Víte, co se skrývá v podzemí želivského kláštera?

Unikátní průzkum konaný před dvěma měsíci odhalil podzemní tajemství premonstrátského kláštera v Želivě. Experti z Jihočeského muzea a výzkumníci z občanského sdružení Naše historie s pomocí miniaturní kamery prozkoumali hrobku opatů a nyní výsledky svého bádání zveřejnili.

V konventním kostele Narození Panny Marie v Želivě se nachází pět hrobek různé velikosti a různého významu. Do té největší se pohřbívali řádoví mniši. Další tři krypty patří šlechtickým rodům rytířů Vraždů z Kunvaldu, pánů Leskovců z Leskova a hrabat Věžníků z Božejova, tedy rodům, které klášteru odkázaly nebo darovaly část svého majetku. Přímo před hlavním oltářem se pak nachází krypta opatů, kde na své poslední pouti odpočívají významní představení kláštera z barokní éry. Právě v té se před dvěma měsíci podařilo objevit nejzajímavější nálezy.


Do prostor hrobky se vcházelo po několika cihlových schodech. Leží zde například opat Siard Falk či Daniel Schindler. Naposledy sem pohřbili v roce 1775 opata Arnošta Morávka. Zeď krypty, kterou kamera zachytila, však napovídá, že mnohé ostatky zde odpočívají ještě déle. Nápis „Anno Domini (léta Páně) 1682“ a černou linkou namalovaný kříž odkazuje na dobu o století dříve. Význačnost opatů ukazují odhalené detaily – zesnulí na sobě mají osobní šperky, dochovaly se jim rukavice či obuv, často i pokrývka hlavy. Jejich rakve jsou vystlány látkou a dřevěné pohřební truhly jsou ručně malované. Řádoví bratři byli pochováni s daleko menší pompou v přední části velké krypty, v zadní pak kanovníci. Hroby zde jsou anonymní a ve špatném stavu. Kamera odhalila jen to, že polorozpadlé rakve byly bíle malované, některé s vyobrazením lebek a hnátů.


Šlechtické krypty nejsou zachovalé o moc lépe. Hrobka Věžníků z Božejova v jižní boční lodi kostela je v dezolátním stavu. Rakve jsou rozházeny, uloženy na sobě a často propadlé. Hrobka rytířů Vraždů je dokonce prázdná a částečně zasypaná, ostatky byly nejspíše při stavebních úpravách přeneseny na neznámé místo. Jediná krypta, ve které kamera zaznamenala dochované pozůstatky šlechticů, patří Leskovcům. Odpočívá zde poslední mužský potomek rodu Jan Kryštof Leskovec a spolu s ním dvě jeho zesnulé manželky.

Čtěte dále:   Bohem vyvolený český král Přemysl Otakar II

Více podrobností, fotodokumentaci a záznamy kamery si můžete prohlédnout zde:
http://zpravy.idnes.cz/kamera-odkryla-tajemstvi-opatu-ze-zeliva-podivejte-se-ppe-/domaci.asp?c=A070525_120344_domaci_adb


(Zdroj: MF Dnes)

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Kdo si pochutnal na pivu?

Út Kvě 29 , 2007
V noci z pondělí 21. na úterý 22. května zmizelo sedm set litrů piva Bernard z občerstvení na autokrosovém závodišti v Humpolci. Čtěte dále:   Jan Komrs vybudoval v Humpolci hasičskou zbrojnici a zachraňoval rakouské kolegy

You May Like

Témata