Z historie vánočních ozdob

Dříve si lidé strojili stromeček jednoduše – červenými jablíčky, medovým pečivem, ořechovými skořápkami, perníčky, cukrovím, sušenými švestkami a podobně. Hojně využívali i slámu, šišky, papír, hobliny. Postupně přidávali barevné papírové řetězy slepované kváskem a obrázky s namalovanými vánočními motivy. Teprve 20.století přineslo skleněné a čokoládové ozdoby.

Vyloženě papírové ozdoby se v minulosti používaly jen v Podkrkonoší. Sněhové figurální cukroví se pro změnu peklo jen v Praze v cukrářské dílně Josefa Reimanna na Linhartském plácku. Díky námětu papírových ozdob vznikly u nás první skleněné koule koncem šedesátých let minulého století v podkrkonošských sklárnách. Na Valašsku se například počátky výroby vánočních ozdob datují po roce 1921, kdy zde vznikaly malé firmy, zabývající se výrobou dřevěných ozdob. S postupem času přešly na užívání skla.


O tom, že i výroba vánočních ozdob se může stát doslova uměleckou záležitostí, může svědčit objednávka obchodního zástupce pro americký trh u karlovarského Moseru na dodávku ojedinělé kolekce několika set kusů vánočních ozdob. Jednalo se o závěsné andílky a zvonečky z bílého křišťálu v různých velikostech, dozdobených pískováním v dílně sušické firmy Glass Galery. Z této exkluzivní kolekce si vybrala i dcera Elvise Presleyho sérii zvonků, určených k zavěšení do okna.


V dnešní době dominují foukané skleněné tvary, které jsou ručně dozdobovány například stříbřením, smáčením do barev, dekorováním sítotiskem nebo ruční malbou. Výrobní sortiment je každoročně doplňován zhruba o 300 nových dekorů. České skleněné ozdoby mají vysokou estetickou úroveň, a proto jsou také exportovány do celého světa. Zlaté české ručičky!

Čtěte dále:   Zámek v Červené Řečici je klenotem české renesance. V minulosti patřil pražskému arcibiskupství

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Stromeček tety Andělky

Pá Pro 24 , 2004
Když v předvánoční době ve všech výkladních skříních svítí a září nesčetné vánoční stromky, vracím se ve vzpomínkách do svého dětství, kdy nejkrásnější stromečky byly ty od tety Andělky. Čtěte dále:   Jan Komrs vybudoval v Humpolci hasičskou zbrojnici a zachraňoval rakouské kolegy

You May Like

Témata