třeba vidět i ze strany samotných drobných živnostníků, kteří se sami dobrovolně rozhodli být živnostníkem a znám mnoho takových, kterým více vyhovuje pracovat na švarcsystém než v pracovním poměru. Důvodů mají několik, tím hlavním ovšem je výdělek. Zákaz švarcsystému jim dosti výrazně komplikuje život, narozdíl od vedení účetnictví, které pro ně jednou za rok pro daňové přiznání zpracuje profesionální účetní za řekněmě směšný poplatek. Problém švarcsystému je mnohem komplikovanější a není pouze o dańových výhodách či úsporách zaměstnavatelů na odvodech. Hlavním důvodem existence švarcsystému je dle mého názoru naprosto zastaralý a nefunkční zákoník práce, který velmi jednostranně chrání zaměstnance. Je tedy jasné, že zaměstnavatelé se v nejisté ekonomické situaci (typicky v zakázkové výrobě, stavebnictví) zdráhají přijmout potřebný počet pracovníků do pracovního poměru, jelikož v okamžiku, kdy nebudou mít pro tyto pracovníky práci, znamená to pro ně takřka existenční problémy, jelikož „zbavit“ se takových pracovníků je dle zákoníku práce takřka nemožné. Ne náhodou je první věta vyučujících pracovního práva: „99 % výpovědí z pracovního poměru u nás je neplatných“ . Klíč k zaměstnanosti lze vidět jen a pouze v podpoře podnikání, nikoliv v odstrašování podnikatelů. Podle mého názoru rovněž nelze tvrdit, že jediným cílem zaměstnavatele je co nejvíce „odřít“ zaměstnance, když právě na práci těchto zaměstnanců zaměstnavatelé závisí.
    Současně tvrzení, že švarcsystém ubírá ze státní kasy daně je poněkud zcestné, protože existuje jednoduchá rovnice – čím více pěněz člověk vydělá, tím více jich utratí a tím více zaplatí na dani z přidané hodnoty, která je hlavním pilířem státní kasy.
    Argument, že maximální ochrana zaměstnanců je u nás nutná, protože češi jsou vesměs ňoumové, kteří se o sebe nedokážou postarat , musím naprosto odmítnout. Myslím, že 15 let je dost dlouhá doba na to, aby se lidé o sebe naučili starat. Myslím že není nutné mít zvláštní schopnosti či IQ 140, stačí chtít a mít dobré podmínky. A těmi podmínkami je zejména podpora podnikání.
    Dle mého názoru by švarcsystém sám vymizel v případě, že by zákoník práce byl přizpůsobem současným podmínkám a daňový systém by snížil výběr přímých daní a nechal nás rozhodnout v rámci čeho si svou část daně, prostřednictvím daně z přidané hodnoty, zaplatíme.

    1. Jsem ráda, že jste zmínila právě stavebnictví, v kterémžto oboru pracuji a znám mnoho dalo by se říci drobných řemeslníků, kteří pracují na živnostenský list. Jak jste správně uvedla, podnikatelé nemají zájem nabírat do pracovního poměru tento typ lidí, protože v zimní sezóně pro ně nemají práci a bylo by obtížné je propustit. A teď si to vezměte z pohledu dejme tomu zedníka: přes léto by ho zadavatel uštval, ale v zimě už mu práci nedá. Ale takový drobný živnostník potřebuje i v zimě jíst, šatit děti apod. a dokonce i v zimě si musí platit pojištění, ačkoliv je v těchto měsících bez příjmu. Je to potupné a nedůstojné, když takový člověk pak chodí a škemrá u podnikatele o nějakou tu prácičku. Tím jsme se dostali opět k potížím – nevím jak to správně nazvat – lidiček, kteří nemají ani dobré finanční zázemí, ani další podmínky k tomu, aby byli prostě za vodou. Jo a nemyslím si, že Češi jsou vesměs ňoumové, jenom vím, že ani za 15 let nejsou znalí svých práv a možností a v mnoha případech se sebou nechají svým zaměstnavatelem dost dobře manipulovat (viz např. zaměstnanci mezinárodních společností). Ochrana zaměstnanců podle mého neexistuje, o maximální ochraně už vůbec nemůže být řeči.
      Jinak pro podporu podnikání jsem osobně všemi deseti (z vlastního zájmu), ale ne na úkor jiných.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Fotbal na Humpolecku

Út Lis 2 , 2004
Víkendové výsledky fotbalových soutěží týmů na Humpolecku. Čtěte dále:   Mikádo Market

You May Like

Témata