PENÍZE: Bezpečnostní prvky Eura

Euro bankovky obsahují celou řadu bezpečnostních prvků a při návrhu nových bankovek bylo využito nejnovějších poznatků o ochraně bankovek proti padělání. Umíte poznat podvodníky?

Převzato ze serveru Peníze:

Úroveň zabezpečení u nových euro bankovek je na vyšší úrovni než u dosavadních národních bankovek, takže jejich falšování bude značně znesnadněno. Podle vedení Evropské centrální banky (ECB) budou nová eura patřit k nejsofistikovanějším bankovkám na světě. Z těchto důvodů je výroba bankovek a mincí eura dražší než u dosavadních měn.


Evropská centrální banka uveřejnila 1. září 2001 některé bezpečnostní prvky, které by měly umožnit široké veřejnosti rozeznat pravou a falešnou bankovku. Z bezpečnostních důvodů zůstanou některé ochranné prvky nové měny utajené a bude je moci ověřovat pouze vybraný personál bank pomocí speciálních přístrojů. Všechny falzifikáty budou shromažďovány a analyzovány v jednom centru – v ECB.


Obavy jsou zejména z falšování euro bankovek vysokých hodnot, zejména 200 a 500 euro. Již dnes však mají Belgie, Itálie, Lucembursko, Německo a Nizozemí bankovky, jejichž hodnota je vyšší než eura uvedených hodnot. Po zavedení eura bude nejhodnotnější bankovkou na evropském kontinentu tisíc švýcarských franků.


Všechny bankovky jsou vytištěny na speciálním papíru z čisté bavlny, který je hmatem snadno odlišitelný od běžného papíru. Podle bezpečnostních prvků lze bankovky eura rozdělit do dvou skupin: bankovky 5, 10 a 20 euro, které obsahují základní bezpečnostní prvky, a bankovky vyšších hodnot 50, 100, 200 a 500 euro, které mají další sofistikovanější ochranu.







  1. hlubotisk

  2. vodoznak

  3. ochranný proužek

  4. soutisková značka

  5. fólie s hologramem

  6. iridiscentní pruh

  7. opticky proměnlivá barva

Lícní strana všech bankovek je vytištěna hlubotiskem, čímž je dosaženo vzniku hmatově rozlišitelného reliéfu. To se týká nominální hodnoty, obrysů vyobrazení oken a bran a zejména pruhu v horní části bankovky se zkratkami Evropské centrální banky v pěti základních jazycích měnové unie (BCE, ECB, EZB, EKT, EKP).


Všechny bankovky mají zapracován vodoznak obsahující architektonický motiv ve stejném stylu jako na bankovce a její nominální hodnotu. Pro zjištění vodoznaku je nutné bankovku podržet proti světlu.


Dalším ochranným prvkem, rovněž známým z našich současných bankovek, je ochranný proužek, který se nachází přibližně v polovině bankovky. Proužek, který je zapracován do papíru bankovky, se jeví jako tmavý proužek procházející bankovkou. Při důkladném pozorování je možné přečíst viditelný nápis „EURO“ a hodnotu bankovky, které se střídají zrcadlově obráceně.


Na všech euro bankovkách je možné najít v levém horním rohu čelní strany a v pravém horním rohu rubové strany soutiskovou značku. Při pohledu proti světlu se části vytištěné na lícní a rubové straně spojí a vytvoří číslo vyjadřující nominální hodnotu bankovky.


Ochranu nových bankovek mají zajistit i fólie s hologramem. U bankovek nižších hodnot (5, 10 a 20 euro) se na licní straně nachází proužek ze speciální fólie obsahující hologram. Při naklápění bankovky se střídavě objevují symbol eura a nominální hodnota bankovek. Při pozorování proti světlu lze rozeznat symbol eura (ten je větší než na hologramu) vzniklý perforací fólie. Euro bankovky vyšších hodnot (50, 100, 200 a 500) místo tohoto proužku obsahují zhruba u pravého okraje čtvercový element tvořený fólií s hologramem. Při natáčení bankovkou dochází ke střídání hodnoty bankovky s architektonickým motivem shodným s hlavním motivem licní strany, který se změnou úhlu pohledu barevně proměňuje.


Dalším ochranným prvkem u bankovek nižších hodnot je iridiscentní pruh nacházející ve střední části rubové strany (napravo od ochranného proužku). Stejný prvek je i na nových tisícikorunových bankovkách. Při naklápění bankovky přechází barva pruhu od světle žluté do zlatě žluté, v pruhu je možné rozeznat hodnotu bankovky a symbol eura.


Bankovky vyšších nominálních hodnot mají na lícní straně v pravém dolním rohu vyznačenu hodnotu opticky proměnlivými barvami, které se proměňují s různými úhly pohledu od purporově červené přes olivově zelenou až po hnědou.


Jak jsou chráněny mince? Případné falšování mincí vyšších hodnot (1 a 2 euro) má předejít složitější technologie výroby. Střed těchto mincí je totiž vyroben ze tří vrstev – u jedno eura je mezi vrchní vrstvy ze slitiny mědiniklu vložena vrstva z niklu, u dvou eura jsou vrchní vrstvy tvořené slitinou mědi, niklu a zinku, střední vrstva je opět z niklu. Střed mince je obepnut mezikružím, které je u jednoueurové mince vyrobeno z niklové mosazi, u dvoueura z mědiniklu.


Svými ochrannými prvky se euro řadí ke světové špičce mezi platidly. Zda tato ochrana bude dostačující, ukáže až budoucnost.


Veškeré potřebné informace o euru naleznete v novém Zaostřeno na …


Co soudíte o zabezpečení nových euro bankovek? Myslíte, že euro odolá pokusům padělatelů o výrobu falešných bankovek? Podělte se svými názory s ostatními v našem fóru.

Čtěte dále:   Půjčovna koloběžek

Správce webu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

PENÍZE: Čím platí elita

Pá Pro 21 , 2001
Stejně jako hodinky Rolex nebo oblek od Pierre Cardina nesou punc výjimečnosti i platební karty s přívlastkem drahých kovů. Zlatou, platinovou nebo Diners Club rozhodně nenajdete v peněžence řadového klienta. Čtěte dále:   POSLEDNÍ KONTROLNÍ DEN

You May Like

Témata