Problém v Humpolci zvaný “tuning“

2

Kromě nespokojeností s vandalismem na hřbitově mají humpolečtí občané i další výtku k pořádku ve městě. Lidé si stěžují na sportovně vyladěné výfuky a hlučnou muziku linoucí se z aut jejich mladých majitelů.

Speciální výfukové koncovky  si lze dnes opatřit poměrně jednoduše přímo v Humpolci. Majitel humpolecké prodejny Tuning Style sice své zákazníky upozorňuje, že nástavce se hodí pouze pro sportovní speciály (tato informace je i vyznačena na prodejním paragonu), jeho slova ale mají pramalý účinek. Navíc se velice často stává, že řidiči si místo dražších originálních dílů vyrábějí leccos pokoutně, nelegální doplňky dle odhadů odborníků užívá devět z deseti úpravců.


Mladí motoristé prostě o sobě chtějí dávat vědět a nakonec – přiznejme si – holky na to pořád ještě zabírají. Daleko méně se již zamlouvají „vytuningovaná“ auta starším lidem, obzvlášť pak, když jim výfuky doplněné hlasitou hudbou duní ve večerních hodinách přímo pod okny. Vesměs ale platí to samé, co při problémech se „hřbitovním kvítím“. Občané si na hluk stěžují jen mezi sebou a oficiální protest nepodají. Právě v anonymitě stesků spatřují členové přestupkové komise humpolecké radnice zásadní příčinu nepostihnutelnosti hlučných radovánek. Lidé musí vznést konkrétní stížnost na jmenovité osoby, v čemž je ovšem kámen úrazu. Lidé buď takové řidiče neznají, nebo se bojí následků jejich stížnosti.


Policisté rovněž mají proti vyznavačům tuningu svým způsobem svázané ruce. Na oddělení nedisponují radarem, nemají ani čím změřit hladinu hluku. Mohou pouze kontrolovat, zda úpravy podstoupily schvalovací řízení, a to řidiči mívají v pořádku. „Tuningáři“ totiž před návštěvou STK auto odstrojí do vyhovující podoby, poté tam zase hned namontují veškeré zařízení zpátky.


(Zdroj: Pelhřimovský deník)

Čtěte dále:   Jarní číslo Zálesí

myska

2 thoughts on “Problém v Humpolci zvaný “tuning“

  1. Dovolím si hrubě nesouhlasit s těma „svázanýma rukama“ Policie ČR – je to stale se opakujici problem chteni a nechteni postihovat.
    Vyhledem k tomu, jak je vyhlaska prisna neni problem vybrat kterehokoliv z tuningaru. Vsechny neorigo (tj mohutne, neprehlednutelne, chromove a plastove dily) museji mit atest a byt vyrazne oznaceny. Taktez bych na takto upravenem aute cekal neschvaleny rozmer kol, nehomologovane folie na oknech, upravy na brzdach a na motoru ……. Prostym okem viditelne upravy, za ktere lze prislusnemu zavodnikovi minimalne hodne zneprijemnit zivot, a nasolit pokutu, ne li rovnou sebrat TP.
    Stejne tak jsou ve vyhlasce pasaze o bezduvodnem pojizdeni, obtezovani hlukem a odletujicim kamenim …..
    Podotykam, ze sam vlastnim poupravene auto, kombinaci hluku z vyfuku a reproduktoru spolehlive vyskli okna v okruhu 20m – jenze ja se s tim nepredvadim pred diskotekou a vse ma potrebne osvedceni 😉

  2. Jenže to co tu místní boys předvádějí, není tuning, ale tuzing :). Pro ty, kdož se chtějí těmto mládencům podívat do jejich složité duše a trošku se zasmát, doporučuji navštívit http://www.tuzing.com a přečíst si starší články :). Murlo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Finále Manažera 2006 se dvěma zástupci z Humpolce

Út Dub 10 , 2007
Soutěž Manažer roku, nad níž převzal záštitu předseda vlády České republiky, je tento rok vyhlášena již po čtrnácté. Oficiálními vyhlašovateli jsou Česká manažerská asociace, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR. Čtěte dále:   POSLEDNÍ KONTROLNÍ DEN

You May Like

Témata