Žalman v Humpolci

1

Koncert folkového písničkáře Pavla Žalmana Lohonky a jeho skupiny si můžete v pátek 19.8. vyslechnout v areálu Zahrady, do níž se vstupuje z Muzea Aleše Hrdličky. Koncert začíná v 20:00 hodin.


V březnu letošního roku vyšla Žalmanovi kniha pod názvem “Ráno bylo stejný”, nesoucí podtitul “Pavel Žalman Lohonka očima Jana Hlaváče”. Kniha kromě povídek ze Žalmanova života obsahuje také singl se slavnými písněmi “Ráno bylo stejný” a “Až mně bude…”
Povídky vznikaly v průběhu několika let, kdy se novinář a spisovatel Jan Hlaváč se Žalmanem setkával, poslouchal a přepisoval jeho vyprávění o dětství, o svých láskách, o prvních setkáních s muzikou,
o vojně, o době, kdy vznikla legendární skupina Žalman a spol.


Zajímavé je, jak písničkář sám popisuje vznik knihy: “Skoro vše dobré a zajímavé vzniká v hospodě, a nebylo tomu jinak ani u této knížky. S Honzou Hlaváčem jsem se po tři roky setkával většinou jednou za měsíc v nějaké příjemné hospůdce a svým vyprávěním naplnil desítky kazet. S přibývajícím alkoholem jsem si vzpomínal na dávno zaváté detaily. Nejvíc materiálu vzniklo v irské hospodě Murphy´s ve Vršovicích. Občas bylo zábavné mluvit o velmi citlivých či intimních zážitcích a přitom na sebe řvát, protože jinak bychom se v hluku lokálu ani neuslyšeli.”


Kniha určitě zaujme i čtenáře, kteří Žalmanovu hudbu nevyznávají. Při její četbě se nejen pobaví, ale také přesvědčí, že i kluk z malé vesnice může prožít velké věci.

Čtěte dále:   Elegance molekuly Dejvického divadla živě v humpoleckém kině

myska

One thought on “Žalman v Humpolci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Törr to rozbalí v Hořepníku

Pá Srp 19 , 2005
Už tento víkend vystoupí na zdejším letním parketu blackmetalová skupina Törr a F. O. B. Kapela Törr, pojmenovaná podle zrušené jednotky atmosférického tlaku, vznikla v roce 1977, kdy ve sklepě na španělky a krabice od marmelády zkoušeli hrát Ota Hereš a Pavel Kadeřábek. Tehdy však pouze napodobovali Olympic. O dva […]

You May Like

Témata