V Želivském klášteře byla objevena neznámá hrobka

Zatím neznámou hrobku objevili včera archeologové v konventním kostele Nanebevzetí Panny Marie v premonstrátském klášteře v Želivě. Lze předpokládat, že v ní budou ostatky významného člena řádu, protože se nachází přímo před oltářem.

Hrobka byla s největší pravděpodobností vybudována před Santiniho přestavbou v první polovině 18. století. Neoznačoval ji žádný náhrobní kámen a není poškozena. Do právě objevené hrobky pravděpodobně nikdo nevstoupil minimálně od první poloviny osmnáctého století. Je pod vrstvou stavební sutě a nynější podlahy.


Podzemí kostela prozkoumali nejdříve geofyzici za pomoci georadaru. Našli pod presbytářem dutinu, do které včera archeologové vsunuli minikameru. Zjistili tak, že jde o hrobku, v níž je čitelná jedna rozpadlá dřevěná rakev zdobená malbou. Nyní se snaží hrob identifikovat podle nalezené destičky, jež ležela na rakvi. Pohřben v ní může být opat Siard Falco, který byl zvolen v roce 1661 po obnovení kláštera. Absence náhrobku může souviset s přestavbou kostela architektem Janem Blažejem Santinim.


Zpracování výsledků a rozbor odebraných vzorků celého průzkumu potrvá asi devět měsíců.


 


Fotogalerie: http://pelhrimovsky.denik.cz/multimedia/galerie/61776.html


 


 

Čtěte dále:   Antropolog Aleš Hrdlička: Z Humpolce až k celosvětové slávě

myska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Next Post

Zemědělská akademie slaví 120 let

St Čvn 20 , 2007
Humpolecká Česká zemědělská akademie si tento pátek odpoledne připomene významné výročí od svého vzniku. Čtěte dále:   Humpolec na videu: Obrázky z Humpolce od roku 1900

You May Like

Témata