Když může být zelené maso, mohou být i modré brambory

1

Už jste jedli modrou bramborovou kaši? A modré hranolky? Že ne? Tak to je chyba a váš gastronomický jídelníček je značně ochuzený. Seznamte se s „modrými“ bramborami…

Novinkou, která má ozvláštnit jídelníček všech gurmánů, je v letošním roce odrůda modrofialových brambor. Poloraná až polopozdní odrůda s modrofialovou slupkou a modrofialovou mramorovanou dužninou se speciálním využitím v gastronomii je první odrůdou svého druhu registrovanou v rámci EU. Oficiálně byla představena na 15. Bramborářských dnech, které se konaly minulý víkend v Havlíčkově Brodě.


VALFI je speciální odrůda registrovaná v roce 2005 a oceněná hlavní cenou Zlatý klas na letošní mezinárodní výstavě Země živitelka. Jde o odrůdu velmi cennou i z hlediska zdraví prospěšných látek. Je přírodním zdrojem anthokyaninů, které mají v lidské výživě velký zdravotní význam. Působí antioxidačně, což snižuje nebezpečí výskytu aterosklerózy a určitého typu rakoviny. Antioxidační kapacita modrofialově zbarvených brambor je 2-3 krát vyšší než u brambor se žlutou dužninou. Odrůdu brambor Valfi vyšlechtili ve Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod, s. r. o., jako klonový výběr z Britisch Columbia Blue. Hlízy s různým rozdělením anthokyaninů v dužnině ve tvaru kroužků nebo obloučků a paprskovitých hvězdiček se vyskytují u původních odrůd z And a někdy u odrůd z jiných částí světa. Jejich využití je široké: barevné hranolky, bramborový salát, kaše a jiné bramborové speciality. Hlízy odrůdy Valfi lze konzumovat ihned po sklizni a hodí se i pro skladování. Během něj se v chladnějších podmínkách obsah anthokyaninů zvyšuje a narůstá také jejich antioxidační kapacita, stávají se tedy zdravějšími.


Výzkumný ústav bramborářský nepředpokládá, že by se pěstování této odrůdy rozšířilo na velké plochy, ale zpestřením trhu její produkce určitě bude. Pro nejbližší období je naplánováno vyprodukovat zhruba padesát tun těchto brambor. Takové množství by zřejmě mělo poptávku spotřebitelů uspokojit. Podle ohlasu a zájmu pak bude produkce modrofialových brambor korigována. Odrůdy s červenou až modrou dužninou všeobecně jsou pěstovány v Americe, Kanadě, Austrálii, i v některých evropských zemích, avšak ve velmi malém rozsahu jako delikatesa pro zpestření trhu. V České republice jsou tyto odrůdy méně známé a prodávají se jako novinka v některých hypermarketech za vysoké ceny. Určitě je pak dobře, že právě na Vysočině vznikla podpora reklamní kampaně vedené Ústředním bramborářským svazem ČR, která má pod heslem “Na český stůl české brambory” upozornit na kvalitu domácích konzumních brambor.

velké foto

myska

One thought on “Když může být zelené maso, mohou být i modré brambory

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Next Post

Humpolec bude mít jízdárnu

St Říj 26 , 2005
Už jste jedli modrou bramborovou kaši? A modré hranolky? Že ne? Tak to je chyba a váš gastronomický jídelníček je značně ochuzený. Seznamte se s „modrými“ bramborami… Novinkou, která má ozvláštnit jídelníček všech gurmánů, je v letošním roce odrůda modrofialových brambor. Poloraná až polopozdní odrůda s modrofialovou slupkou a modrofialovou […]

Témata