Na Humpolecku žijí vzácné sovy

Příroda v okolí Humpolce je bohatší o skupinu deseti vzácných sov pálených. Z umělého chovu je vypustili členové Klubu ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země.


Před vypuštěním strávily mladé sovy zhruba jeden a půl měsíce na půdě nevyužívané zemědělské usedlosti. Procvičovaly létání a učily se lovit živé hlodavce, tedy základní dovednosti nutné k přežití. Ani po vypuštění ale mladí dravci nezůstanou odkázáni pouze na sebe. Budou přikrmováni do doby, než se úplně osamostatní.


Vypuštěné sovy by měly pomoci návratu sovy pálené na Vysočinu, kde v minulosti běžně hnízdila. Dnes však patří mezi nejvzácnější druhy. V loňském roce se členům klubu nepodařilo prokázat zahnízdění této sovy na území kraje, i když se domnívají, že  na každém okrese utajeně dva páry hnízdí. Ochránci přírody nespoléhají jen na vypouštění sov. Za dobu své působnosti (11 let) jim připravili v zemědělských objektech na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku více než dvě stovky hnízdních budek, které pravidelně kontrolují a snaží se je udržovat k možnému zahnízdění. Několik nepoužívaných objektů se ovšem zřítilo a mnoho jich bylo přestavěno tak, že sovám přestaly vyhovovat. Několik budek bylo dokonce úmyslně zničeno nebo ukradeno.


Klub ochrany dravců a sov  doufá, že se jim podaří sovu pálenou v kraji udržet. Obrovskou komplikací pro ně je ale konec platnosti výjimky ze zákona o ochraně přírody, díky které mohl vypouštět mláďata z umělého odchovu. Tato výjimka končí příští rok a v současné době není naděje na její prodloužení. Právě vypouštěná skupina je jednou z posledních, která do přírody Vysočiny vylétne.


(Zdroj: MF Dnes)

Čtěte dále:   Sportovní halu a sokolovnu v Humpolci převezme město. Jiskra nemá na opravy

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

BOWLINGBAR v Humpolci

Po Dub 23 , 2007
Konečně se Humpolec dočkal vlastního bowlingu a vyznavači kuželek nemusí dojíždět do nedalekého Havlíčkova Brodu či Jihlavy. Nový bowlingbar je otevřen v Máchově ulici, čp.1174. Čtěte dále:   Kardinál Dominik Duka vysvětil zvláštní kapli v polích u Humpolce

You May Like

Témata