Mein Kampf – znovu na trhu

Nejsen si jistý, zda jsem použil pro tento článek správnou rubriku (Kultura), nicméně jedná se o knihu.
V brzké době má znovu vyjít velmi kontroverzní kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf. Jistě si všichni pamatují na poprask, který vznikl před lety při prvním vydání tohoto „literárního skvostu“.

Vydavatel knihy p. Zítko, byl obžalován, policie stahovala knihu ze skladů a propukla vlna histerie. Přesto, nebo proto se knihy prodalo mnoho desítek tisíc. Trošku tomu nerozumím, protože se jedná o snůšku blábolů, které mohou oslovit skutečně jen lidi bez mozku. V té době jsem ještě nevlastnil knihkupectví a sám sebe jsem se ptal, zda bych to ve svém obchodě prodával. Jednalo se totiž o slušný kšeft. Nakonec jsem usoudil, že ne. A tu máš čerte kropáč, p. Zítko byl v této věci osvobozen (podle mě správně), knihu vydává znova a já můžu své rozhodnutí prakticky zhodnotit.  V tomto případě zákazy, cenzura nic neřeší. Nemyslím si, že by kniha mohla být nějak dramaticky škodlivá. Ti lidé, kteří v ní najdou hodnoty, se kterými se ztotožňují, budou tak myslet i bez ní. Přesto se nejspíš na pultě v Knihkupectví Jana Zábrany neobjeví.

Karel Kratochvíl

Čtěte dále:   1. ŽELIVSKÝ OCTOBERFEST

Karel Kratochvíl

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zdraví prospěšný alkohol (?!)

Út Dub 19 , 2005
Zatímco za mého mládí bylo proklamováno, že alkohol je metlou lidstva, v poslední době pronikají na povrch informace o tom, že v rozumné míře alkohol neškodí, nýbrž prospívá našemu zdraví. Že na každém šprochu jest pravdy trochu lze usuzovat i z konání našich předků, kteří znali různé podpůrné účinky tehdy […]

You May Like

Témata